February 13, 2020

12.02.2020: Держстат оцінюватиме рівень інфляції тільки у великих містах

Держстат оцінюватиме рівень інфляції тільки у великих містах
Держстат оцінюватиме рівень інфляції тільки у великих містах

Головні події і теми доби від Digests & Analytics Ukraine
Теми ЗМІ та соцмереж
  • Держстат оцінюватиме рівень інфляції тільки у великих містах.
  • У Мінську "практично домовилися" про ще одну ділянку розведення військ.
  • Гончарук пообіцяв зменшити суми на оплату за опалення й газ у лютому.
  • Кабмін створив агентство з управління держборгом.

В Україні

  • Уряд створив ще одне відомство – Державне агентство з управління боргом.
  • Укрзалізниця планує витратити на консультативні послуги німецького оператора Deutsche Bahn 87 млн ​​грн.
  • Держбюро розслідувань вручило підозру депутату від партії "Європейська солідарність" Федині за нібито загрозу президенту Зеленському. У жовтні 2019 року вона в прямому ефірі в соцмережі Facebook разом із волонтером "Марусею Звіробій" обговорювала можливість загибелі Зеленського внаслідок обстрілу під час відвідин ним передової.
  • Держстат запровадив нову методику розрахунку рівня інфляції, згідно з якою індекс цін буде оцінюватися тільки у великих містах, а райцентри та малі міста не включатимуться до статистичних даних.
  • Ситуацію на ринку визначив Нацбанк, який купив в анонімному режимі близько $50 млн, що спричинило поступове зростання курсу долара: 24,50 ₴/$ (+0,07 грн), 26,72 ₴/€ (+0,10 грн), 3,88 ₴/10 руб (+0,04 грн).

Київ

  • За повідомленням столичних чиновників, мережа зв’язку стандарту 4G запрацює в метрополітені вже цієї весни, проте всього на 8 станціях. Повне покриття всіх ліній та станцій заплановано на початок наступного року.

Війна

  • Окупанти не припиняють мінометні обстріли населеного пункту Орєхового на трасі Р-66 у Луганській області. Перестрілки сталися поблизу від Орехового – у Новотошківському й у Південному – в околицях Горлівки. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія завершила добу без втрат.
  • За інформацією Оліфер – прессекретаря глави української делегації на переговорах у Мінську Кучми, тристороння контактна група "практично погодила" розведення військ на ділянці фронту в районі КПВВ Гнутове на схід від Маріуполя, а також передала список осіб для обміну. Вона повідомила про підготовку проєкту угоди про відкриття пунктів пропуску в Луганській обл. – у Щасті та Золотому.

Україна та світ

  • Кількість зареєстрованих хворих на коронавірус збільшилася минулої доби на 15 тис. й сягнула 60 тис. осіб через використання нового методу діагностики. Вірус забрав життя 1361 осіб, одужали – 5905. За повідомленням китайської влади, кількість випадків зараження поступово зменшується. Всесвітня організація охорони здоров’я взяла на себе координацію протидії епідемії, зокрема діагностики, профілактики й розробки методів лікування. Прем’єр-міністр Гончарук заперечує зрив евакуації українських громадян із Китаю. Він заявив, що затримка пов’язана з заходами щодо мінімізації ризику поширення епідемії в Україні.
  • Прессекретар президента РФ Путіна Пєсков заявив, що постачання води до Криму не може бути умовою переговорів щодо врегулювання на Донбасі, проте Росія готова розглянути будь-які комерційні пропозиції щодо відновлення водопостачання півострова. Глава парламентської фракції "Слуга народу" Арахамія стверджує, що його слова про постачання води до Криму "було вирвано з контексту". Глава президентського офісу Єрмак назвав висловлювання Арахамії "його особистою думкою" й заявив, що це питання ніколи не підійматися на переговорах.

Тренди

  • Новопризначений глава Офісу президента Єрмак дав пресконференцію. Він заявив про намір "команди Зеленського" зробити з Донбасу "квітучий край" шляхом припинення війни та реінтеграції території. Він не виключив проведення особистої зустрічі Зеленського з президентом РФ Путіним, хоча, за його словами, домовленостей про це поки немає. Крім того, Єрмак підтвердив свою участь у подальших переговорах у "нормандському форматі". Єрмак повідомив, що поки не планує ротації співробітників Офісу, зокрема тих, кого привів із собою його попередник Богдан.
    Посольство США висловило надію про подовження партнерства в проведенні реформ із новим главою Офісу. Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що призначення можна буде оцінити за конкретними результатами та рішенням і знову наголосив на необхідності прямого діалогу української влади із самопроголошеними "республіками".
  • Прем’єр-міністр Гончарук стверджує, що в січні рахунки за опалення та газ будуть більші за грудневі, через підвищення урядом цін на газ, а в лютому – знизяться й будуть найнижчими за всю зиму. Водночас  він не згадав, що кількість днів у лютому менше на 10 %, ніж у січні.
  • За твердженням директора НАБУ Ситника, його відставку лобіюють олігарх Коломойський та міністр внутрішніх справ Аваков. Ситник заявив, що СБУ активно протидіє розслідуванню злочинів та розкриває агентів Бюро, що працюють під прикриттям.

No comments:

Post a Comment