February 10, 2020

09.02.2020: Лавров повідомив про готовність Росії обмінятися послами з Україною

Лавров повідомив про готовність Росії обмінятися послами з Україною
Лавров повідомив про готовність Росії обмінятися послами з Україною
  • Лавров повідомив про готовність Росії обмінятися послами з Україною.
  • Російська влада планує полегшити отримання громадянства для "захисту земляків" у суміжних країнах.
  • Родичі героїв "Небесної сотні" заявили про спроби реваншу режиму Януковича.

В Україні

  • Міністр оборони Загороднюк анонсував введення в Збройних силах електронних військових посвідчень та про створення бази даних військовозобов’язаних. Чиновники Міністерства цифрової трансформації пообіцяли не розсилати призовникам електронні повістки через додаток для смартфона "Дія". Чиновники заперечують наявність у них намірів створення "цифрового концтабору".
    Загороднюк повідомив, що Міноборони не планує повертати виробникові неякісні бронежилети, попри гучний корупційний скандал із закупівлею та їхню небезпечність для військовослужбовців.
    За інформацією пресслужби Міністерства оборони, 2 прикордонних катери й буксир, що повернула Росія після інциденту в районі Керченської протоки, буде відремонтовано.
  • Нацгвардія проводить цілодобове патрулювання Мукачевого, де в п'тницю сталася перестрілка. Поліція повідомила про затримання 2 підозрюваних у злочинній "розбірці".
  • За інформацією Пенсійного фонду, середній розмір пенсії за віком в Україні сягнув 3083 грн.
  • НБУ дозволив іноземним банкам торгівлю гривнею за межами України через власні кореспондентські рахунки в українських банках.
  • За даними НБУ, у 2019 р середня зарплата в Україні зросла майже на 10 % через конкуренцію на ринку праці після масового виїзду за кордон трудових мігрантів.

Війна

  • Окупаційні війська не припиняють артилерійські та мінометні обстріли населеного пункту Орєхового на трасі Р-66 у Луганській обл. З міномета обстріляно й захисників Лебединського на схід від Маріуполя. Вогневі контакти зі застосуванням стрілецької зброї та гранатометів сталися в Лебединському, у Старогнатівці – на південь від Докучаєвська, у Новолуганському на Світлодарському водосховищі й у Новозванівці в околицях Попасної. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу отримав поранення український військовослужбовець.
  • Міністр оборони Загороднюк заявив, що українська влада виступає проти розведення військ усією лінією фронту на Донбасі, оскільки це суперечить мінським домовленостям. За словами міністра, для врегулювання конфлікту регіон мають покинути "іноземні" війська, а незаконні збройні формування – роззброєно й розформовано. Загороднюк повідомив, що українська делегація на переговорах у Мінську запропонувала провести розведення військ ще на трьох ділянках, проте поки не знає, коли це може статися.
  • Кабмін змінив порядок перетину "лінії розмежування" на Донбасі підлітками віком 14–16 років. За відсутності в них українського паспорта вони можуть перетнути КПВВ у супроводі дорослого з пред’явленням будь-якого документа, що посвідчує громадянство України, зокрема, свідоцтва про народження.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ РФ Лавров заявив, що Росія готова в будь-який момент обмінятися послами з Україною, і чекає тільки на рішення української влади.
    Заступник генпрокурора Чумак заявив, що відомство зібрало багато доказів російської агресії в Україні, проте не знає, коли справи за цими фактами будуть передані до суду.
    Влада РФ має намір значно спростити процес надання громадянства іноземцям без відмови від поточного громадянства. Уряд Росії має намір залучити таким способом від 5 до 10 млн нових громадян, для створення можливості захисту "земляків" у суміжних країнах. Законопроєкт буде прийнято Держдумою вже незабаром.
  • За даними американських епідеміологів, кількість інфікованих коронавірусом перевищило 40,5 тис.осіб, уже померли – 910, зокрема 2 – за межами Китаю. В Україні не зареєстровано жодного випадку захворювання, захворів лише один з українських громадян – пасажир японського круїзного лайнера, який наразі перебуває в лікарні Токіо.
  • Американська адміністрація має намір наступного фінансового року на 21 % скоротити фінансування військової допомоги іншим країнам. За інформацією американських ЗМІ, допомогу Україні скорочено не буде.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель на переговорах із держсекретарем США Помпео підтвердив підтримку територіальної цілісності України й наголосив на необхідності повної імплементації мінських домовленостей.

Тренди

  • Глава митної служби Нефьодов анонсував розробку законопроєкту про криміналізацію контрабанди. За його словами, кримінальна відповідальність буде наступати лише за контрабанду у великих обсягах.
  • Сім’ї героїв "Небесної сотні", що загинули на Майдані взимку 2013–2014 рр., звернулися до президента Зеленського та генпрокурора Рябошапки з листом, у якому висловили побоювання можливим реваншем режиму Януковича. Вони підкреслили, що фігуранти розслідування вже вимагають від української влади перегляду законодавства та відкриття проваджень проти учасників подій на Майдані. За їхніми словами, в українській пресі дедалі частіше звучать російські тези про "переворот", "громадянську війну в Україні", зневажається українська мова й робиться спроба переписування історії.
  • Прем’єр-міністр Гончарук визнав, що призначення до Кабміну погоджує з помічником президента Єрмаком та главою Офісу президента Богданом, оскільки "поважає думку цих осіб" та прагне організувати "комфортну роботу" "президентської команди" Він стверджує, що його слова про Зеленського на "плівках Гончарука" не відповідають дійсності й іх було "вирвано з контексту".
    Гончарук заявив про плани скорочення держапарату на 10 % вже нинішнього року й економії ресурсів через впровадження IT-інструментів. Водночас він повідомив про намір розділити міністерство в справах ветеранів та окупованих територій на два окремих відомства. Нове міністерство в справах окупованих територій та тимчасово переміщених осіб має очолити ще один віце-прем’єр-міністр. Кандидатом на посаду він назвав юриста Рєзнікова, який представляє Україну на переговорах у Мінську.
    За даними ЗМІ, міністри уряду Гончарука отримують грошові виплати у 2–5 разів вище, ніж їхні попередники з Кабміну Гройсмана.

No comments:

Post a Comment