February 09, 2020

08.02.2020: Зеленський попросив Папу Римського сприяти обміну з РФ і "республіками"

Зеленський попросив Папу Римського сприяти обміну з РФ і "республіками"
Зеленський попросив Папу Римського сприяти обміну з РФ і "республіками"

  • Зеленський попросив Папу Римського сприяти обміну з РФ і "республіками".
  • Двоє співробітників "Беркута" повернулися до Києва з ОРДЛО після обміну.

В Україні

  • Міністр оборони Заворотнюк анонсував будівництво двох нових військових містечок у Маріуполі й Сєвєродонецьку, які планується оснастити за стандартами НАТО. Міністр також стверджує, що призов на строкову службу з 18 та 19 років буде добровільним – за письмовою заявою, а призовники не притягуватимуться до виконання бойових завдань у зоні бойових дій.
  • За словами адвокатів, які захищають колишніх співробітників "Беркута" в справі про розстріли на Майдані, двоє їхніх підзахисних повернулися до Києва після обміну з “республіками”, який відбувся наприкінці грудня.

Війна

  • Окупанти знову обстріляли українські війська з артилерії та мінометів в Орєховому на трасі Р-66 у Луганській обл., під обстріли з мінометів і стрілецької зброї потрапили захисники Лебединського – на схід від Маріуполя. Перестрілка сталася в Щасті, де розташована Луганська ТЕС. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, минулої доби втрат серед українських військовослужбовців не було.

Україна та світ

  • Президент Зеленський попросив Папу Римського Франциска посприяти звільненню українських громадян, утримуваних донбаськими "республіками" й Росією. Зеленський запросив Папу відвідати Україну з офіційним візитом.
  • Кількість загиблих від епідемії коронавірусу сягнуло 813 осіб, інфіковано – понад 34,9 тис., одужали 2,7 тис. Чиновники МОЗ повідомили, що осіб, евакуйованих із Китаю, буде ізольовано на 14 діб – на термін інкубаційного періоду.
  • Росія погодилася постачати газ до Білорусі в нинішньому році на умовах 2019 р Президенти Путін і Лукашенко так і не домовилися про знижки на нафту для Білорусі.

Тренди

  • За словами заступника генпрокурора Чумака, з 1339 прокурорів, які працювали в Генпрокуратурі, менше, ніж половина – 629 – пройшли атестацію й були прийняті на роботу до Офісу генпрокурора. Тестування проводили кілька комісій, у складі яких були представники громадськості й міжнародних донорів.
    Проте, під час процесу в справі співробітників "Беркута", які брали участь у розстрілі активістів Майдану, прокурори, що пройшли атестацію, виступили за звільнення підслідних з-під варти для подальшого обміну на полонених з ОРДЛО, і практично відмовилися від функції державного звинувачення.
  • Глава парламентської фракції "Слуга народу" Арахамія стверджує, що після ухвалення закону про ринок землі кількість фермерських господарств в Україні зросте з 44 тис. до 1 млн. Підтвердження реальності такого сценарію він не навів. Арахамія заявив, що в громадян з’явиться можливість купити землю, що сприятиме залученню інвестицій у галузь.

No comments:

Post a Comment