February 08, 2020

07.02.2020: Розгляд поправок до закону про продаж землі розтягнеться на місяці

Розгляд поправок до закону про продаж землі розтягнеться на місяці
Розгляд поправок до закону про продаж землі розтягнеться на місяці

  • Розгляд поправок до закону про продаж землі розтягнеться на місяці.
  • На Закарпатті після чергової "розбірки" введено спецназ МВС і Нацгвардію.
  • Зеленський звернувся до прем’єр-міністра Італії із проханням про повернення до України добровольця Марківа.
В Україні
  • На думку заступника голови парламентської фракції "Слуга народу" Корнієнка, розгляд поправок до закону про відкриття ринку землі може затягнутися на три-п’ять пленарних тижнів, тобто на 2–3 місяці. За добу Верховна Рада розглянула й відхилила всього 216 поправок із 4 тисяч.
  • Центр громадського здоров’я МОЗ повідомив про масове скуповування населенням хірургічних масок через можливу епідемію коронавірусу. За твердженням чиновників, більшість масок імпортовано з Китаю. МОЗ готує ще один рейс для евакуації українських громадян з епіцентру епідемії – китайського міста Ухань. За словами міністра Скалецької, евакуйованих громадян спробують умовити залишитися на карантині.
    У світі зафіксовано вже 34,5 тис. підтверджених випадків захворювання, померло 724 особи, одужали – 2074 осіб. Влада США виділила Китаю та іншим країнам на боротьбу з епідемією $100 млн.
  • Міністр енергетики Оржель повідомив про невдоволення Кабміну роботою Нафтогазу щодо збільшення видобутку газу. Прес-служба компанії повідомила про зростання у 2019 р імпорту газу майже на 35 %, та збільшення на 3 % обсягів транзиту російського газу через українську газотранспортну систему. Видобуток газу в Україні за рік скоротилася на 1,4 %, нафти – зріс на 5,7 %. Минулого року було видобуто 20,7 млрд м³ газу. Через теплу погоду споживання газу у 2019 р скоротилося на 7 % в порівнянні з 2018 р – до 29,8 млрд м³.
  • За словами прем’єр-міністра Гончарука, Кабмін працює над об’єднанням двох рахунків за постачання та транспортування газу, проте остаточне рішення має ухвалити регулятор – Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.
  • Прес-служба Міністерства оборони відрапортувала про завершення першого етапу реформування Збройних сил.
  • Держбюро розслідувань повідомило про підозру колишнім працівникам Державної прикордонної служби, які депортували до Польщі лідера "Руху нових сил" Саакашвілі у 2018 р.
  • У Мукачеві сталася перестрілка. Депутати міськради звернулися до президента з проханням про надання допомоги силових структур через важку криміногенну ситуацію в місті. Для врегулювання ситуації міністр внутрішніх справ Аваков направив до Мукачевого спецназ та підрозділи Нацгвардії.
  • Розгляду позову у Верховному суді олігархів Суркісів про визнання незаконною конвертації акцій у капітал під час націоналізації Приватбанку призначено на 16 березня.
  • У п’ятницю Нафтогаз валюту не продавав, Нацбанк також не виходив на торги. На малооб’ємному ринку коливання курсу були незначними: 24,54 ₴/$ (-0,04 грн), 26,90 ₴/€ (-0,14 грн), 3,85 ₴/10 руб (-0,04 грн). З початку наступного тижня НБУ дозволив іноземним банкам проведення операцій із валютою через гривневі кореспондентські рахунки українських банків, що може помітно вплинути на обсяг торгів, оскільки тепер нерезиденти зможуть купувати ОВДП не продаючи долари на міжбанківському ринку.

Війна

  • Окупанти ні на день не припиняють артилерійські та мінометні обстріли населеного пункту Орєхового на трасі Р-66 у Луганській обл. Перестрілки сталися в околицях Донецька – у Новомихайлівці, у районі Авдіївки – у Василівці й Горлівки – у Гладосовому. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, минулої доби втрат серед українських військовослужбовців не було.
  • Міністр культури Бородянський повідомив, що канал мовлення на окуповані території буде запущено 1 березня.

Україна та світ

  • Президент Зеленський під час офіційного візиту до Італії обговорив із прем’єр-міністром Конте питання про повернення до України колишнього добровольця Нацгвардії Марківа. Італійський суд засудив його до 24 років позбавлення волі за нібито участь у вбивстві італійського фоторепортера в Слов’янську в травні 2014 р. Зеленський також закликав італійську владу закрити "представництва ЛНР і ДНР"
  • На думку міністра закордонних справ Угорщини Сійярто, для дотримання прав угорської національної меншини на Закарпатті Україна має внести зміни й до закону про повну загальну середню освіту. Угорський міністр і віцепрем’єр-міністр Кулеба заявили, що зустріч лідерів України та Угорщини відбудеться після узгодження всіх питань міжурядовою комісією.

Тренди

  • В інфляційному звіті за січень НБУ показав, що за курсу 27 ₴/$ темпи зростання економіки підвищаться, водночас темпи зростання інфляції також зростатимуть, а можливості зниження облікової ставки не буде. Головним ризиком для економіки регулятор вважає відтермінування запуску програми кредитування МВФ. Чиновники запропонували компенсувати зниження податкових надходжень від імпорту через низький курс шляхом збільшення норми перерахування Нафтогазом прибутку до бюджету. У 2020–2022 рр Нацбанк прогнозує темпи зростання ВВП на рівні 3,5–4 % за інфляції приблизно 5 %. На думку чиновників, епідемія коронавірусу може мати довгострокові негативні наслідки для української економіки через падіння експорту і зниження привабливості гривневих держоблігацій.
  • До Верховної Ради внесено проєкт постанови про звільнення глави НАБУ Ситника. Сам Ситник вважає рішення суду про визнання його корупціонером незаконним і планує оскаржити його в Європейському суді з прав людини. Він вважає вирок суду помстою міністра внутрішніх справ Авакова за розслідування справи про корупцію під час закупівлі рюкзаків для Нацгвардії. Аваков заявив, що Ситник шукає привід для виправдання шляхом звинувачення інших осіб.
  • Депутат від "Слуги народу", колишній гендиректор телеканалу 1+1 Ткаченко заявив про можливість блокування анонімних телеграм-каналів, які можуть бути визнані ЗМІ після досягнення певної кількості передплатників. Ткаченко не виключив, що власники месенджера можуть проігнорувати вимогу про закриття каналів – у цьому випадку Нацрада з телебачення та радіомовлення подаватиме в суд на компанію.
  • Міністр юстиції Малюська планує через суд анулювати держреєстрацію 48 партій, діяльність яких не відповідає законодавству.
  • За твердженням прем’єр-міністра Гончарука, уряд прийняв рішення про обмеження зарплат міністрів – їх буде прив’язано до середньої зарплати, а премії не перевищуватимуть одного окладу. Водночас, за його словами, для держпідприємств таких обмежень вводити не можна, для запобігання відтоку фахівців до приватного сектору.
  • За твердженням міністра культури, молоді та спорту Бородянського, українські спортсмени мають брати участь у змаганнях у РФ, для ефективної підготовки до боротьби за медалі світових чемпіонатів.



No comments:

Post a Comment