February 07, 2020

06.02.2020: Зеленському не вдалося продавити "у турборежимі" відкриття ринку землі

Зеленському не вдалося продавити "у турборежимі" відкриття ринку землі
Зеленському не вдалося продавити "у турборежимі" відкриття ринку землі

  • Зеленському не вдалося продавити "у турборежимі" відкриття ринку землі.
  • Запущено додаток для смартфонів "Дія" для доступу до держпослуг.
  • Польща дозволила українським громадянам шукати роботу без оформлення робочої візи.

В Україні

  • Верховна Рада почала розгляд законопроєкту про ринок землі в другому читанні. Глава фракції Арахамія та міністр економіки Милованов заявили, що закон буде прийнято протягом однієї-двох ночей. Милованов стверджує, що після відкриття ринку землі ВВП у 2020 р виросте на 0,25 %, а з 2021 – на 1 % і більше. Міністр також пообіцяв фермерам виплату компенсації за сплачений до бюджету єдиний соціальний внесок.
    Перед початком засідання з депутатами від "Слуги народу" зустрівся президент Зеленський, який умовляв їх прийняти закон до кінця тижня. Він спробував заспокоїти депутатів, заявивши, що не збирається розпускати парламент після ухвалення поправок до Конституції щодо скорочення кількості парламентарів із 450 до 300. Проте розбіжності в президентській фракції та протидія опозиції змусили керівництво парламенту розпочати розгляд усіх 4 з гаком тисяч поправок до закону, а не тільки 9, які було рекомендовано профільним комітетом. На думку глави парламенту Разумкова, на ухвалення закону може знадобитися кілька тижнів. За перший день роботи депутати змогли розглянути та відхилити лише 184 правки.
    За блокування підписання скандального законопроєкту 1210 про внесення змін до Податкового кодексу не знайшлося достатньої кількості голосів.
  • Президент Зеленський призначив головою Львівської обласної державної адміністрації місцевого бізнесмена Козицького.
  • Міністерство цифрової трансформації запустило додаток для смартфонів "Дія" на платформах Android і iOs для доступу до держпослуг. На сьогодні в додатку доступні електронне посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу. До кінця року міністерство планує додати до переліку послуг цифровий поліс обов’язкового страхування автовласників (ОСЦПВ), цифровий паспорт та студентський квиток.
  • Укрпошта повідомила про надання можливості зняття готівки та поповнення в поштових відділеннях платіжних карт і пристроїв із технологією NFC (смартфонів та планшетів). POS-термінали Приватбанку та Райффайзен банку Аваль встановлено в 3000 відділень по всій країні. Ліміт зняття готівки в добу – до 10 тис. грн, не враховуючи комісію банку-емітента картки.
  • Керівництво німецької залізничної компанії Deutsche Bahn заявило, що на першому етапі співпраці з Укрзалізницею надасть консультативну допомогу її менеджменту, а надалі можливе входження німецьких представників до керівництва української держмонополії.
  • Нафтогаз знову "заливав" ринок доларами, що неминуче спричинило зміцнення курсу гривні. Також продавали валюту спекулянти, які очікували швидкого ухвалення закону про ринок землі. Майже весь обсяг, виставлений на продаж, викупив Нацбанк ($110- $150 млн) що стабілізувало курс: 24,58 ₴/$ (-0,22 грн), 27,04 ₴/€ (-0,27 грн), 3, 89 ₴/10 руб (-0,07 грн).

Війна

  • Окупанти щодня обстрілюють позиції українських військ із мінометів в Орєховому на трасі Р-66 у Луганській області. На лінії фронту ситуація в цілому стабільна, лише в Красногорівці під Донецьком і у Новолуганському на Світлодарському водосховищі зафіксовано перестрілки зі застосуванням стрілецької зброї та гранатометів.За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу травмовано українського військовослужбовця.

Україна та світ

  • Польща прийняла закон, що надає право на роботу без попереднього оформлення робочої візи громадянам України, які перетнули кордон із біометричним паспортом. Трудові мігранти можуть в’їхати в Польщу, самостійно знайти роботу та згодом оформити потрібні документи.
  • З моменту початку епідемії коронавірусу в Китаї померли 634 особи, одужали – 1543. Загалом у світі зареєстровано 31,4 тис. інфікованих.

Тренди

  • На думку директора Інституту демографії та соцдосліджень Лібанової, Україна не може обійтися без повноцінного перепису населення, оскільки повноцінні реєстри відсутні. Крім того, за її словами, результати перепису має визнати світова спільнота. Міністр Кабміну Дубілет повідомив, що рішення про проведення повноцінного перепису ще не ухвалено.
  • За інформацією видання "Українська правда", в уряді готується "переформатування" із заміною низки міністрів. За словами джерел видання в Кабміні, мова про звільнення міністра внутрішніх справ Авакова не йде, а президент поки чекає від нього результатів розслідування резонансних справ. Чутки про свою можливу відставку спростував і міністр закордонних справ Пристайко.
  • Президент Зеленський переконаний, що запис наради в Кабміні в середині грудня було змонтовано на комп’ютерах телекомпанії 1+1 олігарха Коломойського. Депутати Ткаченко – колишній гендиректор каналу та колишній журналіст 1+1 Дубинський уважають правом ЗМІ оприлюднення суспільно значущої інформації. Зеленський підозрює. що журналісти змовилися з працівниками Управління держохорони про запис наради.
  • Депутати змінили закон про заборону повернення неплатоспроможних банків їхнім колишнім власникам. У такий спосіб олігарх Коломойський зміг би отримати через суд компенсацію за націоналізований Приватбанк. Експерти МВФ виступили категорично проти цієї редакції й не погодили законопроєкт.
  • Глава парламентського комітету з питань соцполітики Третьякова впевнена в необхідності підвищення пенсійного віку, оскільки, на її думку, тільки тільки так можна забезпечити виплату солідарної пенсії. Президент Зеленський виступає проти підвищення.


No comments:

Post a Comment