February 06, 2020

05.02.2020: НКРЕКП підвищила на 15–20 % тарифи на холодну воду та каналізацію

НКРЕКП підвищила на 15–20 % тарифи на холодну воду та каналізацію
НКРЕКП підвищила на 15–20 % тарифи на холодну воду та каналізацію

  • НКРЕКП підвищила на 15–20 % тарифи на холодну воду та каналізацію.
  • СБУ провела обшуки на робочому місці й у квартирах журналістів каналу 1+1.
  • Комітет із питань свободи слова схвалив законопроєкт "Слуги народу" про регулювання медіа.
  • Кабмін перерозподілив між мобільними операторами частоти в діапазоні 800–900 МГц.

В Україні

  • Депутати Верховної Ради не підтримали в першому читанні законопроєкт про виплату пенсій жителям окупованих територій та відправили його на доопрацювання.
    Збільшено штрафи за порушення пожежної безпеки в лісах.
    Комітет із питань свободи слова підтримав законопроєкт президентської фракції про регулювання медіа, який, на думку багатьох експертів та журналістів, вводить фактичну цензуру й тотальний контроль за діяльністю медіа чиновниками Нацради з питань телебачення та радіомовлення.
    СБУ провела обшуки в приміщеннях телеканалу 1+1 олігарха Коломойського й у квартирах журналістів для виявлення пристроїв прослуховування, якими був записана розмова в Кабміні в середині грудня минулого року. За твердженням співробітників каналу, під час обшуків нічого знайдено не було. Союз журналістів виступив із рішучим протестом проти проведення подібних обшуків і назвав їх наступом на свободу слова.
    Глава фракції "Слуга народу" Арахамія заявив, що депутати готові цього четверга прийняти закон про продаж землі, попри мітинги протесту і блокування трибуни.
  • Кабмін оголосив про намір створити фонд часткового гарантування кредитів для купівлі землі малими та середніми агровиробниками.
    Уряд затвердив перерозподіл частот (рефармінг) у діапазоні 800–900 МГц між 4 найбільшими мобільними операторами, що дозволить протягом року отримати покриття зв’язком стандарту 4G майже всієї території країни.
  • Президент Зеленський запропонував власникам нелегальних нафтопереробних заводів узаконити бізнес, в іншому випадку пригрозив посиленням відповідальності за незаконне вироблення та продаж палива.
  • Укрзалізниця підписала меморандум із Deutsche Bahn про надання консультаційних послуг.
    Кабмін призначив виконувачем обов’язків. генерального директора Укрзалізниці Марчека, який довгий час працював у компаніях олігарха Пінчука.
  • МВС повідомило про підключення нової послуги для власників ID-карт (внутрішніх паспортів). На чіп карти може бути безкоштовно записано електронний цифровий підпис для забезпечення доступу до державних сервісів. Першу таку ID-карту отримав президент Зеленський.
    МВС оголосило також про можливість відновлення втрачених водійських прав через вебпортал у режимі онлайн.
  • Печерський суд подовжив на 2 місяці утримання в СІЗО військовослужбовцю Антоненку, якого поліція підозрює в організації вбивства журналіста Шеремета, ще одній підозрюваній – Дугарь – продовжено нічний домашній арешт.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг підвищила на 15–20 % тарифи на холодну воду та водовідведення. Причиною названо різке підвищення зарплат у сфері ЖКГ, які, як стверджує місцева влада, складають майже третину вартості послуги.
  • Ситуацію на торгах повністю визначив Нафтогаз, який продавав великі обсяги валюти. Практично всю її викупив в анонімному режимі Нацбанк, чим утримав курс гривні від подальшого зміцнення: 24,80 ₴/$ (-0,06 грн), 27,32 ₴/€ (-0,30 грн), 3,96 ₴/10 руб (+0,03 грн). За оцінками банкірів, НБУ купив у середу $100- $130 млн.
    Нацбанк повідомив про рекордне за 8 років збільшення міжнародних резервів, які сягнули $26,3 млрд. Зростання резервів у січні склало 3,9 % через успішне розміщення єврооблігацій Мінфіном на €1,25 млрд, купівлі Нацбанком валюти на міжбанку та переоцінки фінансових інструментів, попри платежі з обслуговування держборгу. Наявні резерви покривають 3,9 міс. критичного імпорту.

Київ

  • Депутати Київради так і не ухвалили рішення про запуск мобільного зв’язку стандарту 4G в метрополітені через неузгодження рішення регуляторною комісією.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська в Орєховому – на трасі Р-66 у Луганській обл. Вогневі контакти сталися в Широкиному – на приморській ділянці фронту, у Новотроїцькому в районі КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь, в околицях Донецька – у Мар’їнці, Пісках і Авдіївці, а також у Майському в районі Горлівки й у Щасті Луганської області. Унаслідок обстрілів травмовано українського бійця.

Україна та світ

  • За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, унаслідок епідемії коронавірусу загинули вже 564 осіб, інфіковано – 27636. У Китаї минулої доби померли 73 осіб, одужали – 1124. ВООЗ потребує $675 млн фінансування для боротьби зі спалахом захворювання в уразливих країнах.
    Україна отримала з Німеччини тест-системи для виявлення коронавірусу. В 11 пацієнтів підозра на вірус не підтвердилася, у 2 – діагностування ще не закінчено. Міністерство охорони здоров’я повідомило про нестачу масок в аптечній мережі, хоча, за твердженням чиновників, на складах є достатня кількість.
  • Збірна України з художньої гімнастики повідомила про участь двох спортсменок у змаганнях у Москві.
  • Сенат США, у якому більшість належить Республіканської партії, визнав президента Трампа невинним за обома статтями імпічменту, що оголосила нижня палата Конгресу.

No comments:

Post a Comment