February 05, 2020

04.02.2020: Верховна Рада зробила перший крок до скорочення кількості депутатів до 300

Верховна Рада зробила перший крок до скорочення кількості депутатів до 300
Верховна Рада зробила перший крок до скорочення кількості депутатів до 300

  • Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про скорочення кількості депутатів до 300.
  • Кабмін вніс до парламенту законопроєкт про продаж держпакетів акцій стратегічних підприємств.
  • Минулого року трудові мігранти перерахували до України $12 млрд.

В Україні

  • Відкрито 3 сесію Верховної Ради. У першому читанні були прийняті законопроєкти: про внесення змін до Конституції щодо скорочення кількості депутатів до 300 й закріплення пропорційної системи виборів; про зміну умов споживчого кредитування під час видавання позик розміром до 4723 грн і терміном погашення менше ніж місяць; про боротьбу з патентним тролінгом – незаконною реєстрацією торгових марок, про скасування ЄСВ для самозайнятих осіб, зокрема числі, пенсіонерів; про державне регулювання фінансового лізингу.
    Рада розблокувала підписання закону про введення єдиного рахунку для сплати податків та єдиного соцвнеску.
    Прийнято закон про зниження з 2020 р рентної плати за видобуток бурштину з 25 % до 10 %.
    Відправлено на повторне друге читання президентський законопроєкт про підвищення відповідальності за системні групові злочини (про злодіїв у законі).
    Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт про зміну переліку підприємств, що не підлягають приватизації. Чиновники пропонують корпоратизувати підприємства зі 100 % державним статутним капіталом, а також продати до 49,9 % держпакетів акцій найбільших державних компаній – Нафтогазу, Магістральних газопроводів України, Укртрансгаз, Укртранснафти, Укргазвидобування, Чорноморнафтогазу, Укрзалізниці, Укрпошти, об’єднання "Артем", Київського заводу автоматики, об’єднання "Хартрон". Прем’єр-міністр Гончарук повідомив про створення Офісу підтримки інвестицій та інвестиційного атласу для залучення інвесторів до участі в приватизації.
    Верховна рада звільнила міністра розвитку громад і територій Бабак. Віцепрем’єр-міністром, відповідальним за цей напрям, призначено колишнього менеджера компанії олігарха Ахметова Шмигаля, що працював головою Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Бабак пояснила свою відставку неможливістю подолання корупції в будівельній галузі.
    Глава парламентської фракції "Слуга народу" Арахамія анонсував прискорене ухвалення закону про продаж землі вже цього тижня.
  • Президент Зеленський запропонував витратити кошти, отримані від Газпрому як штрафів за рішенням Стокгольмського арбітражу, на реалізацію інфраструктурних проєктів та розвиток медицини.
  • Уряд прийняв рішення про обмеження розміру зарплати керівникам центральних органів виконавчої влади та її прив’язуванні до середньої зарплати по країні.
  • Міністерство економіки констатувало зниження темпу зростання ВВП у 2019 р до 3,3 % у порівнянні з 2018 роком, коли він склав 3,4 %. Чиновники повідомили, що це сталося через падіння обсягів виробництва в промисловому секторі на 1,8 % проти 2018 року.
  • Епідемія коронавірусу розростається. На вечір 4 лютого зареєстровано вже понад 24,5 тис. інфікованих, померло 492 особи, зокрема за останню добу – 65. Авіакомпанія МАУ вивезла з Китаю ще 200 українських громадян і оголосила про припинення польотів до країни. Ціни на нафту марки Brent на світових біржах впали до рівня $54,7/барель.
  • Апеляційний суд Києва заблокував передачу в концесію Херсонського морського порту компанії "Рісо-Херсон".
  • Православна церква в Україні виключила почесного патріарха УПЦ КП Філарета з членів Синоду.
  • За словами міністра фінансів Маркарової, коштів на Єдиному казначейському рахунку достатньо для проведення поточних платежів у звичайному режимі. Вона повідомила, що сервіс реєстрації електронних акцизних марок запрацює 14 лютого.
  • Нацбанк спростив розкриття банківської таємниці для конфіскації незаконних активів чиновників – як державних, так і місцевого самоврядування.
  • НБУ повідомив про збільшення обсягу прямих іноземних інвестицій на 6 % в порівнянні з 2018 р до $ 2,4 млрд.
  • За 2019 рік сума переказів трудових мігрантів до України зросла до $12 млрд.
  • Мінфіну вдалося залучити на аукціоні всього 2,7 млрд грн, попит на 3-річні облігації склав лише 0,9 млрд грн за пропозиції 2,5 млрд грн. Ставка за 3-річними ОВДП склала 9,84 % річних, 1,5-річними – 9,77 %, за 6-місячними – 9,6 %. Накопичена пропозиція валюти минулих днів у поєднанні з продажами нерезидентів викликала перекіс у сторону пропозиції й на спадному тренді Нацбанк купив, за оцінками учасників торгів, майже $100 млн. Довідковий курс встановлено на позначці 24,85 ₴/$ (-0,23 грн), 27,46 ₴/€ (-0,30 грн), 3,93 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Київ

  • За твердженням мобільних операторів, Київрада штучно гальмує запуск покриття 4G у метрополітені, тому договір про початок робіт досі не підписано.

Війна

  • На Донбасі окупанти не припиняють мінометні обстріли Орєхового й Новотошківського в районі траси Р-66 у Луганській обл. Перестрілки із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів сталися в Новотроїцькому та Старогнатівці на захід і південь від Докучаєвська, у Мар’їнці, Красногорівці, Авдіївці в районі Донецька, у Травневому на околиці Горлівки. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, минулої доби втрат серед українських військовослужбовців не було.
  • Міністр закордонних справ Пристайко повідомив про підготовку обміну утримуваними особами з "республіками" й Росією за принципом "усіх на всіх".

Україна та світ

  • Україна виграла в СОТ апеляцію на заборону постачання до РФ залізничних вагонів та стрілочних переводів, запроваджену російським урядом у серпні 2018 р.
  • На думку посла Франції в Україні де Понсена, у мінських домовленостях є пункти, які потребують уточнення та деталізації – насамперед, це стосується послідовності дій щодо виконання угод.
  • За інформацією американських ЗМІ, у разі спроб добудови газопроводу "Північний потік-2" США мають намір запровадити додаткові санкції проти європейських компаній, що беруть участь у будівництві.
  • Один з обвинувачених у знищенні авіалайнера MH17 – російський терорист Гіркин – заявив, що відмовляється від давання показань у суді Гааги, навіть за умови його примусового доставлення на процес.
  • 5 країн, громадяни яких загинули в катастрофі авіалайнера МАУ, збитого над Тегераном, звернулися до іранської влади з вимогою про негайну передачу їм бортових самописців для проведення розслідування.

Тренди

  • За результатами опитування соцслужби "Рейтинг", основними вимогами українців до президента Зеленського є припинення бойових дій на Донбасі (підтримали 65 % респондентів) і посилення боротьби з корупцією (45 %). У п’ятірку вимог також увійшли відродження промисловості, підвищення соцстандартів та якості медичного обслуговування. Довіра до президента Зеленського поступово знижується: йому довіряють 59 % опитаних, не довіряють – 32 %, тоді як за результатами грудневого опитування рівень довіри становив 67 %, недовіри – 25 %. Рівень недовіри до голови Верховної Ради – 44 %, до прем’єр-міністра Гончарука – 53 %, лідера "Батьківщини" Тимошенко – 73 %, співголови "Опозиційного блоку – За життя" Бойка – 56 %.
  • Представник президента в АР Крим Кориневич стверджує, що українська влада не збирається відновлювати постачання води на окупований півострів. Про таку можливість заявив у жовтні минулого року один із членів парламентської фракції "Слуга народу" Арістов.
  • Міністр юстиції Малюська повідомив, що міністерство планує запровадити автоматичний арешт державними виконавцями коштів боржників у банках.


No comments:

Post a Comment