February 04, 2020

03.02.2020: Рівень довіри до Зеленського, його команди й партії неухильно падає

Рівень довіри до Зеленського, його команди й партії неухильно падає
Рівень довіри до Зеленського, його команди й партії неухильно падає

  • Рівень довіри до Зеленського, його команди й партії неухильно падає.
  • Туреччина надасть військову допомогу Україні, побудує 500 будинків для кримських татар і продовжить переговори про зону вільної торгівлі.
  • Суд відмовився пом’якшити запобіжний захід лікарю Кузьменко, яку підозрюють у вбивстві Шеремета.

В Україні

  • Перший заступник голови Верховної Ради Стефанчук оголосив план законодавчих робіт на 3 сесію, про введення електронного документообігу в парламенті й перекладі на англійську законів, що стосуються інвестиційної діяльності.
  • Кабмін затвердив план заходів щодо протидії епідемії коронавірусу. Оперативний штаб для координації дій усіх служб очолив прем’єр-міністр Гончарук. У двох киян, що повернулися з Китаю, підозра на інфікування не підтвердилася. Укрпошта повідомила про можливі затримки поштових відправлень із Китаю через скорочення туди рейсів авіакомпаній.
    Через епідемію індекс китайського фондового ринку провалився на 8 %. Китай погодився прийняти вчених зі США для боротьби з вірусом. Усього у світі зафіксовано вже 425 смертельних випадків, понад 19 тис. осіб – інфіковані.
  • На сайті Митної служби запрацював онлайн-сервіс розмитнення автотранспорту.
  • Прем’єр-міністр Гончарук оголосив про видавання першого "доступного кредиту" під 7 % річних підприємцю з Вінниці на відкриття нового магазину.
  • Уряд звільнив колишнього главу Укрзалізниці Кравцова.
  • Платформа OpenDataBot запустила додаток для сплати податків і подання податкової звітності фізособами-підприємцями.
  • Виконавчий директор Нафтогазу Вітренко повідомив про укладання мирової угоди з компанією Укрнафта, міноритарним акціонером якої є структури олігарха Коломойського. Угода передбачає виплату Укрнафті 15 млрд грн за "спірний" газ, а також 14,6 млрд грн передоплати за майбутнє постачання. Цими коштами Укрнафта має погасити податковий борг. Вітренко вважає, що Укрнафта може збільшити видобуток нафти та газу, попри виснаження родовищ.
  • Група EastOne олігарха Пінчука спростувала повідомлення про продаж ним газового бізнесу – компанії Geo Alliance. Раніше ЗМІ повідомили про переговори про продаж банку "Кредит Дніпро", власником якого він є.
  • Мінсоцполітики планує в лютому автоматично перерахувати й донарахувати пільги та субсидії з розподілу газу після гучного скандалу з депутатом від "Слуги народу" Брагаром. Міністр енергетики Оржель стверджує, що поділ рахунків на газ не вплине на загальну суму, яку мають платити побутові споживачі. Кабмін повідомив, що незабаром буде запущено сайт із тарифами на газ у регіонах.
  • Митрополит ПЦУ Епіфаній повідомив, що Російська православна церква судиться майже за кожен храм, який приєднався до об’єднаної української церкви.
  • Печерський районний суд відмовився відпустити з-під варти лікаря Кузьменко, якій оголошено підозру у вбивстві журналіста Шеремета. Офіс генпрокурора подовжив до квітня 2020 р термін досудового розслідування вбивства.
  • За даними НБУ, платіжний баланс України у 2019 р зведено з профіцитом у $6 млрд.
  • Курс долара з ранку впевнено зростав, поки на торги не вийшов Нацбанк, який продав для стабілізації курсу від $40 до $60 млн: 25,08 ₴/$ (+0,05 грн), 27,75 ₴/€ (+0,09 грн), 3,94 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Війна

  • Окупанти не припиняють мінометні обстріли в районі траси Р-66 в Луганській області – в Орєховому й Новотошківському. Під мінометний обстріл потрапили також захисники Павлополя на північний схід від Маріуполя. Перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів сталися в Павлопіль, в околицях Донецька – у Пісках і Авдіївці, а також у Новолуганському на Світлодарському водосховищі. В Опитному позиції українських військ було обстріляно з протитанкового ракетного комплексу. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу отримали бойові поранення та травми 2 українських бійців.

Україна та світ

  • Відбувся візит президента Туреччини Ердогана до України. За результатами його переговорів із президентом Зеленським підписано 7 меморандумів про співпрацю, взаємне визнання водійських посвідчень та про продовження переговорів про зону вільної торгівлі. Зеленський повідомив, що під час особистої зустрічі вони обговорили питання російської агресії, а також розвиток інфраструктури й торгівлі. На спільній пресконференції Зеленський оголосив, що очікує найближчим часом узгодження списків для обміну утримуваними особами, які вже передано тристоронній контактній групі в Мінську. Він також заявив, що доручив СБУ перевірити діяльність турецьких навчальних закладів, відкритих противником Ердогана проповідником Ґюленом, який проживає в США. Ердоган повідомив, що Туреччина допоможе побудувати житло для 500 кримських татар, які виїхали з Криму, а також надасть Україні військову допомогу на суму $36 млн.
  • Іран оголосив про відмову в співробітництві з Україною в розслідування катастрофи авіалайнера МАУ після оприлюднення переговорів із диспетчером іранського пілота, який перебував у повітряному просторі поблизу від збитого літака. РНБО України наполягає на всебічному й повному розслідуванні катастрофи.
  • Прокуратура Нідерландів пред’явила звинувачення чотирьом підозрюваним у знищенні малазійського авіалайнера MH17 – трьом громадянам Росії та одному українцю, зокрема, терориста Гіркина ("Стрєлкова") і російського полковника Дубинського ("Хмурого").

Тренди

  • Згідно з результатами опитування Центру "Соціальний моніторинг" та Інституту соцдосліджень ім. Яременка, президент Зеленський залишається лідером довіри – за нього висловилися 49,4 % респондентів. 36,2 % підтримують главу Верховної Ради Разумкова, по 23,4 % – парламент і Кабмін, 23,5 % – прем’єр-міністра Гончарука. Водночас не довіряють Зеленському 39,3 %, Разумкову – 52,6 %, парламенту – 68,5 %, Гончаруку – 65,5 %, Кабміну – 68,3 %. За даними соціологів, оприлюднення "плівок Гончарука" жодним чином не вплинуло на ставлення населення до прем’єр-міністра і президента.
    Переважна кількість опитаних вважають несправедливими зарплати топчиновників і держслужбовців, що стало причиною погіршення ставлення до них.
    У разі проведення позачергових парламентських виборів, до Верховної Ради потрапили б "Слуга народу" – 38,9 %, "Опозиційна платформа – За життя" – 14,8 %, "Батьківщина" – 10,8 %, "Європейська солідарність" – 10,6 %. Ще 3 партії мають можливості потрапити до парламенту з урахуванням похибки опитування – "Свобода", "Голос", "Сила й честь".
  • У відповідь на запит видання "Українська правда", Держуправління справами відповіло, що не оплачувало поїздку президента Зеленського і членів його сім’ї до Оману в січні 2020 р.
  • За інформацією ЗМІ, Кабмін подав до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує дозволити продаж пакетів акцій найбільших державних нафтогазових компаній – Нафтогазу, Магістральних газопроводів України, Укртрансгазу, Укрнафти, Укртранснафти, Чорноморнафтогазу.
    Мінінфраструктури планує до кінця лютого виставити на аукціон концесію на регіональні аеропорти – Львів, Запоріжжя, Херсон та Чернівці.
  • Партія "Слуга народу" має намір провести з’їзд 15 лютого, поєднавши його з навчанням депутатів місцевих рад і голів об’єднаних територіальних громад.

No comments:

Post a Comment