January 19, 2020

18.01.2020: Іран погодився передати Україні “чорні скриньки” збитого авіалайнера

Іран погодився передати Україні “чорні скриньки” збитого авіалайнера
Іран погодився передати Україні “чорні скриньки” збитого авіалайнера

  • Іран погодився передати Україні “чорні скриньки” збитого авіалайнера.
  • Армія зазнала відчутних втрат на Донбасі.

В Україні

  • Держбюро розслідувань запросило колишнього президента Порошенка на допит у справі про державну зраду. Прес-служба його партії "Європейська солідарність" заявила, що Порошенко з’являтиметься на допити тільки в разі належного вручення повісток.

Київ

  • Київська міська адміністрація оголосила про відновлення покриття WiFi у метрополітені – до 1 квітня поточного року планується підключення на 12 центральних станціях і 7 перегонах.

Війна

  • Українські війська знову обстріляно з мінометів, стрілецької зброї і гранатометів в Орєховому – на трасі Р-66 у Луганській обл. У Пісках на околиці Донецька й у Василівці в районі траси Донецьк – Горлівка сталися перестрілки, у Красногорівці окупанти атакували за підтримки гармат БМП. У Павлополі окупанти знову застосували бойові безпілотники, які скинули осколкові гранати на позиції українських військ. Унаслідок бойових дій 1 військовослужбовець загинув, ще 10 – отримали поранення.
    Попри очевидне загострення на Донбасі й постійне застосування "військами республік" важких озброєнь, у своєму звіті від 18 січня ОБСЄ повідомила про зменшення кількості порушень "режиму тиші".
  • За твердженням СБУ, Росія щорічно фінансує ЛНР через "Банк Південної Осетії" на суму приблизно 30 млрд руб. (майже $0,5 млрд).

Україна та світ

  • Іран погодився передати Україні "чорні скриньки" авіалайнера МАУ, збитого ракетою під Тегераном.
  • Мін’юст оскаржив рішення ЄСПЛ за позовами щодо застосування закону про люстрацію, згідно з якими Україна зобов’язана виплатити 5 колишнім чиновникам компенсацію по €5 тис.
  • Китай збільшив виплавлення сталі майже до 1000 млн т. на рік і обіймає 1 місце у світі за обсягами виробництва. Україна в грудні відкотилася на 15 місце, скоротивши виробництво протягом року з 21,1 до 20,5 млн т.
  • Росія звернулася до міжнародних правозахисних інститутів ООН, ОБСЄ й Ради Європи з проханням надати оцінку українському закону про освіту, що нібито обмежує права російськомовного населення.

Тренди

  • Прес-служба Нацгвардії стверджує, що структура не матиме права ведення розвідувальної діяльності відповідно до прийнятого минулого тижня в першому читанні законопроєкту "Про розвідку", а лише залучатиметься для виконання окремих завдань і вести діяльність для розвідувального забезпечення підрозділів у зоні проведення операції об’єднаних сил. Експерти центру протидії корупції заявили, що законопроєкт фактично перетворює НГУ в ще одну розвідувальну структуру з таємним бюджетом і агентурою за межами України.
  • Кабмін оприлюднив на офіційному сайті зарплати міністрів. З усіма виплатами вони становлять понад 100 тис. грн, Більша їхня частина – це премії й доплати.
  • Глава Верховної Ради Разумков уважає, що закон про референдум створює "безліч ризиків", тому навколо нього йде "ювелірна робота". За його словами, закон про референдуми – один із пакета "законів про народовладдя", за розробку яких відповідає його заступник Стефанчук.
    Він також заявив, що закон про ринок землі запрацює не одразу ж після прийняття й не знає, коли саме його буде розглянуто.
  • Міністр цифрової трансформації Федоров повідомив, що з 1 квітня буде запущено другий етап медичної реформи, який передбачає підключення медичних установ до електронної системи eHealth, частиною якої буде електронна медична карта пацієнта. Він стверджує, що проблеми захисту персональних даних пацієнтів уже вирішено.

No comments:

Post a Comment