January 18, 2020

17.01.2020: Заява Гончарука про відставку виявилася фарсом


  • Заява Гончарука про відставку виявилася фарсом.
  • "Слуги народу" будують систему тотальної цензури ЗМІ, незалежних журналістів і блогерів.
  • Міністр Пристайко так і не зміг пояснити, навіщо Зеленський літав до Оману.

В Україні

  • Після гучного скандалу з публікацією аудіозаписів закритої наради в Кабміні, прем’єр-міністр Гончарук написав заяву про відставку й передав її президентові Зеленському "з правом внесення до Верховної Ради", оскільки, за його словами, вони з ним "одна команда". Гончарук пообіцяв Зеленському уявити звіт про діяльність уряду 4 лютого, у день відкриття чергової парламентської сесії. Спікер парламенту Разумков назвав заяву про відставку Гончарука "політичною".
    Зеленський зажадав від керівників силових відомств протягом 2 тижнів знайти причетних до запису наради в Кабміні.
    Депутати так і не отримали від уряду відповідь на питання про "захмарні" зарплати міністрів і чиновників. Водночас міністр закордонних справ Пристайко назвав оклади міністрів у 16 тис. грн "неповагою до держави".
    Зеленський заявив Гончаруку, що зарплати чиновників мають відповідати рівню розвитку економіки й запропонував звільнити тих, хто прагне отримувати більше. Він також доручив прем’єр-міністрові "розібратися" із преміями керівників Нафтогазу, які отримали 1 % від штрафу, що виплатив Газпром.
  • Верховна Рада звільнила з посади голови комітету з міжнародних справ депутата від "Слуги народу" Яременка, який засвітився в секс-скандалі і призначила замість нього представника тієї ж фракції Мережка.
    Відхилено законопроєкт про Бюро фінансових розслідувань, проти якого заперечував Офіс президента. Наступне пленарне засідання парламенту відбудеться лише 4 лютого.
  • Відбулося засідання РНБО, на якому було представлено ​​нову Стратегію національної безпеки під гаслом "Безпека людини – безпека країни".
  • Антимонопольний комітет рекомендував постачальникам теплової енергії знизити тарифи на опалення й гарячу воду через зменшення ціни на газ.
  • Директор-розпорядник МВФ Георгієва повідомила, що рішення про кредитування України буде ухвалено після виконання владою всіх попередніх умов.
  • З початку грудня компанії олігарха Коломойського подали до судів майже 300 позовів за справами щодо націоналізації Приватбанку.
  • Курс долара продовжує зміцнюватися на міжбанку, попри період бюджетних платежів: 24,25 ₴/$ (+0,16 грн), 26,94 ₴/€ (+0,04 грн), 3,95 ₴/10 руб (+0,03 грн). На думку низки банкірів, послаблення гривні спровокувало повідомлення про відставку прем’єр-міністра Гончарука й великі виплати Держказначейством відшкодування ПДВ експортерам.

Війна

  • Окупанти знову обстріляли українські війська з мінометів в Орєховому – у районі траси Р-66 у Луганській обл., а також у Павлополі – на північний схід від Маріуполя. Перестрілки сталися в Широкиному – на приморській ділянці фронту, у Красногорівці й у Пісках – на околиці Донецька, у Василівці в районі траси Донецьк-Горлівка й у Луганському – на Світлодарському водосховищі. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено українського бійця. За інформацією Офісу генпрокурора, з початку 2019 року на Донбасі загинули 132 й отримали поранення 716 військовослужбовців.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Пристайко так і не зміг пояснити депутатам Верховної Ради мету "офіційного" візиту президента Зеленського до Оману.
    Міністр публічно вибачився за дії посольства в Ірані, яке в день катастрофи авіалайнера МАУ оприлюднило інформацію нібито від іранської влади про "технічні неполадки в літаку" без перевірки фактів. За його словами, Україна вимагатиме від Ірану максимальних компенсацій сім’ям жертв катастрофи.
    Офіс генпрокурора так і не отримав відповідь на чергове звернення до влади Ірану з проханням про передавання "чорних ящиків" збитого літака.
    Прес-служба авіакомпанії "МАУ" повідомила, що тіла загиблих буде доставлено до Києва 19 січня.
  • За інформацією Пентагону, всю допомогу, що передбачено військовим бюджетом США, уже виділено й надано ​​Україні.
  • Представник Єврокомісії повідомив, що рішення про виведення "Північного потоку-2" з-під дії газової директиви ЄС належить до компетенції влади Німеччини.

Тренди

  • За інформацією глави ради НБУ Данилишина, регулятор минулого року для викупу валюти на міжбанку емітував рекордний обсяг гривні – майже 200 млрд грн, причому емісія тільки в грудні склала 70 млрд грн. Торішня емісія в 5 і більше разів перевищує обсяги емісії попередніх років. Данилишин вважає, що така політика НБУ створює ризики для економіки в умовах повільного зростання ВВП і падіння обсягів промислового виробництва.
  • Президент Зеленський доручив прем’єр-міністрові Гончаруку розділити три міністерства – економіки, торгівлі й сільського господарства, культури, молоді та спорту, а також у справах ветеранів і тимчасово переміщених осіб, які було об’єднано перед призначенням уряду на початку осені.
    Прем’єр-міністр Гончарук пообіцяв ліквідувати Державну архітектурно-будівельну інспекцію, яка відповідає за безпеку споруджуваних об’єктів, у разі виявлення в цій структурі "будь-яких схем".
  • Міністерство культури, молоді та спорту підготувало законопроєкт "про протидію дезінформації", яким збирається ввести кримінальну відповідальність за дезінформацію. Чи є повідомлення або стаття дезінформацією, на думку чиновників, буде визначати "уповноважений із питань інформації", відомство якого моніторитиме інформаційний простір. Разом із законопроєктом "Про медіа", що вже винесено депутатами від "Слуги народу" на голосування, і який дозволяє позасудове блокування інформаційних ресурсів та прирівнює інтернет-провайдерів до ЗМІ, це створює реальну загрозу запровадження тотальної цензури в Україні.

No comments:

Post a Comment