January 17, 2020

16.01.2020: Верховна Рада прийняла скандальні поправки до Податкового кодексу

Верховна Рада прийняла скандальні поправки до Податкового кодексу
Верховна Рада прийняла скандальні поправки до Податкового кодексу

  • Верховна Рада прийняла скандальні поправки до Податкового кодексу, закони про повну загальну середню освіту, легалізацію азартних ігор та зміни до кодексів судочинства.
  • Зеленський підписав указ про призов на строкову службу 18-річних громадян.
  • У Мінську погодили ще одну ділянку розведення військ.
  • Парламент повернув українську делегацію до ПАРЄ.
  • У Сенаті США почався процес розгляду імпічменту президента Трампа.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав указ про призов в армію у 2020 р осіб віком від 18 років. Міністр оборони Загороднюк неодноразово виступав за скасування призову, а за указом попереднього президента Порошенка на службу призивалися громадяни лише з 20 років. Загороднюк заявив, що особи віком 18 й 19 років призвані не будуть, проте можуть це зробити за власним бажанням.
  • Верховна Рада ухвалила новий закон про повну загальну середню освіту, яким скасовано конкурси на зарахування дітей до початкової школи, введено можливість навчання хворих дітей за індивідуальною програмою, встановлено мінімальну та максимальну кількість учнів у класі, а також тривалість уроків. Учителем тепер може стати особа, що не має педагогічної освіти. Крім того, за словами віцепрем’єр-міністра з європейської інтеграції Кулеби, до закону внесено поправки, які дозволяють нормалізувати взаємини з Угорщиною. Міністра закордонних справ Угорщини Сійярто, який різко критикував політику української влади й перешкоджав розвитку зв’язків із НАТО, запрошено до України з офіційним візитом.
    Прийнято скандальний закон про зміни до Податкового кодексу. Крім позитивних моментів – підвищення ліміту річного доходу для фізосіб-підприємців до 5 млн грн для 2-ї групи й 7 млн ​​грн – для 3-ї групи, бізнес зазначив різке зростання штрафів і акцизів, а також розширення бази оподаткування. До закону включено також зміну норм трансфертного ціноутворення та введення плану дій BEPS щодо ухилення від сплати податків. Скасовано також положення Податкового кодексу про відшкодування ПДВ експортерам соєвої продукції, які було прийняті раніше на користь одного з головних гравців ринку – бізнесмена Хомутинника.
    Прийнято закон про доповнення до кодексів судочинства, який обмежує кількість апеляційних проваджень, які може розглядати Верховний суд. На думку експертів Євросоюзу й більшості українських юристів, закон обмежує право громадян на правосуддя, і, разом зі скороченням кількості суддів Верховного суду до 100, свідчить про намір оточення президента Зеленського повністю підпорядкувати собі судову систему.
    Прийнято поправки до бюджету на 2020 р, яким збільшено асигнування на будівництво, ремонт і експлуатацію доріг на 19,3 млрд грн, а також скасовано зобов’язання Укравтодору щодо надання майнових застав за державними гарантіями.
    У повторному першому читанні прийнято законопроєкт про легалізацію азартних ігор, що встановлює мінімальний вік гравців у 21 рік, розміщення казино тільки в 5-зіркових готелях, а гральних автоматів – тільки в готелях, а також ліцензування та онлайн-моніторинг гральних сайтів.
    Після зустрічі з президентом фракція “Слуга народу” вирішила зняти з розгляду законопроєкт про внесення змін до Конституції щодо децентралізації й доопрацювати його з урахуванням пропозицій опозиції.
  • Міністр регіонального розвитку Бабак написала заяву про відставку. На її місце "команда Зеленського" планує призначити главу Івано-Франківської обласної державної адміністрації Шмигаля – колишнього топменеджера компанії ДТЕК-Західенерго олігарха Ахметова.
  • Нацбанк планує скасувати умову витрачання власних коштів підприємцями на власні потреби лише після сплати всіх податків або відсутності податкової заборгованості.
  • НБУ, Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку, Нацкомісія з фінпослуг, а також Мінфін і Фонд гарантування вкладів фізосіб затвердили стратегію розвитку фінансового сектору України до 2025 г, основними напрямами якої прописано зміцнення фінансової стабільності, сприяння макроекономічному зростанню, розвиток фінансових ринків, розширення фінансової інклюзії та впровадження інновацій у фінансовому секторі.
  • Перший заступник глави НБУ Рожкова повідомила про перенесення розгляду Верховною Радою закону про неповернення банків-банкрутів їхнім колишнім власникам. Йдеться, насамперед, про Приватбанк, проти якого подали позови його колишні власники – олігархи Коломойський, Боголюбов і брати Суркіси. Питання про неповернення Приватбанку є одним із ключових для підписання угоди зі МВФ про нову програму кредитування.
  • Заст. глави НБУ Сологуб прогнозує більш різке, проти прогнозу, що було оприлюднено наприкінці минулого року, зниження облікової ставки.
  • Попри період бюджетних платежів, курс долара продовжує рости, навіть за відсутності Нацбанку на торгах у четвер: 24,09 ₴/$ (+0,11 грн), 26,90 ₴/€ (+0,17 грн), 3,92 ₴/10 руб (+0,02 грн). Банкіри називають причиною ослаблення гривні занадто агресивний викуп долара регулятором у попередні дні. Згідно з опитуванням НБУ, бізнес очікує за підсумками року зростання курсу до 27,43 ₴/$.

Війна

  • Окупанти вже кілька днів ведуть обстріли з важкої артилерії й мінометів населених пунктів Орєхового й Новотошківського на трасі Р-66 у Луганській обл. Вогневі контакти сталися в Новотроїцькому – поблизу КПВВ на трасі Донецьк – Маріуполь, у Південному й Зайцевому в околицях Горлівки, у Миронівському та Луганському на Світлодарському водосховищі. У Новозванівці українські війська потрапили під вогонь снайперів. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів загинув ще один український військовослужбовець.
  • У Мінську відбулася зустріч Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання на Донбасі за участі представників "республік". Українська делегація назвала умовою проведення виборів в ОРДЛО отримання повного контролю над кордоном українськими військами або міжнародними спостерігачами й запропонувала створити на переговорах окрему підгрупу з цього питання. Посол США при ОБСЄ Гілмор заявив, що проведення місцевих виборів на Донбасі можливо лише після виведення з території російських військових формувань.
    Погоджено ще одну ділянку для розведення військ – у районі КПВВ "Гнутове" – на північний схід від Маріуполя, інші ділянки, що пропонували Україна й Росія, були відкинуті.

Україна та світ

  • Верховна Рада прийняла постанову про відновлення роботи української делегації в ПАРЄ, попри відсутність будь-яких змін у політиці Асамблеї щодо Росії.
  • У Брюсселі відбулося засідання комісії Україна-НАТО, на якому українська делегація звернулася до Альянсу з проханням про надання статусу партнера з розширеними можливостями.
  • У Сенаті США почалася процедура розгляду імпічменту президента Трампа. Перед початком слухань оприлюднено висновок Рахункової палати, який свідчить про протизаконність заморожування Трампом допомоги Україні. На сайті Палати представників Конгресу США опубліковано листування з українськими прокурорами, радниками Зеленського Шефіром та Єрмаком бізнесмена Парнаса, який діяв від імені особистого адвоката американського президента Джуліані й висував вимоги про початок розслідування проти сина колишнього віцепрезидента Байдена – конкурента Трампа на прийдешніх виборах. Парнас також дав інтерв’ю, у якому заявив про переговори з олігархом Фірташем про отримання інформації про Байдена в обмін на закриття запиту про екстрадицію до США. За його словами, Трамп скасував візит до Польщі на заходи в річницю початку Другої світової війни не через ураган, а через небажання зустрічатися із Зеленським. Міністр закордонних справ Пристайко заявив, що не вірить свідченням Парнаса, який "намагається врятувати себе".
    Нацполіція порушила 2 кримінальні провадження за фактами можливого стеження за колишнім послом США в Україні Йованович, за звільнення якої виступав Джуліані.
    У нижню палату Конгресу обома фракціями внесений проєкт резолюції про подовження підтримки України.
  • Посол Польщі Цихоцький наполягає на прискореному ухваленні українською владою рішення про розвиток інфраструктури в рамках проєкту "Міжмор’я". За його словами, Польща вже побудувала сучасні автомагістралі до кордону з Україною, а також модернізувала пункти пропуску через кордон. Цихоцький стверджує, що Польща найближчим часом обере напрям розвитку інфраструктури за маршрутами Китай-Росія-Білорусь-Польща, Китай-Азія-Україна-Польща або Туреччина-Румунія-Захід, тому в України залишається зовсім небагато часу на рішення.
  • Президент Франції Макрон заявив про готовність до більш тісних взаємин із РФ, попри гарячі конфлікти, що тривають і "на завершення яких можна чекати довго". Він також виступив за побудову спільної із Росією "архітектури європейської безпеки".

Тренди

  • Попри гучний скандал навколо прем’єр-міністра Гончарука, голосів у Верховній Раді за відставку уряду немає, а сам Зеленський не поспішає звільняти чиновника, що повністю виконує забаганки "команди президента". Лідер "Батьківщини" Тимошенко виступає за повну зміну уряду й усієї нової влади через її некомпетентність.
    Управління держохорони заперечує причетність до прослуховування наради в прем’єр-міністра. Депутати від президентської фракції звернулися до СБУ з проханням з’ясувати походження аудіозапису. Глава фракції Арахамія назвав його фейком, нарізкою й монтажем".
  • Міністр фінансів Маркарова заявила, що умови зростання виплат за держзобов’язаннями, що було реструктуризовано у 2015 р, ще не настали. Ними стануть зростання ВВП більш, ніж на 3 % на рік або перевищення ВВП рівня $125 млрд. За оцінкою аналітиків банку Credit Suisse, реальне зростання економіки у 2020 і 2021 рр. може скласти 4 % й вище. Прем’єр-міністр Гончарук уважає, що Україна має всі передумови для прискореного економічного зростання в наступні кілька років. Він стверджує, що не є профаном в економіці, як це прозвучало в аудіозаписах прослуховування наради в Кабміні, і назвав публікацію запису свідченням правильності курсу уряду.
    За оцінкою видання The Economist, гривня є однією з найбільш недооцінених валют світу, а її реальний курс, розрахований на основі "індексу Біг-Мак (вартості бургера в мережі McDonalds") складає 10,05 ₴/$.

No comments:

Post a Comment