January 16, 2020

15.01.2020: Україну сколихнув скандал із прослуховуванням прем’єр-міністра Гончарука

Україну сколихнув скандал із прослуховуванням прем’єр-міністра Гончарука
Україну сколихнув скандал із прослуховуванням прем’єр-міністра Гончарука

  • Україну сколихнув скандал із прослуховуванням прем’єр-міністра Гончарука.
  • Із 1 квітня вік виходу на пенсію для жінок зросте до 59,5 років.
  • Путін зробив перестановку в уряді РФ.
  • На Донбасі в результаті обстрілу загинув ще один український боєць.

В Україні

  • Україну сколихнула публікація аудіозапису наради в Кабміні за участі прем’єр-міністра Гончарука, заст. глави НБУ Рожкової й міністра фінансів Маркарової. У ньому прозвучало зізнання прем’єра про власну некомпетентність в економіці й обговорювалися плани введення президента Зеленського в оману шляхом тенденційної подачі фактів. Експерти звернули увагу на сам факт "зливання", який свідчить про можливість незаконного прослуховування вищих посадових осіб держави, а також на відсутність реакції на прослуховування з боку СБУ та Управління держохорони, які відповідають за дотримання режиму секретності у вищих державних структурах.
    Під час обговорення аудіозаписи прослуховування депутати від "Слуги народу" відмовилися від будь-яких дій щодо Гончарука. Глава "Батьківщини" Тимошенко заявила, що не претендує на посаду глави Кабміну в разі відставки Гончарука через великі розбіжності з президентом Зеленським.
  • Заступник міністра економіки Висоцький заявив про повну готовність інфраструктури до відкриття ринку землі. Представники парламентської фракції "Слуга народу" заявили, що закон про продаж землі може бути проголосовано в лютому.
  • З 1 квітня 2020 р пенсійний вік для жінок буде підвищено на пів року – до 59,5 років.
  • За даними видання "Наші гроші", енергокомпанії олігарха Ахметова з листопада припинили платити Укренерго за передачу електроенергії. На 10 січня їх борг зріс до 544 млн грн.
  • У судовому засіданні про зміну запобіжного заходу військовослужбовцю Дугаровій, яку Нацполіція підозрює в співучасті у вбивстві журналіста Шеремета, свідки заявили, що в момент злочину вона перебувала на місці служби – у військовій частині в Донецькій обл.
  • НБУ знову агресивно скуповував валюту, що виставили на продаж нерезиденти для викупу ОВДП, розміщених Мінфіном у вівторок: 23,98 ₴/$ (-0,04 грн), 26,73 ₴/€ (+0,04 грн), 3,90 ₴/10 руб (-0,02 грн). Через це на попит на валюту виріс наприкінці сесії й котирування долара перевалили через психологічну позначку у 24 грн.

Війна

  • Бойова ситуація на Донбасі загострюється. Окупанти знову обстріляли позиції українських військ із важкої артилерії й мінометів в Орєховому – на трасі Р-66 в Луганській області, під мінометні обстріли потрапили захисники Світлодарська й Новотошківського. Перестрілки сталися в Широкиному – на приморській ділянці фронту, у Пісках на околиці Донецька, в Авдіївці та Василівці – у районі траси Донецьк – Горлівка, у Майському – в околицях Горлівки. У Павлополі, на північний схід від Маріуполя, окупанти скинули з безпілотників на українські позиції кілька гранатометних пострілів. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів загинув український військовослужбовець.

Україна та світ

  • Україна звернулася до влади Ірану з проханням про передачу бортових самописців збитого авіалайнера компанії МАУ. Офіс генпрокурора так і не отримав від іранських офіційних установ відповідь на запит про отримання доступу до "чорних скриньок" і проведення їхнього дослідження в Києві.
  • Президент РФ Путін виступив зі зверненням до Федеральних зборів, у якому зробив кілька важливих заяв – про закріплення пріоритету російської конституції над міжнародними договорами та про розширення повноважень Держдуми в призначенні й затвердження прем’єр-міністра. Після цього на спільній із Путіним прес-конференції прем’єр-міністр Медведєв оголосив про відставку уряду. Путін повідомив, що наступним прем’єр-міністром буде призначено главу Федеральної податкової служби Мішустіна, а Медведєв обійме посаду заступника голови Ради безпеки. На думку низки експертів і політологів, такий крок може свідчити про спробу виведення Путіна з-під критики за погіршення економічної ситуації в країні й посилення силового крила, що підсилює загрозу безпеці України.
  • Заступник міністра закордонних справ РФ Грушко заявив, що Україна, хоча й робить кроки для виконання мінських домовленостей "у правильному напрямі", проте російська влада вважає їх вочевидь недостатніми.
  • Компанія "Nord Stream-2" звернулася до німецького регулятора із проханням про звільнення від вимог Третього енергопакета, який обмежує обсяги резервування газопроводу на рівні 50 % для одного постачальника. Отже, Газпром прагне закріпити за собою всі 100 % транзитної потужності газопроводу.
  • Україна та НАТО підписали угоду про проведення спільних навчань в Одесі в жовтні 2020 р.

Тренди

  • Як і попереджали експерти, новий Виборчий кодекс передбачає зростання майнового цензу для балотування на місцевих виборах – для реєстрації кандидатом у мери для великих міст претендент має внести заставу більшу, чим для реєстрації кандидатом у президенти, а за партійними списками до міськради – більший, ніж для реєстрації партійного списку до Верховної Ради.



No comments:

Post a Comment