January 15, 2020

14.01.2020: Половина працездатних громадян працює в тіні й за кордоном

Половина працездатних громадян працює в тіні й за кордоном
Половина працездатних громадян працює в тіні й за кордоном

  • Половина працездатних громадян працює в тіні й за кордоном.
  • Верховна Рада прийняла в першому читанні поправки до Конституції про скасування адвокатської монополії та про збільшення повноважень парламенту.
  • Україна увійшла до п’ятірки найбільших у світі експортерів курятини.
  • Помпео запитав Зеленського, що він робив в Омані.

В Україні

  • Верховна Рада схвалила в першому читанні законопроєкт про створення відомства щодо закупівлі ліків у складі Міністерства охорони здоров’я.
    Депутати прийняли закон про створення Фонду розвитку підприємництва та виділення на кредитування малого та середнього бізнесу 2 млрд грн.
    У першому читанні ухвалено зміни до Конституції про скасування монополії адвокатів на представництво інтересів у суді.
    Проголосовано в першому читанні й законопроєкт про збільшення повноважень парламенту щодо створення консультативних, дорадчих та допоміжних органів, який також передбачає внесення змін до Конституції.
    Ратифіковано протокол про вільну торгівлю з Грузією, а також зміни до податкової угоди із Сінгапуром щодо запобігання податкових ухилень і уникнення подвійного оподаткування.
    Парламентський комітет із питань фінансів, митної та податкової політики не рекомендував до прийняття в другому читанні законопроєкт про створення Бюро фінансових розслідувань. За інформацією ЗМІ, законопроєкт провалено через бажання чиновників Офісу президента повністю підпорядкувати Бюро собі, хоча в першому читанні до документа було внесено норму про підпорядкування відомства Мінфіну.
    Комітет також підтримав скасування пільги на сплату ПДВ для імпортованого енергетичного обладнання для вітрових і сонячних електростанцій. За словами глави комітету з енергетики Геруса, ця пільга дозволяє отримувати надприбутки від "зеленого тарифу" компаніям, які будують подібні електростанції – насамперед, компаніям олігарха Ахметова.
    17 січня до парламенту запрошено главу Кабміну Гончарука, від якого депутати зажадали оприлюднення інформації про зарплати і премії міністрів і чиновників, що в сотні разів перевищують мінімальну зарплату. Спікер Верховної Ради Разумков стверджує, що зарплата депутатів набагато менше ніж 100 тис. грн, яку озвучили деякі ЗМІ, і виросте на 3 тис. грн через індексацію прожиткового мінімуму. За інформацією депутатів президентської фракції, Зеленський поки не має наміру змінювати склад уряду. Гончарук заявив, що високі зарплати чиновників дозволяють долати корупцію./Глава фракції "Слуга народу" Арахамія повідомив, що на 24 січня заплановано позачергове засідання Верховної Ради для розгляду закону про децентралізацію, якщо до цього часу Конституційний суд надасть позитивний висновок. На думку опозиції й низки експертів, президентський законопроєкт скасовує демократичні методи управління регіонами і вводить "наглядачів", які будуть фактичними контролерами керівників місцевих рад і мерів, а також оцінювачами конституційності рішень, прийнятих на місцевому рівні.
    У центрі Києва відбулися велелюдні маніфестації проти ринку землі, протестувальники перекрили кілька вулиць. За словами глави партії "Слуга народу" Корнієнка, Верховна Рада поточного тижня не розглядатиме закон про землю. Глава фракції "Слуга народу" Арахамія не виключає, що закон про продаж землі буде розглянуто парламентом всередині або наприкінці лютого. Міністр економіки, промисловості та сільського господарства Милованов стверджує, що німецькі та західноєвропейські сільгосппідприємства виступають проти обмеження прав іноземців на купівлю земель сільгосппризначення.
  • Міністр фінансів Маркарова повідомила про початок підготовки трирічної бюджетної декларації, яка дозволить перейти до середньострокового бюджетного планування.
  • За твердженням міністра економіки Милованова, з 28,5 млн працездатних громадян лише 12,8 млн працевлаштовані легально, а решта – або виїхали на заробітки, або працюють без офіційного оформлення. Він заявив, що новий трудовий кодекс сприятиме легальному працевлаштуванню та зростання робочих місць.
  • За інформацією Міністерства економіки, Україна увійшла до п’ятірки найбільших у світі експортерів курятини.
  • Директор Оператора ГТС Макогон заявив, що Україна планує перебудову газотранспортної системи під менші обсяги транзиту російського газу – до 40 млрд м³ на рік. Модернізуватимуться лише деякі компресорні станції, інші поступово виводитимуться з експлуатації.
  • За даними Держстату, дефіцит зовнішньої торгівлі товарами за 11 міс. 2019 р виріс на 5,7 %, у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року, а від’ємне сальдо – до $9,4 млрд. Експорт у грошовому еквіваленті за 11 міс. виріс до $46,0 млрд, імпорт – до $55,3 млрд.
  • Агресивне скуповування валюти Нацбанком на міжбанку призвело до зростання курсу долара, попри вкрай успішне розміщення Мінфіном ОВДП на аукціоні у вівторок: 24,03 ₴/$ (+0,10 грн), 26,69 ₴/€ (+0,07 грн), 3,91 ₴/10 руб. Попит на довгострокові боргові держзобов’язання в гривні стабільно перевищує пропозицію, що дозволило Мінфіну знизити їхню прибутковість до 9,88–10,73 % річних. Усього на аукціоні було розміщено ОВДП на суму 6 млрд грн, з них довготермінових – на 4,5 млрд грн. За даними НБУ, вторинний ринок гривневих облігацій у 2019 р виріс більш, ніж на 70 %.Для виплати за внутрішніми та зовнішніми боргами і для покриття дефіциту бюджету Мінфіну у 2020 р необхідно зайняти $15 млрд у валюті і гривні.

Війна

  • Окупанти знову обстріляли українські війська з мінометів та ствольної артилерії в Орєховому і Кримському на трасі Р-66 "Бахмутка" в Луганській обл., а також у Світлодарську. Перестрілки сталися на ділянці фронту в районі Маріуполя – у Широкиному, поблизу КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь – у Новотроїцькому, у Мар’їнці та Невельському в околицях Донецька, у Новолуганському на Світлодарському водосховищі й поруч із трасою Р-66. Унаслідок обстрілу отримали поранення 2 українських військовослужбовців.

Україна та світ

  • Відбулася телефонна розмова держсекретаря США Помпео з президентом Зеленським, у якому американський чиновник поставив питання, що саме робив Зеленський в Омані.
    Кум російського президента, глава політради партії "Опозиційний блок – За життя" Медведчук стверджує, що перебування його літака в Омані не пов’язане з відвідуванням країни президентом Зеленським. За його словами, літак перевозив сім’ю його дочки з Оману до Москви. Низка опозиційних журналістів розповсюдили інформацію, що на цьому літаку з Москви прилетіли російські представники для переговорів із Зеленським і це стало причиною затримки його повернення після катастрофи авіалайнера в Ірані. Помічник президента Єрмак назвав спекуляцією інформацію про знаходження літака Медведчука в Омані під час відвідування країни Зеленським. Єрмак стверджує, що Зеленський не міг вилетіти раніше з Оману, оскільки "повітряний коридор між країнами було обмежено".
  • Верховна Рада прийняла заяву з закликом до Ірану визнати повну відповідальність за знищення авіалайнера МАУ й виплатити всі компенсації сім’ям загиблих. Українські рятувальники завершили роботу на місці катастрофи та повернулися з Ірану.
  • Україна розпочала консультації з Великобританією про нову угоду про співпрацю після завершення виходу країни з ЄС.



No comments:

Post a Comment