January 11, 2020

10.01.2020: Іран визнав, що авіалайнер МАУ було збито його ракетою

Іран визнав, що авіалайнер МАУ було збито його ракетою
Іран визнав, що авіалайнер МАУ було збито його ракетою

  • Іран визнав, що авіалайнер МАУ було збито його ракетою.
  • Апеляційний суд залишив під вартою підозрюваного у вбивстві Шеремета.
  • Філарет відкликав підпис під рішенням собору, що ліквідував УПЦ МП.
  • "Влада ДНР" почала конфіскацію автомобілів з українськими номерами.

В Україні

  • Глава Митної служби Нефьодов оголосив про зростання надходжень до бюджету від оподаткування імпорту на $1 млрд проти результатів 2018 р. Він заявив, що 2019 року до бюджету направлено $14,5 млрд митних платежів.
  • Апеляційний суд відмовився відпустити з-під варти військовослужбовця Антоненко, якого МВС і прокуратура підозрюють в організації вбивства журналіста Шеремета.
    Судді, які слухали апеляцію ще однієї підозрюваної, лікаря Кузьменко, заявили про тиск на них її адвоката Добоша, який разом із кількома активістами відмовився покинути зал суду після скасування слухання через неявку прокурорів.
    Природною смертю помер потерпілий, проти якого нібито намагалися вчинити замах ще одні фігуранти розслідування вбивства Шеремета – подружжя Грищенки, які заявили про тиск на них слідчих задля взяття на себе провини за замах на журналіста.
  • За твердженням Офісу генпрокурора, у країні закрито 911 нелегальних гральних закладів, хоча за результатами спільного зі МВС рейду було оголошено про закриття 5,3 тисячі. Велика кількість "закритих" гральних клубів відновили роботу під вивісками "караоке-клубів для дорослих" і "інтернет-салонів".
  • Член наглядової ради "Укроборонпрому" колишній депутат Найєм повідомив, що розслідування діяльності підприємств концерну встановило завдання збитків на суму 896 млн грн. Серед підозрюваних – не тільки колишні чиновники, а й депутати комітету Верховної Ради з питань оборони.
  • Почесний патріарх УПЦ Київського патріархату Філарет відкликав свій підпис під рішенням помісного собору, який прийняв рішення про створення нової Православної церкви в Україні. Прес-секретар Київської митрополії ПЦУ Зоря заявив, що відкликання підпису не матиме жодних юридичних наслідків.
  • Слухання позову Приватбанку про виведення коштів у розмірі $2 млрд його колишніми власниками Коломойським і Боголюбовим у Високому суді Лондона відбудеться лише у 2021 р.
  • Міністерство економіки стверджує, що вперше за історію незалежної України в грудні сталося зниження, а не зростання цін.
  • Глава НБУ Смолій заявив, що облікову ставку може бути знижено до 8 % вже поточного року. Міністр економіки Милованов уважає, що таке рішення давно на часі, проте попередив, що внаслідок нього темпи зростання інфляції можуть вирости.
  • НБУ збільшив розмір відкритої довгої й короткої валютної позиції банків із 5 до 10 %. Чиновники стверджують, що це згладить курсові коливання на ринку й не призведе до різких стрибків курсу, оскільки деякі банки періодично упиралися в ліміт, хоча більшість не використали навіть половини наявних можливостей.
  • Після оголошення Мінфіном про розміщення на аукціоні у вівторок ОВДП на суму 5,5 млрд грн, нерезиденти відновили продаж валюти для купівлі облігацій, що і спричинило зміцнення курсу гривні: 23,97 ₴/$ (+0,15 грн), 26,59 ₴/€ (-0,21 грн), 3,91 ₴/10 руб (-0,03 грн). Нацбанк не очікує істотного послаблення гривні у 2020 р, через значну пропозицію валюти.

Війна

  • Бойова ситуація на Донбасі знову загострюється. Окупанти обстріляли українські війська зі ствольної артилерії й мінометів. Під обстріл потрапили захисники Водяного на приморській ділянці фронту, Красногорівки й Пісок на околиці Донецька, Луганського – у районі Світлодарського водосховища, а в Луганській області – Орєхового й Новотошківського. Перестрілки сталися на схід від Маріуполя, у районі КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь, в околицях Донецька й Горлівки, на Світлодарському водосховищу в на трасі Р-66 в Луганській області. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок бойових дій отримали поранення 3 українських військовослужбовців.
  • "Влада ДНР" почала конфіскацію автівок з українськими номерами, оскільки весь транспорт у "республіці" мав отримати "номери ДНР" до 1 січня 2020 р. За повідомленнями з окупованої території, у Донецьку майже не залишилося автотранспорту з українськими номерами.
  • Прикордонники затримали під час виїзду з окупованої території Донбасу колишнього бойовика, який охороняв уламки збитого авіалайнера MH17. Він заявив, що на місці катастрофи збройними формуваннями командували російські військові.

Україна та світ

  • Влада Ірану визнала, що авіалайнер компанії МАУ було збито їхньою ракетою внаслідок людської помилки. Іранські військові заявили, що переплутали цивільний лайнер із військовим об’єктом США, і стверджують, що відкрили вогонь після того, як він зробив різкий розворот до їхньої засекреченої військовій базі. Президент країни Рухані висловив глибоке співчуття у зв’язку з інцидентом. Президент Зеленський заявив, що наполягає на повному визнанні Іраном провини, покаранні винних і виплаті компенсацій.
    Перед тим уряд Ірану категорично заперечував факт ракетного обстрілу лайнера і звинуватив владу США в психологічному тиску, Українські високопосадовці, зокрема президент Зеленський, робили обережні заяви, навіть після прямого звинувачення Іраку лідерами Канади, Великобританії та США. Керівництво Євросоюзу також намагалося згладити формулювання й "не образити" Іран, який є одним з основних постачальників нафти в Європу. Іранська влада намагалася приховати факт обстрілу, тому протягом доби рятувальні служби зачистили від уламків місце падіння літака, однак після пред’явлення експертам "чорних ящиків" заперечувати знищення лайнера іранськими військовими було вже неможливо.
    Міністр закордонних справ Пристайко оголосив про заборону польотів до Ірану до закінчення розслідування.
    Влада США ввела санкції проти 17 великих іранських компаній, а також 8 фізичних осіб у відповідь на удари по американських базах в Іраку.
  • Федеральний суд Швейцарії зобов’язав РФ виплатити компаніям олігарха Коломойського, зокрема, "Укрнафті", компенсацію в розмірі $82,1 млн за активи, втрачені в Криму внаслідок окупації.
  • Прем’єр-міністр Гончарук заявив, що нова угода про співпрацю й вільну торгівлю з Великою Британією буде підписано після завершення Brexit, під час візиту президента Зеленського в Лондон.

No comments:

Post a Comment