January 01, 2020

31.12.2019: Зеленський привітав із Новим роком Путіна й українців

Зеленський привітав із Новим роком Путіна й українців
Зеленський привітав із Новим роком Путіна й українців

  • Зеленський привітав із Новим роком Путіна й українців.
  • Ще один обмін "утримуваними особами" може відбутися до кінця зими.

В Україні

  • Президент Зеленський привітав президента країни-агресора Путіна й обговорив подальші обміни полоненими й "утримуваними особами", мешканцями Криму тощо, а також про повне припинення вогню на Донбасі "найближчим часом".
    Прес-секретар Зеленського повідомила, що обмін може відбутися до кінця зими "за наявності певних умов".
    Зеленський привітав українців із Новим роком. У його промові було багато слів про мир, про те, що немає різниці між патріотами, "малоросами" й "ватниками", оскільки в паспорті немає такого рядка, а всі вони – "українці". Він закликав українців об’єднатися навколо національної ідеї – "бути єдиною країною кожен день" – незалежно від уподобань, ідеалів або мови спілкування. У промові він жодного разу не згадав про те, що Україна втратила частину території й десятки тисяч загиблих і поранених унаслідок вторгнення Росії.
  • Прем’єр-міністр Гончарук назвав головним завданням наступного року будівництво доріг.
Війна
  • Українські війська на Донбасі було обстріляні зі стрілецької зброї і гранатометів в Авдіївці, у Новолуганському – на Світлодарському водосховищі й у Кримському – у районі траси Р-66 в Луганській обл., а в Зайцевому в околицях Горлівки окупанти атакували за підтримки гармат БМП. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед українських військових минулої доби не було.
  • За інформацією журналістів "Радіо Свобода", у полоні в "республік" залишилися кілька десятків осіб, яких "бойовики" "не підтвердили" під час верифікації списків на обмін. Серед них – майже 20 українських військовослужбовців.

Україна та світ

  • Віцепрезидент Єврокомісії Шефчович привітав підписання договору між Газпромом і Нафтогазом. За його словами, це є "чудовими новинами для енергобезпеки Європи". Меркель назвала угоду про транзит "хорошим сигналом" для ЄС.
  • Глава Нафтогазу Коболєв стверджує, що Газпром підписав угоду з Нафтогазом, а не з Оператором ГТС, оскільки Газпром не готовий "брати на себе ризики неефективного українського законодавства", які, нібито, узяв на себе Нафтогаз.
    Міністр енергетики Оржель заявив, що Україна отримуватиме щорічно від транзиту $2–3 млрд. Коболєв заявив, що у 2020 р транзит російського газу Україною може скласти 75 млрд м³, оскільки Росії не вдасться ввести в експлуатацію "Північний потік-2". Він спростував інформацію про переговори із Росією щодо прямого постачання газу.
    Прес-служба Оператора ГТС повідомила про підписання договору про взаємодію за європейськими правилами зі словацьким оператором EUSTREAM. Уже підписано договори з операторами Угорщини, Румунії, Польщі, Молдови, Словаччини та Росії, що створює умови для успішного початку прокачування газу.
  • Прем’єр-міністр Гончарук заявив, що за 3 роки українська енергосистема стане частиною європейської – угоди вже підписано. Для підключення до європейської системи, за його твердженням, потрібно відключитися від спільної російської й білоруської енергосистеми. Він назвав обсяги імпорту електроенергії з Білорусі "незначними".
  • Посол Німеччини в Польщі Нікель у відповідь на висловлювання президента РФ Путіна про справедливість поділу Польщі в 1939 р, заявив, що Сталін і Гітлер поділили країну. Колишній посол Польщі в Україні Пекло вважає, що Путін хоче повторити дії Сталіна, тому агресивно популяризує його в Росії. Російський опозиціонер Каспаров бачить у діях Путіна намір відтворити СРСР, і не виключає спроби отримати контроль над Україною шляхом вторгнення і бліцкригу.

Тренди

  • Міністр економіки Милованов очікує зростання реальної зарплати у 2020 р на 10 %, через високу ділову активність і попит на ринку праці.


No comments:

Post a Comment