December 31, 2019

30.12.2019: Нафтогаз підписав із Газпромом контракт на транзит

Нафтогаз підписав із Газпромом контракт на транзит
Нафтогаз підписав із Газпромом контракт на транзит

  • Нафтогаз підписав із Газпромом контракт на транзит. Україна відмовилася від вимог виплати штрафу, накладеного АМКУ.
  • Зеленський відмовився позбавити Медведчука звання заслуженого юриста.
  • Моніторингова місія ООН вважає, що видавання “республікам” співробітників "Беркута" ускладнить судовий розгляд у справах про розстріл на Майдані.

В Україні

  • Україна скоротила видобуток газу в січні-листопаді на 0,8 %, проти аналогічного періоду минулого року – до 18,9 млрд м³, насамперед, через зниження видобутку держкомпаніями – "Укргазвидобування" й "Чорноморнафтогазом".
  • Член української делегації на переговорах у Мінську Лутковська виступила проти розголошення персональних даних осіб, яких було видано "республікам". За інформацією журналістів, серед переданих під час обміну осіб була агент ФСБ, яка безпосередньо брала участь у тортурах і розстрілах українських полонених. Партія "Європейська солідарність" заявила, що за час президентства Порошенка були звільнені понад 3000 заручників без задоволення вимог Росії. Водночас партія нічого не сказала про те, що саме за часів Порошенка українські суди звільнили з-під варти більшість учасників розстрілу на Майдані, після чого вони безперешкодно виїхали до РФ.
    Багато іноземних ЗМІ зазначили, що обмін відбувся безпосередньо між Україною та "республіками" за посередництва РФ.
    Моніторингова місія ООН в Україні заявила, що звільнення співробітників "Беркута" ускладнить правосуддя й дотримання прав жертв на справедливість.
    На адмінкордоні з Кримом ФСБ затримала двох громадян України за нібито спробу виїзду з Криму в обхід пунктів пропуску.
  • Адвокати медсестри-військовослужбовця Дугарь, яку МВС і прокуратура звинувачують у співучасті у вбивстві журналіста Шеремета, опублікували матеріали про фальсифікацію доказів слідством.

Війна

  • На Донбасі внаслідок снайперського обстрілу в Пісках поранено українського військовослужбовця.

Україна та світ

  • Швейцарська компанія Allseas після оголошення про введення американських санкцій остаточно відмовилася від участі в проєкт∫ "Північний потік-2" і вивела трубоукладальні судна з Балтійського моря. Американські власті попередили, що прискорення виконання робіт не дозволить уникнути санкцій іншим компаніям, які беруть участь у будівництві газогону.
    Заст. міністра юстиції Ліщина повідомив про підписання мирової угоди між Україною та Газпромом про відмову від вимоги штрафу в розмірі $7,4, що було накладено Антимонопольним комітетом на російського монополіста за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу.
    Виконавчий директор Нафтогазу Вітренко оголосив про підписання контракту на транзит із Газпромом терміном на 5 років із подальшою можливою пролонгацією ще на 10 років, а також про відкликання та врегулюванні всіх судових суперечок. Президент Зеленський заявив, що Україна в наступні 5 років отримає за транзит від Росії $7 млрд. З повідомлень незрозуміло, чи відмовилася Україна від вимоги повернення родовищ у Криму, що захопила Росія, і компенсації за їхнє незаконне використання з 2014 р.
  • Італійське управління цивільної авіації із 13 січня призупинило дію ліцензії лоукостера Ernest Airlines, який виконував рейси до Києва, Львова, Харкова й Одеси через невідповідність компанії вимогам регламенту ЄС про надання повітряних послуг.
  • Візит держсекретаря Помпео до Києва заплановано на 3 січня.
  • Польська влада затримала 7 громадян України за запитом Росії про екстрадицію. Усього в Польщі під вартою або під забороною покидати територію країни на вимогу РФ перебуває 10 українців.

Тренди

  • Президент Зеленський не знайшов підстав для позбавлення звання заслуженого юриста України кума Путіна – глави політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчука. Петиція про це набрала на сайті президента 25 тис. голосів, однак його Офіс нібито "не отримав матеріалів, що необхідні для прийняття законного рішення".
  • Міністр юстиції Малюська заявив, що Україна поки не подаватиме нових позовів проти РФ, а залучить для розробки стратегії судового тиску провідних юристів, що спеціалізуються на міжнародному гуманітарному праві.
  • Міністр також заявив, що ініціюватиме перегляд закону про люстрацію для виконання вимог Європейського суду з прав людини.
  • Чиновники Мінсоцполітики стверджують, що не мають наміру забороняти імпорт вживаного одягу та взуття, а лише намагаються боротися зі схемами їхнього ввезення в країну як гуманітарної допомоги.



No comments:

Post a Comment