December 30, 2019

29.12.2019: На Донбассе відбувся обмін "утримуваними особами"

На Донбассе відбувся обмін "утримуваними особами"
На Донбассе відбувся обмін "утримуваними особами"

  • Відбувся обмін утримуваними особами між Україною й донбаськими "республіками".
  • Переговори щодо транзиту газу триватимуть і після 1 січня.
В Україні
  • Відбувся обмін "утримуваними особами" між Україною й "республіками". "ДНР" і "ЛНР" віддали 81 осіб, з яких на контрольовану Україною територію повернулися 76. “Республіки” отримали 124 особи, більшість із яких засуджено за тероризм, а також співробітників "Беркута", що брали участь у розстрілі Майдану.
    Президент Зеленський підтвердив, що обмін був суто політичним, неправовим рішенням. Він стверджує, що без передавання терористів і колишніх співробітників спецпідрозділу "Беркут" "республіки" не повернули б українських розвідників.
    За твердженням колишнього омбудсмена Лутковської, представника України в гуманітарній підгрупі на переговорах у Мінську, "республіки" ще утримують майже 300 осіб. Її слова підтвердили і звільнені – вони заявили, що низка затриманих і навіть "засуджених" "судом ДНР" ще перебувають в місцях позбавлення волі й "на підвалі" – у в’язниці "МГБ". Міністр закордонних справ Пристайко заявив, що пріоритетом української влади залишається обмін "всіх на всіх".
    Обмін розколов українське суспільство. Більшість привітала обмін "за будь-яку ціну" всупереч інтересам родин загиблих на Майдані. Проте багато відомих юристів і адвокатів виступили проти неправового рішення, підкресливши, що воно зруйнувало основи системи правосуддя, яку влада ризикує поставити в заручники забаганок країни-агресора. Президент Зеленський так і не пояснив родичам загиблих на Майдані мотивів свого рішення й не вибачився за звільнення вбивць.
Війна
  • На Донбасі в день обміну полоненими й утримуваними особами сталися перестрілки в Широкиному – на приморській ділянці фронту, у районі Докучаєвська – у Новотроїцькому та Миколаївці, у Мар’їнці на околиці Донецька, у Василівці – у районі траси Донецьк-Горлівка, а також у Луганському – у районі Світлодарська. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців минулої доби не було.
Україна та світ
  • Відбулися телефонні переговори між президентом РФ Путіним і канцлером Німеччини Меркель, де сторони обговорили процес будівництва газопроводу "Північний потік-2" та обмін "утримуваними особами" на Донбасі.
  • ЄС, Франція й Німеччина привітали обмін і закликали сторони виконати всі зобов’язання, взяті на паризькому саміті "нормандської четвірки", а також мінські домовленості. Канцлер Німеччини Меркель і президент Франції Макрон висловили надію, що обмін дозволить відновити довіру між сторонами.
  • Глава компанії "Оператор ГТС України" Макогон повідомив, що переговори з РФ щодо газу триватимуть і після 1 січня.
  • Колишній віцепрезидент Байден погодився дати свідчення в Сенаті США під час розгляду справи про імпічмент чинного президента США.



No comments:

Post a Comment