December 26, 2019

25.12.2019: Християни відсвяткували Різдво за григоріанським календарем


  • Християни відсвяткували Різдво за григоріанським календарем.
  • Печерський суд відпустив з-під домашнього арешту снайпера, який брав участь у розстрілі Майдану.
  • Держборг у валюті в листопаді виріс на 1,2 %, у гривні – скоротився на 2,7 %.

В Україні

  • Україна відсвяткувала Різдво за григоріанським календарем. День оголошено вихідним указом колишнього президента Порошенка минулого року. У цей день Різдво святкують католики, протестанти й деякі православні церкви. У різдвяному посланні Папа Римський Франциск закликав до миру в країнах, де тривають військові дії, зокрема, в Україні. Митрополит ПЦУ Єпіфаній привітав християн, які святкують у цей день, проте керівництво церкви вважає, що реформа церковного календаря наразі дуже ризикована.
  • Державний і гарантований державою борг у листопаді зріс у доларовому еквіваленті на 1,2 % – до $82,83 млрд, причому в гривні скоротився на 2,67 % – до 1,99 трлн грн через зміцнення курсу національної валюти. Чиновники НБУ вважають нинішній стан фінансового сектору чи не найкращим за всі роки незалежності України, а ризики для фінансової стабільності – несуттєвими.
  • Президент Зеленський призначив нового керівника СБУ в Рівненській області, яка є одним із центрів незаконного видобутку бурштину.
    Підписано закон про забезпечення контролю за цінами на електроенергію в умовах недостатньої конкуренції, що дає право Нацкомісії встановлювати граничні ціни на ринку "на добу вперед", а також забороняє імпорт електроенергії із Росії. Також підписано закон про оренду держмайна.
  • Печерський суд випустив з-під домашнього арешту снайпера – колишнього бійця спецпідрозділу "Омега", якому висунуто підозру у вбивстві активістів Майдану.
  • Лікар Кузьменко, яку поліція звинувачує в організації вбивства журналіста Шеремета, подала позов проти МВС, а також міністра внутрішніх справ Авакова й телерадіокомпанії "Україна", які поширили неправдиву інформації про її винуватість до винесення рішення суду. Адвокат Кузьменко продемонстрував повний текст перехопленої розмови його підзахисної, який став основою пред’явленої їй підозри, який спростовує твердження слідства.
  • Суд подовжив до середини лютого термін запобіжного заходу колишньому президенту й фактичному власнику компанії-забудовника "Укрбуд" Микитасю. Компанія зупинила будівництво 23 житлових комплексів і бізнес-центру в Києві через відсутність коштів.
  • На полігоні в Дніпропетровській області випробувана самохідна артилерійська установка "Богдана" калібру 155 мм – стандарту НАТО.
  • Міністр економіки Милованов стверджує, що система електронних торгів ProZorro за 4 роки функціонування дозволила заощадити на тендерах для держпідприємств понад 100 млрд грн.

Війна

  • Окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів у Невельському – у районі Донецька й у Луганському на Світлодарському водосховищі. Перестрілки сталися в Старогнатівці – на південь від Докучаєвська, у Невельському і Красногорівці – на околицях Донецька, у Василівці – поруч із трасою Донецьк-Горлівка, у Новолуганському й Луганському на Світлодарському виступі, а також у Кримському – у районі траси Р-66 в Луганській обл. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, минулої доби втрат серед українських військовослужбовців не було.
  • Місія ОБСЄ на Донбасі повідомила, що "війська ДНР", як і раніше, часто перешкоджають пересуванню патрулів.

Україна та світ

  • Прокуратура АР Крим порушила кримінальне провадження проти російської залізничної компанії "Гранд-Експрес", що організувала сполучення за маршрутом Санкт-Петербург-Сімферополь через Керченський міст.
  • Президент Білорусі Лукашенко стверджує, що Україна сама дала привід для конфлікту з Росією, оскільки, за його словами, почалися утиски російськомовного населення. Він також зазначив, що українці так і не змогли відповісти на питання, як саме вони відстоювали Крим. Депутат від "Слуги народу" Устенко в ефірі телеканалу "Наш" заявив, Росію на захоплення Криму спровокувало скасування "мовного закону" Ківалова-Колесніченка (яке так і не було підписано в. о. президента Турчиновим).

Тренди

  • За твердженням в. о. директора корпорації "Укрспирт", вартість виробництва спирту різко знизиться після того, як приватні виробники зайдуть на ринок, після набуття чинності законом, що прийнято в грудні. Вартість продажу спирту встановлюється монопольно з урахуванням утримання всіх 41 підприємств корпорації, з яких працюють лише 15. Чиновник вважає, що з приходом приватного капіталу вартість спиртних напоїв не знизиться, оскільки на даний момент вона становить усього 8 % від ціни готової продукції.
  • Авіакомпанія "МАУ", що належить олігархові Коломойському – єдина, що має борги перед держпідприємством з обслуговування повітряного руху "Украерорух".

No comments:

Post a Comment