December 24, 2019

23.12.2019: Суд залишив під вартою підозрюваного в організації вбивства Шеремета

Суд залишив під вартою підозрюваного в організації вбивства Шеремета
Суд залишив під вартою підозрюваного в організації вбивства Шеремета

  • Суд залишив під вартою підозрюваного в організації вбивства Шеремета військовослужбовця Антоненка.
  • Промвиробництво в листопаді знизилося на 7,5 % проти минулого року.
  • З початку року на Донбасі загинули 110 військовослужбовців.

В Україні

  • Президент Зеленський закликав власників мереж АЗС знизити ціни на паливо після різкого зміцнення курсу гривні. Ціни на заправках знижуються, проте набагато повільніше, ніж курс долара.
    Підписано ще один закон про зменшення тиску на бізнес з боку органів ринкового нагляду, який прийняла Верховна Рада в рамках угоди про асоціацію з ЄС.
  • Апеляційний суд залишив під вартою військовослужбовця Антоненка, якого поліція підозрює в організації вбивства журналіста Шеремета, попри очевидні нестиковки в пред’явленій йому підозрі й відсутність прямих доказів. Суд так і не допитав свідків з боку захисту й не взяв до уваги претензії адвокатів щодо доказів, представлених звинуваченням.
  • Платформа відкритих даних OpenDataBot запустила для фізосіб-підприємців сервіс автоматичної подачі податкової звітності з застосуванням спеціалізованого бота.
  • Ситуація в економіці погіршується, попри бравурні звіти уряду. За даними Держстату, промислове виробництво у листопаді скоротилося на 7,5 % проти листопаду 2018 р, й на 4,6 % у порівнянні з жовтнем. Така ж ситуація й з фінансами – тільки підтверджена "дірка" у бюджеті складає понад 70 млрд грн. Експерти стверджують, що провал бюджетних надходжень спровоковано різким зростанням курсом гривні, що призвело до істотного скорочення податкових надходжень від імпорту й згортання виробництва металу. В результаті Україна втратила ще 2 позиції на світовому ринку сталі, опустившись на 15 місце й пропустивши вперед В’єтнам та Мексику, а за рік обсяг виробництва впав більш, ніж на 20 %.
    Міністр економіки Милованов заявив про намір переглянути макроекономічний прогноз щодо курсу долара на наступні роки.
  • Більшість учасників зовнішньоекономічної діяльності прагнуть закрити угоди до довгих вихідних в Європі. Нерезиденти продавали валюту під викуп ОВДП, однак розміщення буде невеликим – усього на 1,5 млрд грн й $200 млн – тому їхні продажі не дуже вплинули на ситуацію на торгах Нацбанк знову викупив в анонімному режимі всі надлишки пропозиції валюти – від $30 до $50 млн. Курс зафіксовано на позначці 23,28 ₴/$ (-0,02 грн), 25,78 ₴/€ (-0,07 грн), 3,74 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки на приморській ділянці фронту – у Широкиному й Лебединському, в районі Докучаєвська – в Старогнатівці, Новотроїцькому й Березовому, у Василівці – поруч із трасою Донецьк-Горлівка й в Південному – в околицях Горлівки. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія завершила добу без втрат.
    З початку року на Донбасі в бойових діях загинули 110 військовослужбовців ЗСУ.
  • Прес-секретар представника України на переговорах в Мінську Чепак повідомила про досягнення домовленості про обмін полоненими з "республіками" до кінця року. За даними ЗМІ й адвокатів родичів "Небесної сотні", до списків на обмін влада планує включити співробітників спецпідрозділу "Беркут", які брали участь у розстрілі Майдану, що призведе до розвалу справ про злочини проти активістів. За словами адвоката Закревської, після припинення Генпрокуратурою розслідування справ Майдану, більшість слідчих не прийнято на роботу у Держбюро розслідувань, а слідство повністю зупинено через те, що спеціальне управління у ДБР так і не створено.
  • За інформацією Держприкордонслужби, "республіки" влаштовують провокації на КПВВ, затримуючи пропуск жителів, а потім пропускаючи їх після закриття проїзду українськими прикордонниками, чим створюють загрозу їхньому життю.

Україна та світ

  • Канал BBC News повідомив, що президент Трамп віддав вказівку про заморожування військової допомоги Україні через півтори години після закінчення розмови з президентом Зеленським.
  • Віцепрем’єр-міністр РФ Козак повідомив, що вартість транзиту газу українською ГТС буде незмінною протягом 5 років – усього терміну контракту. За словами прем’єр-міністра РФ Медведєва, тариф буде досить низьким й повністю задовольняє Росію. Через 5 років договір може бути подовжено ще на 10 років на тих же умовах.
    За інформацією українських ЗМІ, 5 компаній вже уклали прямі контракти на постачання газу з РФ. Козак стверджує, що таких контрактів поки що немає, а можливість постачання буде обговорюватися наступного року, після підписання контракту на транзит.
    Представник компанії "Північний потік-2" Мюллер заявив, що будівництво завершено вже на 93,5 %. Німецькі ЗМІ з’ясували, що глав компанії Nord Stream 2 AG Варніг є колишнім співробітником таємної поліції НДР "Штазі".
  • За словами прем’єр-міністра РФ Медведєва, російська влада готова скасувати санкції щодо України у відповідь на аналогічну ініціативу з боку Києва.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив про готовність зустрітися з президентом РФ Путіним. Раніше про намір відвідати наступного року святкування у Москві Дня перемоги заявив французький президент Макрон.
    МЗС України висловив протест через відвідування Криму президентом РФ Путіним й відкриття залізничного сполучення мостом через Керченську протоку.
  • Перед президентськими виборами у Молдові Росія надала країні $300 млн кредиту "на інфраструктурні проєкти". Ситуація нагадує ту, що сталася в Україні наприкінці 2013 року, коли Росія викупила українські єврооблігації на $3 млрд (борг Януковича) в обмін на відмову від підписання угоди про асоціацію з ЄС.
  • До призначення нового посла в Україні, тимчасовим повіреним у справах США стане заступник посла Квін, після того, як нинішній повірений Тейлор покине свій пост на початку наступного року. Особистий адвокат американського президента Джуліані заявив, що за призначенням 4 послів в Україні стояв фінансист Сорос.
  • Російські силові структури провели навчання з відключення російського сегмента мережі Інтернет, які підтвердили готовність операторів зв’язку до такого сценарію. Також підтверджено можливість перехоплення клієнтського трафіку й блокування послуг зв’язку для конкретних абонентів.

Тренди

  • Попередні результати підрахунку голосів на виборах до місцевих територіальних громад продемонструвало зниження рейтингу президентської партії "Слуга народу", яка, хоча й отримала депутатських мандатів більш, ніж інші партії, проте, їхня кількість склала менш як 25 %.
  • Згідно з соцопитуванням групи "Рейтинг", найпопулярнішим політиком року став президент Зеленський, далі йдуть співголова партії "Опозиційний блок – За життя" Бойко, глава парламенту Разумков й лідер "Батьківщини" Тимошенко. Подіями року названо обмін політв’язнів і полонених з Росією та президентські вибори.
  • Глава Податкової служби Верланов повідомив, що уряд планує в рамках нової податкової реформи знизити податки на доходи фізосіб, які отримують маленькі зарплати.
    Міністр економіки планує знизити кількість безробітних з 1,5 млн до 0,9 млн й підвищити середню зарплату на 2 тис. грн щорічно шляхом прийняття нового законодавства про працю, яке спростить найм працівників. Милованов заявив, що критерії працевлаштування будуть переглянуто, задля того, щоб виключити можливість працевлаштування працівників, як фізосіб-підприємців. На думку низки експертів, це призведе до відтоку фахівців IT-галузі з України, які наразі оформлені підприємцями.

No comments:

Post a Comment