December 23, 2019

22.12.2019: Компанія Allseas припинила укладання труб "Північного потоку-2


Компанія Allseas припинила укладання труб "Північного потоку-2
  • Компанія Allseas припинила укладання труб "Північного потоку-2".
  • На Донбасі внаслідок обстрілу загинув ще один український боєць.
  • Росія відкриває залізничне сполучення через Керченську протоку.

В Україні

  • У центрі Києва відбувся концерт на підтримку осіб, затриманих поліцією за нібито організацію вбивства журналіста Шеремета. Адвокат Добош, який захищає одну з підозрюваних – лікаря Кузьменко, – стверджує, що військовослужбовець Антоненко не є особою, яка фігурує на відео з камер спостереження, що показала поліція на брифінгу.
  • Відбулися місцеві вибори в понад 100 об’єднаних територіальних громадах. За даними Нацполіції, у день голосування надійшло 45 повідомлень про порушення виборчого законодавства. Більшість із них – щодо незаконно агітації й фальшування документів.

Київ

  • Київська влада оголосила про початок асфальтування шляхопроводу на метро "Шулявська" і планують відкрити його для проїзду транспорту до кінця року.

Війна

  • Армія знову зазнала втрат, Унаслідок обстрілів на Донбасі загинув військовослужбовець, ще одного – поранено. Окупанти обстріляли з мінометів позиції ЗСУ під Новгородським у районі Горлівки. Перестрілки сталися в Талаківці – на приморській ділянці фронту, у Красногорівці й Пісках – на околиці Донецька, у Василівці – поблизу траси Донецьк-Горлівка, а також у Новолуганському – на Світлодарському водосховищі й у Кримському – в околицях траси Р-66 в Луганській області.
  • Суд засудив колишню "військовослужбовця ДНР" Дрюк до 5 років позбавлення волі з відтермінуванням виконання на 3 роки після того, як вона в березні перейшла на бік України й повідомила інформацію про російських військових, які брали участь у війні на Донбасі.
  • Міністр закордонних справ Пристайко заявив, що поки узгоджено лише частина групи для обміну полоненими на Донбасі, а решту списків ще допрацьовують. Міністр закордонних справ РФ Лавров стверджує, що списки, які тристороння контактна група погоджувала всі останні роки, досі не підтверджені.

Україна та світ

  • Швейцарська компанія Allseas – один із головних підрядників "Північного потоку-2" – після запровадження санкцій із боку США зупинила прокладку труб і вивела всі судна з району будівництва газогону. МЗС Швейцарії налаштований критично щодо санкцій, але заявив про неможливість протидії. Видання Bild повідомило, що уряд Німеччини намагалося в будь-який засіб відкласти набуття санкціями чинності, заявляючи про їхню недоцільність через досягнення домовленості між Росією та Україною про транзит газу.
  • Аналітики рейтингової компанії Standard & Poor's підкреслюють, що для завершення прокладання ще майже 100 км труб у данських територіальних водах Росії має лише єдине судно, яке наразі перебуає на Далекому Сході, і його перехід до Балтійського моря може зайняти приблизно 2 місяці. На думку більшості міжнародних експертів, Росію за стіл переговорів змусили сісти саме американські санкції. Уряд Німеччини має намір добудувати газогін попри санкції. Глава МЗС РФ Лавров пообіцяв дати на санкції адекватну відповідь.
  • Росія завершила будівництво залізничної колії по мостучерез Керченську протоку. На церемонію відкриття сполучення до Криму в понеділок прибуде президент РФ Путін.
  • Віцепрем’єр-міністр із євроінтеграції Кулеба повідомив, що засідання комісії Україна-НАТО на рівні постійних представників держав-членів Альянсу відбудеться в Києві 14 січня. На зустрічі планується обговорити річну програму співпраці з Україною й дорожню карту пріоритетних реформ.
  • МЗС Польщі назвав пропагандою часів сталінізму заяву Путіна, який похвалив розділ країни між СРСР і Німеччиною.
  • Переговори президентів Білорусі та РФ про поглиблення інтеграції в союзну державу не закінчилися підписанням угоди. Міністр економічного розвитку РФ Орєшкін повідомив, що три групи питань – щодо податків та цін нафти й газу – так і залишилися невирішеними, і наразі невідомо, коли відбудеться наступна зустріч президентів.

Тренди

  • Укренерго примусово знизило потужність АЕС на 400 МВт через низький попит на електроенергію й велику генерацію "зеленими" виробниками. За словами керівника парламентського комітету з питань енергетики та комунальних послуг Геруса, тенденція весною посилиться. Вітрові та сонячні електростанції продають електроенергію єдиному покупцеві за тарифом 3–6 грн/кВт•год, вартість генерації на АЕС – 0,7 грн/кВт•год.
  • Президент Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт про уточнення ознак службових злочинів. Істотною шкодою планується визнати, крім матеріального збитку, й інші дії, зокрема – порушення прав громадян, що охороняються Конституцією та іншими законами.



No comments:

Post a Comment