December 22, 2019

21.12.2019: Оприлюднено текст угоди між Газпромом і Нафтогазом

Оприлюднено текст угоди між Газпромом і Нафтогазом
Оприлюднено текст угоди між Газпромом і Нафтогазом

  • Оприлюднено текст угоди між Газпромом і Нафтогазом.
  • Причиною пожежі в Одесі названо службову недбалість.
  • Генпрокурор Рябошапка стверджує, що гральний бізнес "кришують" правоохоронні органи.

В Україні

  • Міністерство економіки очікує зміцнення курсу гривні після підписання угоди про транзит газу з Газпромом. Прем’єр-міністр Гончарук стверджує, що через угоду підвищення тарифів на газ для населення взимку не буде.
  • Поліція відкрила 250 кримінальних проваджень за фактами незаконної діяльності ігрових залів. За словами генпрокурора Рябошапки, гральний бізнес "кришують" правоохоронні органи.
  • Урядова комісія назвала причиною пожежі в одеському коледжі, унаслідок якої загинули 16 осіб, службову недбалість і недбале ставлення персоналу до норм пожежної безпеки. Держслужба з надзвичайних ситуацій звільнила з посади всіх керівників одеського управління.
  • Після перенесення засідань судів щодо Приватбанку, "маніфестанти" згорнули мітинг під НБУ і прибрали намети.
  • Глава Укравтодору Кубрак повідомив про підготовку 2 нових законопроєктів, що дають змогу збільшити на 20 млрд грн фінансування будівництва доріг у 2020 р.
  • Інвесткомпанія Dragon Capital повідомила про купівлю дочірнього польського Idea Bank, кінцевим бенефіціаром названо власника компанії Фіалу.

Війна

  • Окупанти обстріляли з мінометів позиції українських військ у Кримському в районі траси Р-66, а також житловий сектор у Золотому – за межами ділянки розведення. Перестрілки сталися в Новотроїцькому – поблизу КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь, у Пісках на околиці Донецька й у Зайцевому – в околицях Горлівки. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, минулої доби втрат серед військовослужбовців і мирних жителів не було.

Україна та світ

  • Опубліковано текст угоди, підписаної представниками урядів України та Росії, Єврокомісією, а також керівниками Газпрому, Нафтогазу й Оператора газотранспортної системи. Він передбачає взаємну відмову Газпрому й української влади та компаній від усіх претензій, зокрема, від штрафу на суму понад $ 6 млрд за рішенням українського Верховного суду за позовом антимонопольного комітету про зловживання російською компанією монопольним становищем на ринку транзиту газу. Газпром зобов’язався погасити до кінця поточного року близько $3 млрд боргу та штрафних санкцій за рішенням Стокгольмського арбітражу. Газпром також узяв на себе зобов’язання прокачувати через українську ГТС 65 млрд м³ газу у 2020 р і по 40 млрд м³ – у наступні 4 роки. Угода припускає можливість постачання до України російського газу за умови виконання всіх інших домовленостей, проте таке постачання не є частиною пакетної угоди. Новий транзитний договір має бути підписано до 29 грудня між Газпромом і Нафтогазом із подальшим перерахуванням коштів Оператору газотранспортної системи, оскільки, за словами Вітренка, російська компанія не бажає брати на себе додаткові ризики, пов’язані з українським законодавством. Глава Газпрому Міллер заявив про намір підписати з урядом України мирову угоди, яка врегулює всі спірні питання. Вітренко стверджує, що угода не зачіпає позовів про компенсацію за захоплені активи в Криму, оскільки відповідачем за ними є держава Росія.
    МЗС РФ заявив, що газопровід "Північний потік-2" буде добудовано, попри американські санкції, проти власних союзників із ЄС тощо.
    Німецький уряд виступив проти американських санкцій, які "б’ють по німецьких та європейських підприємствах і втручаються у внутрішні справи країни". Санкції засудили й чиновники Єврокомісії.
  • За словами міністра оборони Загороднюка, військова допомога США наступного року включатиме летальну зброю, протикорабельні ракети й берегові ракетні комплекси.
  • Міністр закордонних справ Пристайко пояснив введення виїзду до РФ за біометричними закордонними паспортами можливістю їхнього швидкого відновлення в разі втрати або вилучення російськими силовими структурами.


No comments:

Post a Comment