December 19, 2019

18.12.2019: Верховна Рада прийняла закон про скасування недоторканості депутатів

Верховна Рада прийняла закон про скасування недоторканості депутатів
Верховна Рада прийняла закон про скасування недоторканості депутатів

  • Прийнятий Верховною Радою закон посилює недоторканність депутатів.
  • Аграрний комітет парламенту в "турборежимі" розглядає поправки до закону про ринок землі.
  • У Мінську знову не дійшли згоди з жодного з питань.
  • Трампу оголошено імпічмент.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про подовження особливого статусу "окремих районів Донецької та Луганської областей" ще на рік.
    Підписано доопрацьований Верховною Радою закон про верифікації та моніторинг соціальних виплат.
    Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт, що дозволяє судам не призначати заставу для осіб, які вчинили тяжкі або особливо тяжкі корупційні злочини.
  • Верховна Рада прийняла закон про скасування недоторканності з депутатів. НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура звернулися до президента з проханням ветувати цей закон, який концентрує владу в руках генпрокурора і вводить "контрольовану" недоторканність депутатів. На думку низки експертів, закон дозволяє депутатам партії влади не бояться притягнення до кримінальної відповідальності, поки Генпрокуратуру очолює лояльний президенту генпрокурор.
    Прийнято закон про зміни до адміністрування акцизів на спирт та паливо. Депутати відхилили поправку депутата з "групи Коломойського" Василевської-Смаглюк, яка запропонувала зрівняти акцизи на скраплений газ і бензин.
    Аграрний комітет почав розгляд поправок до другого читання законопроєкту про відкриття ринку землі. Депутати від "Слуги народу", глава комітету тощо, поспішають розглянути всі поправки, щоби прийняти закон до кінця поточного року, як оголосив президент Зеленський. Під час розгляду поправок між депутатами сталася бійка. Лідер "Батьківщини" Тимошенко оголосила, що має намір подати до місцевого суду позов проти керівництва комітету, яке порушує регламент, а також заяву в НАБУ на дії голови комітету й депутатів від "Слуги народу". Президент Зеленський запропонував зменшити розмір концентрації землі в одних руках до 10 тис. га.
    Парламентський комітет із фінансів, податкової та митної політики відправив на доопрацювання всі законопроєкти про легалізацію грального бізнесу, урядовий тощо.
    Комітет із питань державної влади та місцевого самоврядування не підтримав президентський законопроєкт щодо змін до Конституції у сфері децентралізації. На думку депутатів Європарламенту – членів Комітету асоціації Україна-ЄС, система префектів, запропонована Зеленським, підсилює централізацію влади, а самі зміни до Конституції потребують глибокого обговорення.
  • Прес-служба Міненерго стверджує, що фіксований тариф на газ з 1 січня встановлено для того, щоб уникнути різкого його підвищення взимку. З 1 січня Кабмін скасував режим регулювання постачання газу населенню за соціальними зобов’язаннями (PSO).
    Кабмін запустив Офіс протидії рейдерству, метою якого, разом з Антирейдерською комісією, є забезпечення захист власників від захоплення майна.
    Уряд відкрив міжнародний пункт прикордонного та митного контролю на станції Львів для забезпечення міжнародного пасажирського сполучення з Польщею.
  • Головою Європейської бізнес-асоціації переобрано інвестбанкіра Фіалу.
  • Адвокати підозрюваних у вбивстві журналіста Шеремета оскаржили в апеляційному суді арешт своїх підзахисних. На думку багатьох експертів і журналістів, звинувачення стрімко розвалюється.
  • Колишнього депутата Пашинського, якого звинувачують у нанесенні кривдникові тяжких тілесних ушкоджень і застосуванні вогнепальної зброї, випущено із СІЗО під цілодобовий домашній арешт.
  • Більшість учасників зовнішньоекономічної діяльності прагнуть закрити платежі за контрактами до початку святкування Різдва на Заході. На курс тисне і продаж валюти нерезидентами для викупу ОВДП. На ринку знову виник надлишок валюти – всю її в анонімному режимі викупив Нацбанк, що стримало ще більше зміцнення курсу гривні: 23,41 ₴/$ (-0,06 грн), 26,02 ₴/€ (-0,17 грн), 3,74 ₴/10 руб (-0,01 грн).
    Заступник глави нацбанку Чурій стверджує, що продаж Мінфіном ОВДП не є фінансовою пірамідою, оскільки їхня прибутковість постійно знижується, що зменшує вартість запозичень.

Київ

  • Згідно з даними опитування суспільної думки, проведеного службою "Рейтинг", найбільшою довірою в жителів столиці користується шоумен Притула, якого підтримують 35 % й не підтримують 39 %. Далі йдуть чинний мер Кличко з рейтингом довіри 35 % й недовіри 55 %, журналіст Гордон (32 % – 48 %) та колишній мер Омельченко (27 % – 45 %). Діяльність Кличка оцінюють позитивно 42 %, негативно – 49 %. Рейтинг Київради – 31 % антирейтинг – 53 %.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки у Водяному – на приморській ділянці фронту, у Березовому – у районі КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь, у Мар’їнці на околиці Донецька й у Новолуганському – на Світлодарському водосховищі. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, під час бойових дій поранено українського військовослужбовця. У Мар’їнці внаслідок обстрілу загинув місцевий мешканець.
    Спецпредставник ОБСЄ на переговорах у Мінську Сайдік заявив, що сторони так і не змогли дійти згоди з жодного з питань порядку денного, зокрема щодо обміну полоненими й утримуваними особами. Сайдік залишає свою посаду, на його місце призначено швейцарську дипломатку Грау. Міністр закордонних справ Пристайко сподівається, що місія Міжнародного Червоного Хреста найближчим часом таки отримає доступ на окуповану територію Донбасу.

Україна та світ

  • Нижня палата Конгресу США оголосила імпічмент президенту Трампу, якого звинувачують у зловживанні владою й перешкоджанні роботі Конгресу. Шанси на відсторонення Трампа від влади дорівнюють нулю, оскільки вердикт нижньої палати має затвердити Сенат, у якому більшість мають однопартійці Трампа.
    Конгресмени також затвердили виділення $698 млн на допомогу Україні і введення санкцій щодо Росії в рамках розгляду законопроєкту про фінансування роботи уряду на 2020 р.
  • Прес-секретар російського президента Пєсков стверджує, що американські санкції не зупинять будівництво газогону "Північний потік-2". Канцлер Німеччини Меркель розкритикувала американські санкції й запропонувала продовжити переговори США щодо газогону. На думку глави Нафтогазу Коболєва, шансів на підписання нового транзитного договору з Росією вже практично немає. Він заявив, що компанія залишиться прибутковою, попри виділення з неї Оператора газотранспортної системи.
  • З 22 грудня запроваджено безвізовий режим із Північною Македонією, зокрема, скасовано візи для перебування понад 90 днів для працевлаштування, навчання та імміграції.

No comments:

Post a Comment