December 18, 2019

17.12.2019: Під Верховною Радою відбулися мітинги проти ринку землі

Під Верховною Радою відбулися мітинги проти ринку землі
Під Верховною Радою відбулися мітинги проти ринку землі

  • Під Верховною Радою відбулися мітинги проти ринку землі.
  • ЄС сертифікував українського Оператора газотранспортної системи.
  • Нацбанк опублікував звіт про фінансову стабільність.

В Україні

  • Під Верховною Радою відбулися кілька акцій протесту, у яких, за інформацією Нацполіції, узяли участь майже 4,5 тис. осіб. Представники Нацкорпусу, які протестували проти введення ринку землі, спробували встановити намети, але їх знесла поліція. Унаслідок зіткнень постраждали 17 співробітників поліції, затримано 26 учасників акції. Фракція "Батьківщина" заблокувала трибуну парламенту, а на погоджувальній раді фракції так і не дійшли згоди щодо порядку денного, після чого глава парламенту Разумков закрив засідання. Президент Зеленський стверджує, що проти відкриття ринку землі виступають "старі еліти" й побачив у вимогах протестувальників "лише політичні гасла".
    Глава Держгеокадастра оголосив про готовність відомства до відкриття ринку землі. Міністр економіки Милованов заявив, що кредити на покупку землі будуть видаватися фермерам під 3–5 % річних. Депутати від "Слуги народу" говорять про готовність обмежити розміри земельних ділянок в одного власника 20 тис. га. Слід підкреслити, що ніхто з них не підіймає питання про долю ділянок, що перебувають у довгостроковій оренді в агрохолдингів.
  • Конституційний суд затвердив зменшення кількості депутатів Верховної Ради до 300 осіб. Положення закону, який дає президенту право одноосібно призначати глав НАБУ й Держбюро розслідувань, визнані частково неконституційними.
  • Військовослужбовець Антоненко, якого поліція назвала головним підозрюваним в організації вбивства журналіста Шеремета, відмовився давати свідчення слідчим через фактичне оголошення його злочинцем до рішення суду вищими посадовими особами країни – президентом, генпрокурором і міністром внутрішніх справ. Поліція відкидає інформацію про невідповідність результатів експертиз підозрам, що пред’явлені бійцям і волонтерам. Більшість експертів переконані, що слідство не має прямих доказів, водночас "загублено" частину відеозаписів із камер спостереження, які могли б стати доказами в суді.
  • Мінфін опублікував проєкти нормативних актів щодо застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО).
  • Заступник глави НБУ Рожкова повідомила, що в разі рішення судів про повернення Приватбанку його колишньому власнику, усі кошти, які були вкладені в нього державою після націоналізації, будуть вилучені, а сам банк – визнаний неплатоспроможним. Начальник управління НБУ Григорчук заявив, що в законодавстві прямо прописана заборона на повернення акцій націоналізованого банку колишнім власникам.
  • Нацбанк опублікував звіт про фінансову стабільність в Україні, у якому констатовано, що рівень фінансового стресу впав майже до історичного мінімуму. За оцінкою чиновників, Україна в наступні три роки має виплатити $24 млрд валютних запозичень. Частину цих виплат буде покрито коштом нових запозичень. За результатами стрес-тестів банків виявлено проблеми в державних Укрексімбанку та Ощадбанку, 60 % відсотків портфеля яких складають кредити найбільшим бізнес-групам, що мають погану якість і частково не обслуговуються. 11 банків потребують докапіталізації на загальну суму 35,3 мільярда гривень, з них Ощадбанк і Укрексімбанк – на 23,3 мільярда гривень. Регулятор стурбований занадто високими темпами споживчого кредитування й має намір посилити вимоги до капіталу банків з істотною часткою таких кредитів. НБУ констатував зростання операцій на ринку купівлі-продажу житла. На думку чиновників, для зниження ставок за іпотечними кредитами слід посилити відповідальність забудовників. Нацбанк констатував зниження рівня держборгу щодо ВВП і прогнозує його скорочення нижче 50 % ВВП до 2021 р.
  • Мінфін розмістив ОВДП у гривні на 6,2 млрд грн: 3-місячні ≠ на 0,53 млрд грн під 11,78 % річних, 10-місячні – на 0,54 млрд грн під 11,42 %, 2-річні – на 1,04 млрд грн під 11,1 % й 4-річні – на 4,12 млрд грн під 10,9 %, а також у валюті ≠ на €199 млн на 6 міс. під 2,22 % річних. Попит на довготермінові облігації зберігається. Попри істотне зниження їхньої прибутковості, вона поки в рази вища за середньосвітову, що зумовлює приплив спекулятивного капіталу на український внутрішній ринок запозичень. На валютному ринку Нацбанк знову активно скуповував долари, які продавали нерезиденти, що придбали ОВДП. За оцінкою учасників торгів, НБУ придбав від $90 до $120 млн, що утримало від просідання котирування щодо долара: 23,47 ₴/$ (-0,02 грн), 26,19 ₴/€ (-0,07 грн), 3,75 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Війна

  • Армія на Донбасі знову зазнала втрат – унаслідок обстрілу загинув ще один український військовослужбовець, хоча вогнева активність окупантів скоротилася. Українські війська було обстріляно в Широкиному – на приморській ділянці фронту, у Мар’їнці – на околиці Донецька, у Майському – у районі Горлівки, у Новолуганському – на березі Світлодарського водосховища й у Кримському – поруч із трасою Р-66 в Луганській області.

Україна та світ

  • Сенат США затвердив оборонний бюджет на 2020 р, яким передбачено виділення Україні військової допомоги на суму $300 млн, а також введено санкції щодо компаній, які беруть участь у будівництві російських газопроводів "Турецький потік" та "Північний потік-2".
  • Секретаріат Енергетичного товариства ЄС сертифікував українського Оператора газотранспортної системи, що зняло одну з вимог РФ на переговорах щодо транзиту газу.
  • Уряд Росії розширив санкційний список українських товарів.
  • Начальник російського Генштабу Герасимов заявив про підготовку НАТО до широкомасштабного конфлікту.

Тренди

  • За твердженням міністра економіки Милованова, ціни на споживчому ринку не падають за зниження курсу долара через зростання середньої номінальної зарплати.
  • Глава партії "Слуга народу" Корнієнко стверджує, що зміни до Конституції щодо децентралізації влади не передбачають введення особливого статусу Донбасу.
  • Олігарх Ахметов зберіг контроль над туристичними об’єктами в окупованому Росією Криму в обхід санкцій ЄС.

No comments:

Post a Comment