December 17, 2019

16.12.2019: На сайті Верховної Ради з’явився текст змін до Конституції

На сайті Верховної Ради з’явився текст змін до Конституції
На сайті Верховної Ради з’явився текст змін до Конституції

  • На сайті Верховної Ради з’явився текст змін до Конституції щодо децентралізації.
  • Влада планує легалізувати подвійне громадянство.
  • Печерський суд закрив справу проти Єфремова.
  • Кличко представив новий генплан розвитку Києва.

В Україні

  • На сайті Верховної Ради з’явився президентський законопроєкт про внесення змін до Конституції. Він передбачає введення місцевих громад, як опорної одиниці територіального поділу, ліквідацію районів і створення замість них префектур, що вже намагався зробити колишній президент Порошенко. Крім того, "команда Зеленського" збирається виключити з Конституції перелік областей і згадку про Севастополь. На думку низки експертів, це може відкрити можливість надання особливого статусу "окремим районам Донецької та Луганської областей" простим голосуванням закону про ці території. Ці зміни можуть дозволити президентській команді провести вибори в ОРДЛО одночасно з достроковими місцевими виборами по всій території України. Чергові вибори мають відбутися в жовтні 2020 р.
  • Кабмін скасував субсидування втрат в електромережах, що, за твердженням чиновників, має стабілізувати ринок відновлюваної енергетики, де очікується дефіцит виплат за "зеленим тарифом".
  • Глава Держміграційної служби Соколюк заявив про намір команди президента узаконити подвійне громадянство. У законопроєкті, що вже подано до парламенту, немає норми про відмову від другого громадянства за отримання українського. За словами чиновника, уряд у такий спосіб має намір відкрити програму імміграції, націлену на наповнення країни людьми.
  • Переможцем конкурсу на посаду глави Нацагентства з питань запобігання корупції названо прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Новікова.
  • Печерський суд закрив справу проти колишнього глави фракції Партії регіонів Єфремова й депутатів Гордієнко та Стояна за звинуваченням у голосуванні за "диктаторські закони" Януковича 16 січня 2014 р. Адвокати вимагали закриття провадження на підставі закону, прийнятого ще в травні 2014 року в рамках пакету про візову лібералізацію з ЄС.
  • Президент Порошенко вніс заставу 19 млн грн за генерала Марченка, якого звинувачують у співучасті в закупівлі неякісних бронежилетів для армії.
  • За даними Держстату за 10 місяців 2019 року експорт товарів у ЄС зріс до $17,4 млрд, що на 6,1 % більше, ніж за аналогічний період минулого року.
  • Міністр економіки Милованов очікує падіння промислового виробництва за підсумками року на 0,6 % унаслідок згортання виробництва металу через зниження цін на зовнішніх ринках. За даними Держстату, спад виробництва в жовтні склав 5 %.
  • Курс долара втримався на рівні п’ятниці, попри оголошений на вівторок великий аукціон із розміщення ОВДП, через агресивну скупку Нацбанком валюти за новим нормативом $50 млн на день: 23,49 ₴/$ (-0,01 грн), 26,18 ₴/€ (-0,07 грн), 3,74 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Київ

  • Мер Кличко презентував новий генплан столиці, яким передбачено будівництво протягом 20 років 28,6 млн м² житла разом з об’єктами інфраструктури, перебудову старого житлового фонду, розвиток метро. Досі не затверджено історико-архітектурний опорний план, який має визначити межі та режим використання охоронних зон пам’ятників і історичних ареалів.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли з мінометів захисників Широкиного й Павлополя – на приморській ділянці фронту і Кримського – у районі траси Р-66 в Луганській обл. Перестрілки сталися в околицях Донецька, у Верхньоторецькому – поблизу траси Донецьк-Горлівка й у Новолуганському на Світлодарському водосховищі. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця.
    Міністр закордонних справ Пристайко припускає можливість відновлення залізничного сполучення з "республіками". За його словами, дату початку режиму припинення вогню на Донбасі буде узгоджено до кінця поточного тижня. Пристайко заявив, що обмін утримуваними особами й військовополоненими з "республіками" відбудеться після відвідування затриманих представниками Міжнародного Червоного Хреста й уточнення списків.

Україна та світ

  • Відбулися телефонні переговори між президентом РФ Путіним і канцлером Німеччини Меркель, на яких обговорювалися, зокрема, добудова Північного потоку-2 та транзит газу українською ГТС.
    Прес-служба Нафтогазу повідомила, що наразі жодних домовленостей із Газпромом про транзит газу не досягнуто.
  • Виплати за "боргом Януковича" й відсоткам за ним в розмірі $ 4,5 млрд до бюджету України на наступний рік не закладені, оскільки за позовом Росії ще немає рішення апеляційного суду Англії.
  • Юридичний комітет палати представників Конгресу США опублікував обґрунтування імпічменту президента Трампа назвавши його причинами зрада інтересів нації для отримання власної політичної вигоди, зловживання владою й перешкоджання розслідуванню. Трамп заявив, що його особистий адвокат Джуліані привіз з України багато корисної інформації й назвав його "борцем зі злочинністю". Джуліані зізнався, що брав участь в усуненні з посади посла в Україні Йованович, оскільки вона заважала отримати йому компромат на колишнього віцепрезидента Байдена – конкурента Трампа на наступних виборах.

Тренди

  • За словами радника президента Мушака, у законопроєкт про продаж землі до другого читання будуть внесені зміни: зменшена до 50 тис. га норма концентрації землі в одних руках, введено податок на перепродаж землі та заборонено продаж землі іноземцям до підбиття підсумків референдуму з цього питання. Глава "Батьківщини" Тимошенко виступила рішуче проти планів влади й анонсувала акції протесту аграріїв по всій країні.
  • За даними ЗМІ, результати експертиз у справі Шеремета не дозволяють однозначно встановити причетність затриманих до злочину.
  • Міністр юстиції Малюська заявив, що "епоха системного рейдерства закінчилася", хоча й визнав, що "окремі випадки" захоплення власності ще відбуваються. За словами міністра, ними повинні займатися правоохоронні органи.
    Він також анонсував створення приватних слідчих ізоляторів. Водночас  він виключив можливість появи приватних в’язниць, оскільки, за його словами, це призведе до зростання кількості ув’язнених.
    Малюська повідомив, що не збирається йти у відставку, про що повідомили деякі ЗМІ.
  • Міністерство економіки планує відібрати в Держгеокадастру право розпорядження землею й передати його органам місцевого самоврядування, перетворивши кадастр із розпорядчого органу на звичайний реєстр.
  • Прем’єр-міністр Гончарук стверджує, що закон про заборону повернення націоналізованих банків їхнім власникам не спрямований конкретно проти олігарха Коломойського. Верховний суд відклав розгляд позову колишніх акціонерів Приватбанку братів Суркісів до держави, надавши Генпрокуратурі більше часу на ознайомлення з матеріалами справи. У судах розглядаються ще кілька десятків позовів про визнання незаконною конвертації акцій у капітал під час націоналізації Приватбанку на загальну суму понад 29 млрд грн.



No comments:

Post a Comment