December 13, 2019

12.12.2019: МВС оголосило про розкриття вбивства журналіста Шеремета

МВС оголосило про розкриття вбивства журналіста Шеремета
МВС оголосило про розкриття вбивства журналіста Шеремета

  • МВС оголосило про розкриття вбивства журналіста Шеремета.
  • Нацбанк знизив облікову ставку до 13,5 %.
  • Верховна Рада подовжила "особливий статус" ОРДЛО ще на рік.

В Україні

  • Верховна Рада продовжила ще на 1 рік "особливий статус" "окремих районів Донецької та Луганської областей". Проти голосували лише фракції "Батьківщина" й "Голос".
    Прийнято рішення про створення нової тимчасової слідчої комісії щодо розслідування вбивства Гандзюк та інших журналістів та активістів у 2017–2018 рр.
    У першому читанні прийнято законопроєкт, що забороняє колекторам залякувати боржників і повідомляти їм неправдиві відомості про заборгованість.
    Прийнято закон про зменшення тиску на бізнес із боку органів ринкового нагляду, який є останнім із пакета "промислового безвізу" – торгівлі з ЄС без додаткової сертифікації товарів.
    Прийнято постанову про початок підготовки в Києві весняної сесії Парламентської асамблеї НАТО.
  • Фонд держмайна опублікував список об’єктів держвласності, що підлягають "малій" приватизації. Серед них – як дрібні, так і великі об’єкти (заводи й морські порти). Чиновники оголосили, що майно буде продано на аукціонах через майданчик "ProZorro.Продажі".
  • За твердженням міністра інфраструктури Криклія, українські морські порти наростили обсяг перевалки вантажів до докризового рівня. Більш, ніж 40 % вантажів – експорт української агропромислової продукції.
  • Нацкомітет із питань телерадіомовлення переніс ще на пів року – до 30 червня 2020 р – відключення аналогового мовлення для компаній, що транслюють сигнал на прикордонну з Росією територію, а також у районі адмінкордону з окупованим Кримом і у зоні бойових дій на Донбасі.
  • МВС провело брифінг за участю генпрокурора Рябошапки і президента Зеленського, на якому оголосило про розкриття замовного вбивства журналіста Шеремета. Підозрюваними названо волонтерів, добровольців і військовослужбовців ЗСУ. Представник Нацполіції назвав основною версією слідства "дестабілізацію суспільно-політичної ситуації в країні".
    Журналісти звернули увагу на маніпулятивність представлених поліцією "доказів", серед яких – немає жодного прямого доказу. Підозрюваним пред’явлено підозри, за місцем їхнього проживання проведено обшуки. Депутат від "Європейської солідарності" Зінкевич продемонструвала документ щодо перебування однієї з підозрюваних у зоні антитерористичної операції в день вбивства.
    Президент Зеленський привітав поліцію з розкриттям резонансного злочину, попри відсутність рішення суду. На думку низки експертів, міністр Аваков "розкриттям" справи прагне залишитися на посаді, адже Зеленський пообіцяв звільнити його до кінця року, якщо МВС не продемонструє істотних результатів у боротьбі зі злочинністю. Аваков заявив, що справу розслідувано ще не остаточно, проте стверджує, що підозри "учасникам терористичної групи" пред’явлені обґрунтовано.
  • Начальник Управління військово-цивільного співробітництва полковник Ноздрачов заявив, що Збройні Сили готові до "реінтеграції" з російськими військовими й учасниками збройних формувань "республік". Генеральний штаб назвав заяви полковника "оцінювальними та суб’єктивними" й оголосив про проведення службового розслідування щодо його висловлювань.
  • Глава СБУ Баканов за підсумками 100 днів перебування на посаді заявив, що відомство за цей період затримало 9 співробітників російських спецслужб та заборонило в’їзд до України 283 іноземцям.У ЗМІ з’явилися повідомлення про перебування в Україні знімальної групи російського пропагандистського телеканалу "Зірка", а канал "Росія-1" оголосив, що в неділю покаже повноцінне інтерв’ю з Зеленським та його оточенням. Прес-секретар президента Мендель заявила, що цього інтерв’ю не організовувала.
  • СБУ та Генпрокуратура провели обшуки в приміщенні Енергоатому й у топ-чиновників у рамках справи про постачання обладнання та виконання робіт для АЕС за завищеними цінами.
  • В Одесі завершився розбір завалів у будівлі коледжу, де 4 грудня виникла велика пожежа. Кількість загиблих зросла до 16 осіб.
  • Суд заарештував власність колишнього власника Дельта-банку Лагуна на суму 690 млн грн.
  • За даними НБУ, трудові мігранти за 10 місяців перевели в Україну $9,7 млрд, а до кінця року, за оцінкою чиновників, ця цифра зросте до $11,5 млрд.
  • НБУ оголосив про зниження облікової ставки відразу на 2 % – до 13,5 % через досягнення рівня інфляції в 5,1 % у листопаді, основою чого стало зниження цін на енергоносії.
  • Торги на міжбанку пройшли досить спокійно, курс гривні незначно зміцнився: 23,56 ₴/$ (-0,04 грн), 26,24 ₴/€ (+0,10 грн), 3,73 ₴/10 руб (+0, 01 грн). Нацбанк у сесії участі не брав.

Київ

  • Президент Зеленський оголосив, що компанія "Київміськбуд" завершить будівництво всіх недобудованих об’єктів корпорації "Укрбуд".

Війна

  • На Донбасі триває "перемир’я". Перестрілки сталися на приморській ділянці фронту – у Широкиному й Павлополі, в околицях Донецька – у Мар’їнці та Авдіївці, у Південному в районі Горлівки, а також у Новолуганському на Світлодарському водосховищі й у Кримському в районі траси Р-66 в Луганській області. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців минулої доби не було.
  • Президент Зеленський заявив, що питання про звільнення українських громадян, що утримує Росія, обговорюватиметься лише після обміну полоненими на Донбасі.

Україна та світ

  • Представник РФ на переговорах у Мінську Гризлов заявив, що заяви про перегляд мінських домовленостей шкодять Україні й підтвердив, що російська влада не має наміру вносити до них будь-яких змін.
  • Євросоюз офіційно подовжив на пів року санкції проти Росії.
  • Президент Євросоюзу фон дер Ляйєн підтвердила виділення Україні другого траншу макрофінансової допомоги в розмірі €500 млн, який, за її словами, прив’язано до отримання країною кредиту МВФ.
  • Російська влада не вбачає причин для видавання Нідерландам бойовика Цемаха, якого підозрюють у співучасті в знищенні авіалайнера MH17, збитого в небі над Донбасом у липні 2014 р.
  • Основним постачальником російського вугілля до України, після введення санкцій урядом РФ, став білоруський бізнесмен Воробей, компанії якого відвантажують майже 400 тис. т. вугілля різних марок на місяць.
  • Прем’єр-міністр Гончарук заявив після закінчення саміту ГУАМ (Грузія, Україна, Азербайджан, Молдова) про плани запровадження зони вільної торгівлі між країнами, що входять в організацію. Гончарук обговорив із прем’єр-міністром Молдови Кику питання про постачання енергоносіїв до країни через можливе відключення прокачування російського газу, а також лібералізацію транспортного сполучення та антидемпінгові заходи України щодо молдавських товарів.
  • Лідери ЄС ухвалили "Зелену книгу" – план трансформації Європи до 2050 року в перший кліматично-нейтральний континент.
  • Консервативна партія прем’єр-міністра Джонсона перемогла на позачергових парламентських виборах у Великій Британії, що робить практично неминучим вихід країни з Євросоюзу до 31 січня.

Тренди

  • Президент Зеленський заявив, що ніколи не підписав би мінські домовленості на умовах, на які погодився колишній президент Порошенко у 2015 р і натякнув, що має намір розслідувати його діяльність. Держбюро розслідувань відкрило понад 10 кримінальних проваджень проти Порошенка за заявами колишнього заст. глави адміністрації президента Портнова, одне з яких – за фактом можливої ​​державної зради під час підписання домовленостей.
    Суд Панами остаточно закрив справу про відмивання доходів щодо колишнього президента Порошенка, відкриту за заявою Портнова.
  • На думку президента Зеленського, основними складниками "формули майбутнього" для України є мир, ефективні інститути влади, інвестиції й народовладдя.
  • Після мітингів під гаслами "Ні капітуляції" влада вирішила змонтувати під Офісом президента новорічну ковзанку. Глава Офісу Богдан заявив, що акції завадили переговорам Зеленського в Парижі.
  • Президент Зеленський пообіцяв підвищити у 2020 р пенсії, однак не всім пенсіонерам. Наступного року він анонсував підвищення пенсії на 400–1100 грн/міс пенсіонерам, віком за 80 років. За його словами, надалі підвищуватимуться й пенсії тим, кому за 75 та 70 років. Підвищення пенсій для інших категорій пенсіонерів мізерне, іноді – усього кілька гривень.


No comments:

Post a Comment