December 11, 2019

10.12.2019: Нафтогаз знизив із 1 грудня ціни на газ для населення на 13%

Нафтогаз знизив із 1 грудня ціни на газ для населення на 13%
Нафтогаз знизив із 1 грудня ціни на газ для населення на 13%

  • Нафтогаз знизив із 1 грудня ціни на газ для населення на 13%.
  • Опубліковано умови МВФ щодо укладення нової угоди про кредитування.
  • ДБР відкрило ще одне провадження за фактом можливої ​​державної зради Порошенка під час підписання мінських домовленостей.

В Україні

  • Глава Митної служби Нефедов стверджує, що під час реорганізації відомства було звільнено близько 80% керівних кадрів й 40% начальників митних постів. Він оголосив про плани запуску в 2020 р мобільного додатку, який забезпечуватиме доступ до всіх сервіси митниці онлайн, а також дозволить стежити за ситуацією з проходженням вантажами митного контролю на кордоні.
    Кабмін відсторонив від виконання посадових обов'язків всіх керівників управлінь Держгеокадастра у Києві й областях, а також їхніх заступників на час проведення комплексної перевірки відомства.
  • Прес-служба Нафтогазу оголосила про зниження ціни на газ для населення в грудні на 13% – до 4277 грн/1000 м3 без урахування ПДВ, витрат на розподіл та транспортування.
    Прем'єр-міністр Гончарук не виключає "газової війни" з Росією на початку наступного року. За його словами, питання транзиту на саміті в Парижі було виведено за рамки обговорення ситуації на Донбасі, проте про новий контракт на транзит домовитися не вдалося. Гончарук заявив про повну готовність української ГТС до припинення транзиту російського газу.
    Антимонопольний комітет оштрафував на 278 млн грн облгази, які належать олігархові Фірташу, за неправомірне нарахування додаткових обсягів газу побутовим споживачам, які не мають лічильників, й зобов'язав здійснити перерахунок за період із жовтня 2018 р до серпень 2019 р включно.
  • Нацкомісія з регулювання в сфері енергетики й комунальних послуг підняла з початку 2020 року на 33% тарифи на транспортування електроенергії й на 27% – на послуги з диспетчерського управління, що неминуче призведе до зростання витрат промисловості та вдарить по виробництвам, де електроенергія є однією з основних складових собівартості. Нові тарифи на ці послуги складатимуть 16,7 коп/кВт•год.
  • Уповноважена з мови Монахова заявила, що Україна дослухається до висновків Венеціанської комісії щодо закону про мову й внесе до нього певні правки. За її словами, незабаром буде подано до парламенту законопроект про нацменшини, який має зняти більшість претензій Угорщини.
    Скандальний депутат від фракції "Слуга народу" Бужанський повідомив про внесення законопроєкту про скасування закону про мову.
  • МВФ назвав умови для започаткування нової програми кредитування ) прийняття закону про неможливість повернення націоналізованих банків їхнім колишнім власникам, скасування регулювання тарифів та завершення основних інфраструктурних реформ. На думку більшості експертів, Фонд не встигне схвалити програму до кінця поточного року, а перший транш Україна може отримати лише у лютому, а поки експерти Фонду спостерігатимуть за розвитком ситуації в країні.
  • Мінфін вдало розмістив держоблігації на загальну суму 4,4 млрд грн, знизивши відсоткову ставку за ними. 4-річні ОВДП розміщено на 3,0 млрд грн під 11,67% річних, 2,5 річні – на 1,14 млрд грн під 12,01% й 10-місячні – на 0,23 млрд грн під 13,0% річних. Такий результат заразом із повідомленням про досягнення угоди з МВФ про нову програму кредитування практично обвалили ринок, проте його врятував Нацбанк, який викупив всі надлишки в анонімному режимі: 23,69 ₴/$ (-0,04 грн), 26,24 ₴/€ (+0,01 грн), 3,73 ₴/10 руб (+0,01 грн). За оцінкою учасників торгів, НБУ купив від $110 до $170 млн.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Лебединському – на приморській ділянці фронту, а також в Луганському – в районі Світлодарська. Не припиняються перестрілки на схід від Маріуполя – у Широкиному, Лебединському, Павлополі, під обстріл потрапили захисники Шумів й Майорська в околицях Горлівки, Новолуганського й Луганського – на Світлодарському виступі, Катеринівки на трасі Р-66 в Луганській області й в Кіндрашівки Нової в околицях Станиці Луганської. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулої доби армія втрат не зазнала.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Пристайко заявив, що на підставі домовленостей, що було досягнуто на зустрічі в "нормандському форматі", режим припинення вогню на Донбасі до кінця року має бути запроваджено на постійній основі.
    Представник України в гуманітарній підгрупі на переговорах в Мінську колишня омбудсмен Лутковська сподівається на повернення 77 українських громадян в рамках анонсованої до кінця року процедури обміну полоненими й утримуваними особами.
    За словами прес-секретаря російського президента Пєскова, Зеленський й Путін встигли озвучити свої підходи та готовність до компромісів, але досягти остаточних домовленостей не змогли. Путін заявив, що в разі передачі кордону під контроль України без гарантій амністії для учасників збройних формувань, на території ОРДЛО почнеться "кривава бійня", подібна до тієї, яка трапилася у Сребрениці в Боснії та Герцеговині у 1995 р.
    Керівництво ЄС привітало результати саміту й очікує від Росії конкретних кроків щодо повної імплементації мінських домовленостей.
    Керівники партії "Голос" вважають, що внаслідок обговорення на саміті сторони залишилися на своїх позиціях, й назвали мінські домовленості "шляхом в нікуди". Голову партії "Батьківщина" Тимошенко турбують тези про особливий статус ОРДЛО та імплементацію "формули Штайнмайєра" на постійній основ. Лідер "Європейської солідарності" Порошенко заявив, що підстав для ейфорії після саміту немає, Росії довіряти не можна, а короткого шляху до миру не існує.
    Керівники фракції "Слуга народу" зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт про подовження дії закону про особливий статус ОРДЛО до кінця 2020 р.
    Держбюро розслідувань відкрило за заявою колишнього заст. глави адміністрації президента Портнова ще одне кримінальне провадження щодо колишнього президента Порошенко за фактом його можливої ​​державної зради під час підписання мінських домовленостей у 2015 р. Адвокат Порошенка заявив, що за цією заявою ДБР має відкрити розслідування й щодо нинішнього президента та його команди, які виконують "мінські домовленості ".
  • Конгрес США схвалив військовий бюджет на 2020 р, в якому на фінансування програм допомоги України передбачено $300 млн. У документі також враховано санкції проти компаній, що беруть участь в будівництві "Турецького потоку" й "Північного потоку-2", введено заборону на військово- технічне співробітництво з РФ, а також на передачу Туреччині винищувачів 5 покоління F-35 як санкцію на покупку російської ракетної системи с-400.
  • У нижній палаті Конгресу США представлено проект звинувачення президента США у зловживанні владою й перешкоджанні роботі законодавців. Трамп назвав звинувачення "сміховинними".
    За твердженням директора ФБР Рея, у спецслужб США немає підстав підозрювати українських високопосадовців у втручанні в президентські вибори США 2016 року.

Тренди

  • Журналісти проекту "Наші гроші" з'ясували, що партію "Слуга народу" у 3 кварталі 2019 р фінансували юридичні особи, що мають ознаки фіктивності, а також такі, що пов'язані з головою Херсонської облради Мангером, якого звинувачують у замовленні вбивства активістки Гандзюк.
  • Спікер Верховної Ради Разумков заявив, що до 2 читання закону про ринок землі фракція "Слуга народу" планує знизити норму концентрації землі в одних руках в 4 рази.
  • Глава Укрзалізниці Кравцов оголосив про плани масштабної реконструкції Центрального залізничного вокзалу в Києві та будівництва на його території великого торгово-розважального центру з передачею частини площ у концесію.


No comments:

Post a Comment