December 10, 2019

09.12.2019: У Парижі відбувся саміт "нормандської четвірки"

У Парижі відбувся саміт "нормандської четвірки"
У Парижі відбувся саміт "нормандської четвірки"

  • На зустрічі "нормандської четвірки" сторони домовилися про обмін полоненими, припинення вогню й імплементації Україною до законодавства "формули Штайнмайєра".
  • У листопаді інфляція сповільнилася до 5,1 % в річному обчисленні.
  • У Лондоні почалися слухання за позовом РФ до України щодо повернення "боргу Януковича".

В Україні

  • Президент Зеленський підписав останній закон із пакета про анбандлінг (поділ) Нафтогазу, згідно з яким передачу газотранспортної системи новому оператору звільнено від сплати ПДВ.
  • З 9 грудня офіційно розпочала роботу нова Митна служба.
  • Експорт електроенергії з України за 11 місяців 2019 р збільшився на 14,1 % і сягнув $340 млн. Майже весь обсяг експорту контролюють компанії, що належать олігархові Ахметову.
  • За даними Держстату, інфляція в листопаді в річному обчисленні знизилася до 5,1 %, проти 6,5 % у жовтні. Міністр економіки Милованов закликав Нацбанк знизити облікову ставку через рекордно низькі показники інфляції.
    Рада НБУ також рекомендувала правлінню банку знизити облікову ставку й розкритикувала дії щодо істотного зміцнення курсу гривні. Нацбанк негайно відреагував на це рішення, назвавши його таким, що виходить за межі повноважень Ради. Голова Ради Данилишин звернувся до Верховної Ради з проханням внести зміни до закону про регулятор, скоротивши його повноваження й посиливши контроль над його діяльністю з боку Ради НБУ.
  • Фонд гарантування вкладів виставив на продаж заборгованість за кредитами, виданими російським дочірнім банком "ВТБ", який визнано банкрутом і виведено з ринку у 2018 р. Стартова ціна продажу пулу – 377 млн ​​грн.
    Фонд має намір внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт про роботу неплатоспроможних банків, власники яких оскаржують рішення регулятора в судах.
    Заступник голови правління Приватбанку Пахачук повідомила, що після націоналізації держава вклала в докапіталізацію банку 198 млрд грн.
  • Мінфін оголосив про проведення у вівторок аукціону з розміщення 4-річних держоблігацій без обмежень для покриття дефіциту бюджету, проте в середині дня, після сильного осідання курсу долара, обмежив суму розміщення 3 млрд грн. Ринок позитивно сприйняв повідомлення про досягнення домовленості зі МВФ про нову 3-річною програмою кредитування на $ 5,5 млрд. Курс гривні протягом усього дня зміцнювався, попри скупку Нацбанком валюти в анонімному режимі, і наприкінці сесії був зафіксований на рівні 23, 69 ₴/$ (-0,04 грн), 26,24 ₴/€ (-0,09 грн), 3,72 ₴/10 руб (-0,01 грн). На думку фінансових аналітиків, дії Мінфіну ц Нацбанку спрямовані на залучення спекулятивного капіталу, який може швидко покинути ринок, що, за певних умов, зокрема, зовнішньополітичних, може призвести до аргентинського сценарію з обваленням курсу й подальшим дефолтом.

Київ

  • Міністр економіки Милованов пообіцяв інвесторам компанії "Укрбуд" знайти розв’язання проблеми завершення будівництва житла за сприяння правоохоронних органів, а також шляхом якогось фінансового рішення і внесення змін до законодавства. За оцінкою експертів, на добудову всіх об’єктів необхідно не менше 1,5 млрд грн.
  • Апеляційний суд залишив чинним рішення Київради про перейменування проспектів Бандери та Шухевича, скасувавши рішення Окружного адмінсуду Києва.
  • Нацполіція відкрила кримінальне провадження за заявою мера столиці Кличка про можливе самоправство глави Офісу президента Богдана.

Війна

  • У день переговорів "нормандської четвірки" в Парижі бойові дії на Донбасі не припинялися. Вогневі контакти зафіксовано у Водяному на приморській ділянці фронту, у Березовому – на трасі Донецьк-Маріуполь у районі Докучаєвська, у Красногорівці на околиці Донецька, у Новолуганському й Луганському в районі Світлодарська, а також у Золотому, за межами ділянки розведення військ. Унаслідок підриву на вибуховому пристрої загинули 3 українських військовослужбовців.

Україна та світ

  • У Парижі відбувся саміт глав держав "нормандської четвірки". За його підсумками опубліковано комюніке, згідно з яким Україна бере на себе зобов’язання щодо імплементації до законодавства "формули Штайнмайєра", Росія сприятиме припиненню вогню й обміну полоненими та утримуваними особами за формулою "всіх на всіх", також буде визначено ще три ділянки розведення військ і відкриті додаткові пункти пропуску на окуповану територію.
    На підсумковій прес-конференції президенти Путін і Зеленський висловили різне бачення імплементації політичної частини мінських домовленостей. Російський президент ще раз підкреслив, що Україна не отримає контроль над ОРДЛО до моменту завершення місцевих виборів, оскільки це записано в тексті домовленостей. Путін наполягає на їхній безальтернативності й послідовності їхньої реалізації. В іншому разі, за його словами, буде втрачено їхній зміст – надання фактичної автономії "республікам" і закріплення в Конституції особливого статусу території. Путін ще раз нагадав про дотримання українською владою прав російськомовного населення. Водночас президент Зеленський неодноразово відповідав російською мовою на запитання кореспондентів. Він наполягає на участі в переговорах у Мінську внутрішньо переміщених осіб, а не тільки "представників республік".
    На думку канцлера Меркель, перегляд мінських домовленостей можливий.
    Прес-секретар українського президента Мендель назвала переговори "дуже успішними", а Зеленському, за її словами, вдалося захистити позиції України.
    Керівники держав домовилися провести ще одну зустріч за 4 місяці. За словами Зеленського, поки "нормандський процес" триває, конфлікт не заморожено, проте визнав, що Україна не має засобів контролю за дотриманням режиму припинення вогню.
    Росія не має наміру йти з окупованої території на Донбасі, про що свідчить видавання російських паспортів особам, що там мешкають. За даними МВС РФ, з квітня паспорти отримали приблизно 125 тис. осіб, а загалом прийнято 160 тис. заяв. Насамперед, документи отримали учасники збройних формувань і "чиновники" "республік".
    Заступник міністра закордонних справ РФ Грушко не вбачає необхідності в розширенні "нормандського формату" й негативно ставиться до таких пропозицій.
    На думку міністра закордонних справ Польщі Чапутовіча, санкції ЄС проти Росії буде подовжено ще на пів року.
    За твердженням міністра економіки Милованова, українська економіка втратила через агресію Росії від $50 до $150 млрд, з них оцінка залишкової вартості об’єктів на окупованій території Донбасу та Криму складає приблизно 85 млрд грн.
    За словами президента Зеленського, тему Криму на переговорах не обговорювали.
    Після оприлюднення результатів саміту учасники мітингу перед Офісом президента оголосили про згортання акції.
  • Нафтогаз не планує відмовлятися від стягнення з Газпрому боргу за рішенням Стокгольмського арбітражу. За словами виконавчого директора Нафтогазу Вітренка, на переговорах президентів Зеленського й Путіна домовитися про новий контракт на транзит і постачання газу не вдалося, а обговорення продовжуватиметься за участі представників Єврокомісії. Зеленський сподівається, що транзитний контракт буде підписано на термін понад 1 рік на вигідних для України умовах, водночас питання про підписання контракту всього на рік знято з порядку денного. На підсумковій прес-конференції "нормандської четвірки" Путін заявив, що Україна може купувати в Росії газ за ціною на 25 % нижче середньої ціни для промислових споживачів. За даними Держстату, у листопаді середня вартість газу, що імпортується в Україну, знизилася зі $199,51 до 177,38/1000 м³.
    Компанія – оператор будівництва газопроводу "Північний потік-2" оголосила, що не встигає завершити проєкт до кінця 2019 р, проте введе його в експлуатацію за кілька місяців.
  • Генеральна асамблея ООН прийняла ще одну резолюцію щодо мілітаризації Криму, у якій міститься заклик до РФ утриматися від зусиль із розширення своєї юрисдикції на ядерні об’єкти й інфраструктуру в Криму та висловлена ​​стурбованість із приводу використання захоплених українських підприємств оборонної промисловості. У резолюції Росії нагадано про заборону призову в армію жителів окупованих територій і зроблено висновок щодо дестабілізації, унаслідок агресивних дій РФ, економіки й соціальної сфери України, зокрема в районі узбережжя Чорного й Азовського морів.
  • Апеляційний суд Великобританії розглядає позов Росії до України щодо повернення коштів за "боргом Януковича". Україна у 2013 р випустила єврооблігації на суму $3 млрд, які було викуплено Росією. Проте у 2015 р РФ відмовилася від реструктуризації боргу, на відміну від інших кредиторів. Українській владі вдалося довести, що справа має розглядатися за повною процедурою, з урахуванням усіх політичних моментів. За твердженням російської влади, з моменту оголошення України мораторію на виплату цього боргу, його сума сягнула $4,5 млрд.
  • Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) ухвалило рішення про заборону російським спортсменам протягом 4 років брати участь у міжнародних змаганнях під прапором РФ, а також проводити змагання в Росії. Російська влада стверджує, що заборона не поширюється на футбольні матчі, а президент Путін заявив про намір оскаржити це рішення в міжнародних судах.
  • У вересні ЗСУ та Держприкордонслужба отримали військову допомогу США – обладнання та спорядження – на суму $125 млн.
  • У Росії засуджено на 2 роки колонії колишнього українського міністра транспорту Рудьковського. Його звинувачено в нападі на будівлю російського посольства 14 червня 2014 р, коли він під час мітингу кинув камінь у напрямку будівлі, чим, нібито, завдав їй матеріальної шкоди.

Тренди

  • Колишній президент Порошенко переписав на свого сина майже всі активи, фактичним власником яких він є – банк, кондитерську корпорацію "Рошен" та аграрний бізнес – компанію "Укрпромінвест-Агро".
  • Профільний комітет парламенту з питань молоді та спорту розробив законопроєкт, який передбачає звільнення від податку на доходи фізосіб молоді, віком менше, ніж 27 років, а також підприємства, у яких кількість персоналу віком до 27 років або внутрішньо переміщених осіб становить не менше 50 %, а фонд оплати праці – не менше 25 % від загальної зарплати.
  • За твердженням голови Верховної Ради Разумкова, реформу децентралізації буде завершено вже незабаром, що дозволить провести вибори у всіх об’єднаних територіальних громадах за новою системою.

No comments:

Post a Comment