December 09, 2019

08.12.2019: У Києві та Львові відбулися акції "Червоні лінії для Зеленського"

У Києві та Львові відбулися акції "Червоні лінії для Зеленського"
У Києві та Львові відбулися акції "Червоні лінії для Зеленського"

  • У Києві та Львові відбулися акції "Червоні лінії для Зеленського".
  • Україна може отримати найближчим часом другий транш макрофінансової допомоги (кредиту) ЄС.

В Україні

  • На Майдані відбулася акція "Червоні лінії для Зеленського", на якій виступили колишній президент Порошенко, ексголова Верховної Ради Парубій, представники партії Свобода й "Руху опору капітуляції". Увечері учасники перемістилися під будівлю Офісу президента, де представники "Національних дружин" встановили сцену й намет та оголосили, що перебуватимуть там до вечора 8 грудня або безстроково, якщо, на думку активістів, президент здасть національні інтереси. На мітингу було підкреслено, що акція спрямована не проти Зеленського, а на захист України. Правоохоронці в дії протестувальників не втручалася.
    За інформацією Нацполіції, в акції на Майдані взяли участь майже 8 тис. осіб, на Банковій – приблизно 2 тис.
    Мітинг із подібними вимогами відбувся й у Львові.
  • Кількість жертв пожежі в Одесі зросла до 10 – під завалами знайдено тіла ще 2 осіб, яких вважали зниклими безвісти.
  • Глава представництва ЄС Маасікас заявив, що домовленість про подовження співпраці зі МВФ відкриває можливість отримання Україною другого траншу макрофінансової допомоги (кредиту) Єврокомісії. Про швидке одержання коштів ЄС "на дуже вигідних умовах" заявила й міністр фінансів Маркарова. Міністр економіки Милованов вважає за необхідне продовження співпраці зі МВФ, оскільки це підвищує довіру інвесторів до України.

Війна

  • Армія завершила добу без втрат. Вогневі контакти із застосуванням гранатометів і стрілецької зброї сталися в Широкиному й Павлополі – на приморській ділянці фронту, у Мар’їнці – на околиці Донецька, у Василівці – на трасі Донецьк-Горлівка біля Авдіївки, у Майському – в околицях Горлівки, у Золотому – за межами дільниці розведення військ і у Кримському – поруч із трасою Р-66 в Луганській області.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Німеччини Маас очікує від Росії більшої готовності йти на компроміси. До виконання мінських домовленостей закликав Росію і президент Литви Науседа. Папа Римський Франциск сподівається, що зустріч "нормандської четвірки" увінчається успіхом.
    Міністр закордонних справ Пристайко оголосив, що президент Зеленський на переговорах захищатиме інтереси громадян України з обидвох боків "лінії зіткнення". За його словами, президент буде вимагати від Путіна забезпечення повного припинення вогню, передачі контролю над кордоном і виведення збройних формувань. Прем’єр-міністр Гончарук заявив, що Зеленській здавати національні інтереси України не збирається.
  • У Мінську відбулася ще одна несанкціонована демонстрація проти фактичного поглинання Білорусі Росією.
  • Міністр оборони США Еспер оголосив про надання наступного траншу військової допомоги Україні в розмірі $250 млн, і підкреслив, що американська влада проведе перевірку ефективності використання коштів, що було виділено Україні.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що не вважає Росію ворогом, попри застосування нею військової сили проти України. Він бачить суттєву різницю між Росією й Радянським Союзом та не хоче "розділяти світ на ворогів і друзів".

No comments:

Post a Comment