December 08, 2019

07.12.2019: Зеленський оголосив про досягнення домовленості зі МВФ

Зеленський оголосив про досягнення домовленості зі МВФ про нову програму кредитування
Зеленський оголосив про досягнення домовленості зі МВФ

  • Зеленський оголосив про досягнення домовленості зі МВФ про нову програму кредитування.
  • На Донбасі загинув ще один український боєць.
  • 8 грудня оголошено днем ​​жалоби за загиблими в Одесі.

В Україні

  • Президент Зеленський оголосив про досягнення домовленості про нову 3-річну програму розширеного фінансування зі МВФ розміром $4 млрд. За словами прем’єр-міністра Гончарука, програма дозволить здешевити кредитні ресурси для українського бізнесу й забезпечити зростання економіки.
  • Кількість жертв пожежі в Одесі сягнула 8 осіб – помер рятувальник, який отримав опіки під час ліквідації. Президент Зеленський оголосив 8 грудня днем ​​жалоби за загиблими. 8 осіб, як і раніше, вважаються зниклими безвісти, їхні тіла досі не виявлено.

Війна

  • Минулої доби на Донбасі внаслідок обстрілів загинув український військовослужбовець, ще 3 – дістали поранень і бойових травм. Позиції ВСУ було обстріляно з мінометів у районі Авдіївки – у Новоселівці Другій та в Майорську – в околицях Горлівки. Вогневі контакти із застосуванням гранатометів і стрілецької зброї сталися на приморській ділянці фронту – у Широкиному й Павлополі, на околиці Донецька – у Мар’їнці, в околицях Горлівки – у Залізному й Майорську, у районі Світлодарська – у Новолуганському й Луганському, а також у Золотому – за межами ділянки розведення військ.
    Окупанти передали українським військам тіло полковника СБУ, який загинув під час бою з диверсійною групою в "сірій зоні" під Богданівкою.

Україна та світ

  • У Сочі протягом 5 годин тривала зустріч президентів Білорусі і РФ, на якій мала бути підписана угода про поглиблення інтеграції країн у союзну державу. Президент Лукашенко попросив Путіна забезпечити рівні з Росією ціни на енергоносії, що, за його словами, дозволить створити надійну основу відносин країн-учасниць союзу. Переговори завершилися без спільної заяви, наступну зустріч заплановано на 20 грудня в Санкт-Петербурзі.
    У Мінську відбувся мітинг протесту проти інтеграції з Росією, учасники якого порвали портрет Путіна. На думку низки експертів, Лукашенко, який зазвичай жорстко присікає подібні акції, цього разу практично на неї не відреагував, що свідчить про намір показати Путіну опір об’єднанню з боку населення й підвищити ставки на переговорах.
  • Перед самітом глав держав у "нормандському форматі", який має відбутися 9 грудня в Парижі, в Офісі президента Зеленського відбулося засідання РНБО, на якому було затверджено основний сценарій дій української влади на Донбасі. За твердженням секретаря РНБО Данилова, питання Криму не знімається з порядку денного. Помічник президента Єрмак в інтерв’ю німецькому виданню Die Welt заявив, що мінські домовленості, що було укладено 5 років тому, "мають бути уточнено", а метою "команди президента" є відновлення суверенітету й контролю над територіями. За словами президента Зеленського, закони про особливий статус ОРДЛО та амністію учасникам збройних формувань можна буде обговорювати тільки в разі успіху на переговорах "нормандської четвірки". Посольство США в Україні повідомило, що американська влада продовжуватиме консультації із Францією й Німеччиною для об’єднання зусиль щодо примусу Росії до деокупації Донбасу.
    10 грудня, після саміту, у Вашингтоні відбудеться зустріч міністра закордонних справ РФ Лаврова та держсекретаря США Помпео, однією з тем якої буде врегулювання в Україні.
  • Виконавчий директор Нафтогазу Вітренко назвав неможливим варіантом скасування без адекватної компенсації боргу Газпрому, який нарахував Стокгольмський арбітраж. Борг із відсотками наразі становить майже $3 млрд.
  • Помічник президента Єрмак сподівається, що Зеленський незабаром відвідає Вашингтон з офіційним візитом. Єрмак назвав події навколо імпічменту президента Трампа внутрішньою справою США. Він підкреслив, що ці події відбулися до вступу Зеленського на посаду.
  • За твердженням глави МЗС Угорщини Сійярто, висновки Венеціанської комісії дають чітке уявлення про те, що український закон про мову порушує права угорської національної меншини. Сійярто висловив надію, що президент Зеленський зможе зняти ці суперечності. Він наголосив, що в цьому випадку угорська влада не буде чинити перепон щодо вступу України до НАТО.

No comments:

Post a Comment