December 07, 2019

06.12.2019: Венеціанська комісія розкритикувала судову реформу й закон про мову

Венеціанська комісія розкритикувала судову реформу й закон про мову
Венеціанська комісія розкритикувала судову реформу й закон про мову
  • Венеціанська комісія розкритикувала судову реформу Зеленського й закон про мову.
  • Верховна Рада прийняла закони про протидію відмиванню доходів та поділ політичних і державних посад.
  • Переговори щодо газу з РФ знову завершилися без результатів.

В Україні

  • Україна відсвяткувала День Збройних Сил. Президент Зеленський присвоїв військове звання генерал-полковника начальнику Генштабу Хомчаку, а також генеральські звання 5 офіцерам. Під час відвідування зони бойових дій на Донбасі він заявив про готовність ЗСУ до будь-якого варіанту розвитку подій та пообіцяв зберегти темпи розвитку армії після встановлення миру на Донбасі.
  • Верховна Рада з третьої спроби прийняла закон про протидію відмиванню доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансування тероризму та розповсюдженню зброї масового знищення.
    Прийнято також закон про поділ політичних посад і посад держслужби.
  • Венеціанська комісія розкритикувала закон України про мову, ухвалений попереднім складом парламенту й судову реформу президента Зеленського. На думку комісії, закон про мову не забезпечує балансу між захистом української мови й забезпеченням прав нацменшин, тому разом із цим законом має бути прийнято закон про забезпечення прав меншин. Судова ж реформа, за твердженням експертів комісії, загрожує стабільності та незалежності судової системи.
  • Кількість жертв пожежі в Одесі сягнула 5 осіб.
  • Держбюро розслідувань завершило слідство про вбивство дитини в Переяславі в червні. Звинувачення пред’явлено 4 особам, 2 з яких – співробітники поліції. Зброю, з якої було вбито дитину, так і не знайдено.
  • Генпрокуратура повідомила про передачу до НАБУ 20 проваджень у справах про злочини на Майдані взимку 2013–2014 рр.
  • За інформацією Офісу великих платників податків, надходження від найбільших підприємств складають майже 56 % від усіх податкових платежів. За 11 місяців поточного року вони зросли на 9,1 % проти аналогічного періоду минулого року й сягнули 313 млрд грн.
  • Нацбанк спростив отримання кредитів фізособами-підприємцями розміром до 5 млн грн на підставі портфельного підходу. Основним чинником оцінки ризику названо своєчасність погашення боргу.
  • На думку глави Фонду гарантування вкладів фізосіб Рекрут, наступного року є лише невеликі шанси на оголошення банків неплатоспроможними, а кризова ситуація 2014–2017 рр уже не повториться. Вона заявила, що Фонд проведе реорганізацію у 2020 р і зосередиться на стягненні відшкодування з власників і менеджменту банків-банкрутів.
  • Міністр фінансів Маркарова планує приватизацію Приватбанку та Укргазбанку. Вона повідомила про переговори про можливе входження ЄБРР до капіталу Ощадбанку. Маркарова заявила про плани уряду зменшити держборг до менш, ніж 50 % ВВП уже наступного року. За її словами, у структурі держборгу – 22 % складають офіційні запозичення від МВФ, ЄБРР і Світового банку. Вона також заявила, що наступну програму зі МВФ Україна має виконати до кінця. За інформацією ЗМІ, уряд має шанс підписати зі МВФ нову угоду до кінця поточного року, але навряд чи встигне отримати перший транш.
    За словами віцепрезидента Єврокомісії Домбровскіса, для отримання Україною другого траншу макрофінансової допомоги треба виконати ще дві умови – прийняти закони про протидію відмиванню доходів (закон уже прийнято в п’ятницю) та запустити автоматизовану систему перевірки декларацій про доходи й активи.
  • Гривня продовжує зміцнюватися на тлі перевищення пропозиції валюти над попитом: 23,72 ₴/$ (-0,15 грн), 26,32 ₴/€ (-0,17 грн), 3,72 ₴/10 руб (-0, 02 грн). Усі надлишки пропозиції валюти викуповує Нацбанк в анонімному режимі через систему Matching.
  • За даними НБУ, портфель вкладень нерезидентів в ОВДП становить 106,1 млрд грн, їхня частка зросла з 1 % на початку року до понад 13 % на поточний момент. Прес-служба регулятора повідомила про зростання в листопаді золотовалютних резервів на $500 млн через сприятливу ситуацію на валютному ринку. Станом на 1 грудня вони склали $21,9 млрд в еквіваленті.
  • Банківська система працюватиме в режимі подовженого дня 26 і 27 грудня, 28 до 13:00 – прийматимуться тільки платежі всередині банків і до бюджету. Вихідні дні – з 29 грудня по 1 січня, 2 січня банки працюватимуть без клієнтів, а з 4 по 7 січня включно – знову вихідні дні, робочий день перенесено із 6 січня на суботу, 11 січня.

Київ

  • Київська влада виставила на продаж арештоване комунікаційне обладнання мережі WiFi у Київському метрополітені. Договір із компанією Mosquito Mobile, яка взяла на себе зобов’язання побудувати мережу в метрополітені, було розірвано у 2018 р через невиконання інвестиційних зобов’язань.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська з мінометів під Авдіївкою й у Луганському – у районі Світлодарська. Не припиняються зіткнення на приморській ділянці фронту – у Водяному й Павлопіль, у Миколаївці й Новогнатівці – на схід від Волновахи, на Світлодарському виступі – у Троїцькому, Новолуганському й Луганському, а також у Кримському, поруч із трасою Р-66 в Луганській області. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, за минулу добу в результаті обстрілу отримали бойові травми 2 українських військовослужбовців.
    У суботу ОБСЄ розпочне верифікації результатів розведення військ у Богданівці.
    Окупаційні війська не віддають Україні тіло полковника СБУ, який загинув під час виконання завдання в "сірій зоні" 1 грудня.
  • Згідно з результатами спільного опитування фонду "Демократичні ініціативи" та КМІС, 58,5 % респондентів вважають, що заради миру на Донбасі варто піти на певні компроміси, а ще 14 % – готові на мир за будь-яку ціну, 16 % опитаних вважають єдиним варіантом збройне рішення. Від’єднання ОРДЛО від України підтримують усього 4 % респондентів, а 62 % виступають за повернення територій в Україні на умовах, які були раніше. Більш ніж 60 % респондентів "скоріш позитивно" ставляться до розведення військ, а 27 % – категорично проти. Менш як 20 % вважають за можливе досягнення миру через надання автономії та особливого статусу "республікам", а 30 % – що мир вдасться встановити шляхом міжнародного тиску на Росію.
  • Президент Зеленський планує залучити до переговорів у Мінську представників внутрішніх переселенців.

Україна та світ

  • Переговори лідерів Німеччини, Франції, Росії та України відбудуться в Парижі 9 грудня і триватимуть 3 години, після чого заплановано проведення двосторонніх зустрічей "на полях".
    За словами секретаря президента РФ Пєскова, Росія сподівається зафіксувати безальтернативність других мінських домовленостей, як результат саміту. Пєсков підтвердив намір Путіна провести двосторонні зустрічі з усіма лідерами, з президентом Зеленським тощо. Глава МЗС РФ Лавров очікує схвалення учасниками саміту додаткових домовленостей, які дозволять припинити конфлікт на Донбасі.
    Президент Зеленський оголосив про плани проведення місцевих виборів в ОРДЛО разом із виборами по всій України в жовтні наступного року після відновлення контролю України над кордоном із РФ. Він заявив, що Верховна Рада обговорюватиме закон про особливий статус Донбасу тільки після успіху на переговорах "нормандської четвірки". Зеленський сподівається на підтримку лідерами Франції та Німеччини позиції України та відкидає можливість прямих переговорів із представниками "республік".
    Глава партії Голос Вакарчук закликав українців підтримати президента перед переговорами.
    Нацполіція очікує на проведення в центрі Києва 8–9 грудня. 5 великих акцій за участі кількох десятків тисяч осіб. Керівництво поліції попросило учасників не переходити рамок закону.
  • У Відні відбувся черговий етап російсько-українських переговорів щодо газу. За словами виконавчого директора Нафтогазу Вітренка, Україна готова відмовитися від нового судового позову до Газпрому в Стокгольмському арбітражі за умови укладення довгострокового контракту на транзит і погашення боргу за попереднім рішенням арбітражу. Глава Газпрому Міллер очікує від України "конструктивної позиції" з усього комплексу питань, зокрема про економічно обґрунтовані ставки транзиту.
    Прем’єр-міністр Гончарук назвав "маніпуляцією" інформацію про переговори з Газпромом щодо прямого постачання газу. За словами російського президента, транзит газу через Україну буде подовжено, оскільки економічно доцільне, і знову назвав "Північний потік-2" чисто комерційним проєктом, у якому російський уряд участі не бере.
  • За словами віцепрезидента Єврокомісії Домбровскіса, ЄС подовжить політику санкцій щодо Росії до припинення агресії на Донбасі, повної деокупації Криму і припинення перешкоджання судноплавству в Азовському морі.
  • Заступник міністра оборони Фролова повідомила про укладені контракти на 85 % з майже $400 млн військової допомоги США Україні. Фінансовий рік у США триває до квітня.
  • Російська делегація зажадала виключити з декларації міністерської зустрічі ОБСЄ питання про статус Криму. Керівник місії США при ОБСЄ Гілмор повідомив, що Росія блокує всі спроби створення наглядової місії організації на неконтрольованій Україною ділянці кордону. Генеральний секретар ОБСЄ Гремінгер вважає за необхідне "відновлення мостів" між Росією й Україною, а також між Росією й Заходом.
  • Російська компанія "Транснефть" заплатить Укртранснафті близько $1,67 млрд протягом 10 років за транзит нафти нафтопроводом "Дружба".

Тренди

  • За словами глави парламентської фракції "Слуга народу" Арахамії до законопроєкту про ринок землі подано вже більш, ніж 2000 поправок і Верховна Рада навряд чи встигне розглянути його до кінця року.
  • За словами глави парламенту Разумкова, на рейтинг Верховної Ради негативно вплинули скандали з депутатами й низка законопроєктів, що неоднозначно сприйняті суспільством. Водночас він не вважає ймовірним розпуск парламенту президентом. Разумков повідомив, що подання від Генпрокуратури на зняття недоторканності з колишнього президента Порошенка до парламенту не надійшло.
  • Глава Держслужби з геології та надр Опімах повідомив, що новий конкурс на розробку ділянки чорноморського шельфу "Дельфін" буде оголошено в березні 2020 р. Попередній конкурс, який виграла компанія Trident Acquisitions, що належить колишньому депутатові Держдуми РФ Пономарьову, було оголошено таким, що не відбувся через зменшення Кабміном терміну подачі заявок учасниками.
  • Партія "Слуга народу" повідомила про ухвалення закону, що дозволяє громадянам звертатися до органів влади в електронному вигляді, і такі запити будуть аналогічні паперовим. За словами віцепрем’єр-міністра з цифрової трансформації Федорова, перший етап програми "Держава в смартфоні" запрацює в тестовому режимі вже наступного тижня.


No comments:

Post a Comment