December 06, 2019

05.12.2019: Українські чиновники не виключають внесення змін до Конституції

Українські чиновники не виключають внесення змін до Конституції
Українські чиновники не виключають внесення змін до Конституції

  • Українські чиновники не виключають внесення змін до Конституції після саміту в Парижі.
  • "Слуга народу" провалила голосування про призначення нового глави парламентського комітету з міжнародних справ.
  • Джуліані намагається схилити колишніх українських чиновників до співпраці з Трампом.

В Україні

  • Президент Зеленський зустрівся з колишніми студентами, яких було побито спецпідрозділом "Беркут" на Майдані 30 листопада 2013 р і пообіцяв завершити розслідування злочинів проти активістів. Учасники зустрічі закликали його не погоджуватися на саміті в Парижі на проведення виборів на Донбасі "під дулами автоматів".
  • Верховна Рада передала Інспекцію з праці від Міністерства соцполітики до Міністерства економіки, яке планує провести реформу зайнятості та розробити новий Трудовий кодекс.
    Прийнято закон про ліквідацію посередницьких електронних майданчиків реєстрації інформації про оцінку об’єктів нерухомості, які приносили їхньому фактичному власнику, депутату Яценко, кілька десятків мільйонів гривень щомісяця.
    Депутати від президентської партії провалили голосування щодо звільненню глави комітету з міжнародної політики Яременка, що засвітився в секс-скандалі, і призначення на цю посаду лояльної Офісу президента депутата Ясько.
    Ратифіковано доповнення до Угоди про асоціацію з ЄС, що збільшує з 20 до 70 тис. т квоту на постачання м’яса птиці до Європи. Реальний обсяг експорту в останні роки був набагато більшим, через юридичну лазівку в тексті угоди, проте нещодавно Європарламент її перекрив.
    У першому читанні прийнято законопроєкт про ще одне відтермінування введення штрафів за розмитнення автомобілів на єврономерах.
    Кабмін призначив заст. міністра соцполітики Коваля головою Фонду соцстрахування. Того ж дня Верховна Рада проголосувала за передачу контролю над Фондом уряду, зменшивши представництво в ньому застрахованих осіб і роботодавців.
  • АМКУ наказав найбільшим мережам АЗС знизити ціни на бензин і дизпаливо. Ціни в гурті істотно знизилися (до 20 %), гривня також зміцнилася, водночас роздрібні ціни не змінилися. Штрафні санкції до власників мереж за монопольну змову комітет не застосував.
  • Глава ДБР Труба оголосив, що найближчим часом колишньому президентові Порошенку буде пред’явлено ще одну підозру в перевищенні службових повноважень через призначення заступником голови Служби зовнішньої розвідки одіозного чиновника СБУ Семочка. Адвокат Порошенка порадив Трубі підготуватися до допитів із застосуванням поліграфа після звільнення, яке буде незабаром.
  • Глава Податкової служби Воропаєв переніс запровадження електронних реєстраторів розрахункових операцій на місяць. За його словами, прототип програми буде представлено до лютого 2020 р.
  • Заступник глави НБУ Чурій стверджує, що різке зниження облікової ставки не призведе до здешевлення кредитів. Ще один заступник голови НБУ, Сологуб, не виключає значної ревальвації гривні в разі проведення реформ.
  • Нацбанк знову стримав різке зміцнення курсу гривні, скупивши всі надлишки валюти на торгах – за оцінкою банкірів, регулятор придбав в анонімному режимі не менше $55 млн: 23,88 ₴/$ (-0,05 грн), 26,49 ₴/€ (-0,03 грн), 3,74 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Київ

  • Компанія "Інтергал-Буд" оголосила про готовність добудувати об’єкти забудовника "УкрБуд" за умови державної підтримки. Фактичний власник компанії, колишній депутат Микитась, оголосив, що чинний гендиректор домовився про продаж активів рестораторові Федотенкові.
  • З грудня Київводоканал вводить щоквартальну плату за обслуговування внутрішньобудинкових лічильників обліку води. Місячна плата для споживачів може зрости на 10–20 грн.

Війна

  • Після кількох днів відносного затишшя окупанти відновили мінометні обстріли позицій українських військ – під обстріл потрапили захисники Широкиного на азовському узбережжі й Авдіївки. Перестрілки зі застосуванням стрілецької зброї та гранатометів сталися в Лебединському – на приморській ділянці фронту, у Зайцевому й Південному в околицях Горлівки, у Новолуганському та Луганському на Світлодарському водосховищі, а в Кримському окупанти атакували за підтримки бойових машин піхоти. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, минулої добу втрат серед українських військовослужбовців не було.

Україна та світ

  • Заступник глави Офісу президента Єрмак заявив, що "команда президента" готова провести конституційну реформу за результатами переговорів у "нормандському форматі", але тільки щодо “децентралізації”. Глава МЗС Пристайко стверджує, що Україна має виконати вимоги про внесення змін до Конституції, оскільки це прописано в тексті домовленостей. Єрмак оголосив також про готовність Зеленського подовжити дію закону про особливий статус ОРДЛО після саміту в Парижі, а на початку наступного року розробити і прийняти новий закон. Він не виключає заморожування конфлікту й будівництва "стіни" на "лінії розмежування" в разі, якщо домовитися про врегулювання не вдасться.
    Чиновник також повідомив про намір української влади поміняти представників республік на переговорах у Мінську. На думку низки експертів, представники ОРДЛО в цьому випадку будуть визнані учасниками процесу, чого Росія домагається протягом 6 років. Міністр закордонних справ РФ Лавров на засіданні міністерської комітету ОБСЄ черговий раз підкреслив, що Росія наполягає на прямих переговорах української влади з "республіками" та висловив надію, що саміт надасть нового імпульсу у виконанні Україною мінських домовленостей.
    Особливий статус ОРДЛО під прикриттям “реформи децентралізації” намагався прописати в Конституції й попередній президент Порошенко, однак відмовився від цього, хоча Верховна Рада готова була проголосувати за зміни до Конституції в другому читанні.
    Глава РНБО Данилов стверджує, що серед 5 варіантів "реінтеграції" Донбасу, затверджених на нараді в Офісі президента, сценарію капітуляції немає.
    Тимчасовий повірений США в Україні посол Тейлор заявив про підтримку американською владою президента Зеленського й наполягає на виведенні російських військ з окупованої території на Донбасі. Глава ОБСЄ Лайчак вважає, що в питанні про врегулювання на Донбасі останніми місяцями вдалося досягти значних успіхів.
    Прем’єр-міністр РФ Медведєв зазначив, що Зеленський прагне примирення і відновлення зв’язків із РФ. Прес-секретар російського президента Пєсков не відкидає, що результатом саміту в Парижі може стати підписання документа, який нікого й ні до чого не зобов’язує.
    Напередодні саміту відбулася телефонна розмова президентів Зеленського й Макрона.
  • Міністерство енергетики оголосило, що переговори щодо транзиту газу за участі Росії 5 грудня не відбулися. Газпром збільшив обсяги прокачування газу через українську ГТС до рекордного рівня – 302 млн м³ на добу. За твердженням глави Нафтогазу Коболєва, Росія припинить транзит газу через Україну відразу ж після введення "потоків" в експлуатацію, попри, навіть газову директиву ЄС. Водночас, на його думку, переговори продовжаться, бо в разі припинення транзиту і зменшення запасів газу в Європі, частку Газпрому на ринку можуть зайняти інші великі гравці – Катар і США.
  • МЗС України планує заборонити перетин кордону з РФ за внутрішніми паспортами і свідоцтвом про народження.

Тренди

  • Особистий адвокат американського президента Джуліані прилетів до Києва, де зустрівся з депутатами Деркачем і Дубинським та обговорив "неефективне використання коштів американських платників податків" українськими чиновниками. 3 грудня Джуліані зустрівся із колишніми генпрокурорами Луценком і Шокіним, а також із військовим прокурором Куликом, для отримання інформації для документального серіалу, спрямованого проти супротивника Трампа на президентських виборах – колишнього віцепрезидента Байдена. Луценко дав Джуліані в Будапешті розгорнуте інтерв’ю, у якому стверджував, що колишня посол США в Україні Йованович дала під присягою на слуханнях у Конгресі неправдиві свідчення.
    Спікер нижньої палати Конгресу США Пелосі запустила підготовку процедури імпічменту президента Трампа.
  • Згідно зі спільним опитуванням фонду "Демократичні ініціативи" та Київського міжнародного інституту соціології, 53 % респондентів прагнуть приєднання до ЄС, 13 % – до Євразійського союзу, а 24 % вважають, що не варто приєднуватися до жодного союзу.
  • Прем’єр-міністр Гончарук анонсував старт програми підтримки малого та середнього підприємництва з 1 лютого 2020 р через кредитування під 5–9 % річних. На думку чиновників, такі ставки будуть стимулювати повернення мігрантів додому. У Європі ставки кредитів на розвиток малого бізнесу – приблизно 2 % річних, уряди країн також всіляко стимулюють самозайнятість.


No comments:

Post a Comment