December 05, 2019

04.12.2019: НБУ прогнозує зниження темпів зростання інфляції за підсумками року до 6 %

НБУ прогнозує зниження темпів зростання інфляції за підсумками року до 6 %
НБУ прогнозує зниження темпів зростання інфляції за підсумками року до 6 %

  • НБУ прогнозує зниження темпів зростання інфляції за підсумками року до 6 %.
  • Верховна Рада надала соціальні гарантії і статус УБД добровольцям, які воювали на Донбасі.
  • В Одесі сталася велика пожежа в гуртожитку одного з коледжів.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон про надання статусу учасників бойових дій та соціальних гарантій добровольцям, які воювали на Донбасі.
    Ухвалено поправку до закону про електроенергію, яка забороняє імпорт із Росії за двосторонніми договорами, проте залишає Кабміну право скасування цієї заборони в разі виникнення надзвичайної ситуації в енергетиці.
  • Кабмін звільнив главу Національної служби здоров’я Петренка, заступника міністра закордонних справ Зеркаль та ще 4 топ-чиновників.
    На посаду директора Інституту національної пам’яті уряд планує призначити керівника освітніх програм Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" Дробовича.
    8 грудня офіційно розпочинає роботу нова Митна служба, їй передаються всі повноваження Держфіскальної служби в галузі митної політики й боротьби з правопорушеннями.
    Уряд дозволив роботу приватних локомотивів на залізниці.
  • НАБУ не знайшло підстав для відкриття кримінального провадження проти директора ДБР Труби на підставі вивчення записів із засобів незаконного прослуховування, що було встановлено в нього в кабінеті.
  • В Одесі сталася пожежа в гуртожитку одного з коледжів, унаслідок чого загинула студентка, ще 25 осіб – госпіталізовано.
  • Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала заставу меру Львова Садовому й відпустила його під особисте зобов’язання.
  • Месенджер Viber запустив в Україні сервіс переказу коштів із використанням технології Mastercard Send.
  • Заступник глави НБУ Чурій прогнозує зниження темпів інфляції в нинішньому році до 6 %. У 2018 р зростання інфляції за підсумками року склав 9,8 %.
  • Торги на міжбанку пройшли досить динамічно, зміцнення курсу гривні стримав Нацбанк, який купив в анонімному режимі, за оцінкою учасників ринку, не менше $55 млн: 23,93 ₴/$ (-0,01 грн), 26,52 ₴/€ (+ 0,01 грн), 3,73 ₴/10 руб.

Війна

  • На Донбасі зберігається відносне затишшя – обстріли зафіксовано тільки в Широкиному на азовському узбережжі й у Новолуганському в районі Світлодарська. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців минулої доби не було.

Україна та світ

  • Президент Зеленський сподівається на зустрічі "нормандської четвірки" домовитися з президентом РФ Путіним про обмін полоненими й політв’язнями за формулою "всіх на всіх" до Нового року. Він також має намір обговорити терміни повернення контролю України над кордоном із Росією в Донецькій та Луганській областях, виведення незаконних збройних формувань і проведення місцевих виборів в ОРДЛО.
  • У підсумковій декларації саміту НАТО в Лондоні записано, що Росія є загрозою євроатлантичній безпеці, проте Альянс залишається відкритим до конструктивного діалогу з нею. Президент Польщі Дуда не вважає РФ ворогом НАТО, оскільки вона не напала на Альянс, хоча назвав окремі дії російської влади "неприйнятними".
  • Глава Нафтогазу Коболєв дав свідчення американським прокурорам, що розслідують справу бізнесменів Парнаса і Фрумана – партнерів особистого адвоката американського президента Джуліані, які є одними з фігурантів "Українгейта".
  • Путін вважає неприйнятними пропозиції України щодо транзиту газу до Європи. Він зажадав від української влади відмовитися від судових позовів і відновити безпосередню купівлю газу. Водночас він наполягає на укладенні нового контракту або подовження чинного всього на 1 рік, що дозволить Росії добудувати й запустити в експлуатацію газогони в обхід України.

Тренди

  • Міністр Кабміну Дубілет оголосив про намір уряду розробити законопроєкт про скасування книги обліку для ФОП – неплатників ПДВ.
  • Міністр економіки Милованов наполягає на негайному ухваленні закону про продаж землі, оскільки він, за його словами, може поповнити бюджет на 9 млрд грн за 3 місяці. Милованов наголосив, що Кабмін уже затвердив порядок кредитування фермерів, який, нібито, дозволить їм безболісно викупити землю. Він промовчав, що великі агрохолдинги, які мають доступ до міжнародних фінансових ресурсів із низькими відсотковими ставками, матимуть величезну фінансову перевагу перед фермерами.
  • Уряд до кінця року навряд чи встигне розробити і внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт про гарантії неповернення Приватбанку олігархові Коломойському.


No comments:

Post a Comment