December 04, 2019

03.12.2019: Рада погіршує умови ведення бізнесу й посилює податковий тиск

Рада погіршує умови ведення бізнесу й підвищує податковий тиск
Рада погіршує умови ведення бізнесу й посилює податковий тиск

  • Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкти, що погіршують умови ведення бізнесу й посилюють контроль за сплатою податків.
  • З 1 січня 2020 р скасовано державну монополію на виробництво спирту.
  • У Німеччині затримано колишнього депутата Онищенка.
  • Офіс президента затвердив 5 варіантів "реінтеграції Донбасу".

В Україні

  • Верховна Рада прийняла у вівторок кілька важливих законів, зокрема тих, що безпосередньо впливають на бізнес.
    Попри протести підприємців, в 1 читанні прийнято законопроєкт про посилення контролю за сплатою податків і розширення повноважень контролюючих органів.
    Проголосовано в 1 читанні законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу, що передбачають посилення норм трансфертного ціноутворення, введення плану дій BEPS щодо ухилення від сплати податків і про підвищення ставок ренти. Проєкт було жорстко розкритиковано бізнес-спільнотою, проте глава комітету з фінансів, податків та митної політики Гетманцев пообіцяв врахувати побажання підприємців до 2 читання.
    В 1 читанні проголосовано поправки про зміну системи адміністрування акцизного податку. На думку низки експертів, законопроєкт містить лобістські норми на користь єдиного виробника авіапального в Україні – компанії "Укртатнафта", що належить олігархові Коломойському. Документ також передбачає зміну електронної системи адміністрування реалізації моторного палива й етилового спирту і спрощення умов ліцензування.
    З 1 січня 2020 р скасовано державну монополію на виробництво спирту та надано можливість суб’єктам будь-якої форми власності виробляти спирт, за умови отримання ліцензії.
    Прийнято поправки до Податкового кодексу щодо скасування норм, які перешкоджають створенню нового незалежного оператора ГТС відповідно до планів анбандлінгу (поділу) Нафтогазу.
    Прийнято зміни до закону про Держбюро розслідувань, які передбачають повну заміну керівництва Бюро й дозволяють перехід слідчих із Генпрокуратури, що займалися розслідуванням злочинів під час подій на Майдані взимку 2013–2014 рр.
    Прийнято закон, що забороняє зупинення судами державних конкурсів, тендерів та інших публічних процедур, як захід забезпечення позову. Також судам заборонено зобов’язувати посадових осіб здійснювати будь-які дії, припиняти правові акти уряду й кадрових комісій прокуратури. Вводяться нові правила подачі касаційних скарг та розгляду відведення суддів.
    Депутати перенесли дату набуття чинності стандарту на автотранспорт Євро-6 із 1 січня 2020 року на 1 січня 2025 р, оскільки автомобілів у країні здебільшого відповідають лише стандартам Євро-0 і Євро-1, а Україна не має чітких зобов’язань перед ЄС щодо впровадження цього стандарту.
    Крім того, прийнято заяву про курс України на надання плану дій щодо членства (ПДЧ) у НАТО, з якого депутати виключили заклик до президента забезпечити підготовку і звернутися вже в грудні поточного року до Альянсу, повідомивши про намір отримання ПДЧ.
  • Правоохоронні органи Німеччини затримали колишнього депутата Онищенка за запитом НАБУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, вирішується питання щодо його екстрадиції до України.
  • Суд за клопотанням Генпрокуратури оголосив у міжнародний розшук колишнього власника банку "Фінанси та кредит" олігарха Жеваго, якого підозрюють у розтраті кредиту рефінансування в розмірі 2,5 млрд грн.
  • За даними Укртрансгазу, Україна у 2019 р наростила на 40 % імпорт газу, проти 2018 р – майже до 14 млрд м³. З початку грудня імпорт скоротився до 3,6 млн м³ на добу.
  • Нацбанк дав банкам 3 місяці на приведення до єдиного стандарту інформації на офіційних веб-сайтах про послуги, що надаються, а через 6 місяців банки мають привести всю рекламу в будь-якому вигляді у відповідність до вимог регулятора.
  • Мінфін розмістив на аукціоні черговий випуск держоблігацій: у гривні з терміном погашення 3 роки і прибутковістю 12,38 % річних – на 3,3 млрд грн, 3-місячні з прибутковістю 13,06 % – на 0,06 млрд грн, у доларах США: 14-місячні з прибутковістю 3,88 % – на $0,78 млн, 2-річні з прибутковістю 4,08 % – на $1,46 млн. Невеликий обсяг торгів і викуп в анонімному режимі Нацбанком $30 млн не дозволили спекулянтам розгойдати курс на міжбанку: 23,94 ₴/$ (-0,02 грн), 26,50 ₴/€ (+0,09 грн), 3,73 ₴/10 руб (+0,01 грн)

Київ

  • Мер столиці Кличко анонсував відкриття Шулявського шляхопроводу до кінця поточного року.

Війна

  • Ситуація на Донбасі залишається досить спокійною – минулої доби зафіксовано лише 9 обстрілів зі стрілецької зброї і гранатометів: на приморській ділянці фронту – у Широкиному й Лебединському, у Старогнатівці на схід від Волновахи, на околиці Донецька – у Красногорівці, у Новолуганському й Луганському на Світлодарському водосховищі та в Кримському в районі траси Р-66 в Луганській області. За офіційним зведенням, втрат серед військовослужбовців не було. Окупаційні війська надали гарантії невідкриття вогню по ремонтній бригаді в Мар’їнці, що дозволило відновити постачання електроенергії до житлового сектору.

Україна та світ

  • За словами міністра закордонних справ Пристайка, підсумковий документ саміту в "нормандському форматі" вже погоджено всіма 4 країнами. До нього включено констатацію факту розведення сил і обміну полоненими та пропозицію про продовження роботи щодо розведення військ і наступний обмін у форматі “всіх на всіх”. Отже, про принципові рішення, які ЗМІ називають "Мінськ-3", у проєкті документу мова не йде.
    В Офісі президента відбулася нарада, на якій затверджено 5 сценаріїв реінтеграції Донбасу. Перед самітом відбудеться засідання РНБО щодо питань, які Зеленський планує обговорити з лідерами країн "нормандської четвірки".
  • Нижня палата Конгресу США ухвалила резолюцію із закликом до керівництва країн "великої сімки" (G7) відмовитися від планів повернення Росії до її складу. Росію було виключено з неформального клубу найбільших держав світу у 2014 р після окупації Криму й початку агресії на Донбасі.
  • Представники Єврокомісії вважають важливими Мінські домовленості, оскільки вони дозволяють залучити РФ до процесу розведення військ на Донбасі.

Тренди

  • Міністр фінансів Маркарова пообіцяла знизити ставку податку на доходи фізосіб у 2020 р у разі перевиконання бюджету у 2020 р.
  • Заступник міністра закордонних справ Зеркаль, яка оголосила про відставку, заявила, що заступник глави Офісу президента Єрмак рекомендував їй припинити будь-яку медіаактивність. Раніше вона повідомила, що вже наприкінці липня, разом із чиновниками Офісу, знала про заморожування президентом Трампом військової допомоги США Україні.
  • Президент Зеленський анонсував програму кредитування під 5–9 %.для українців, які хотіли б повернутися до країни. Ставки кредитів на розвиток бізнесу за кордоном набагато нижчі, крім того, умови ведення підприємницької діяльності в більшості країн набагато комфортніші й передбачувані, ніж в Україні. Ухвалення парламентом нового закону, який посилює регулювання діяльності й покарання підприємців, інвестиційну привабливість країни не покращують.
  • Заступник міністра економіки Кухта оголосив про плани створення вже у 2020 р централізованого управління всіма державними фондами через Фонд національного багатства (за зразком подібного фонду в Росії). Чиновники збираються створити його на основі 200 підприємств, які залишаться в управлінні держави після запланованої великої приватизації.


No comments:

Post a Comment