December 03, 2019

02.12.2019: Кабмін планує змінити керівництво Нафтогаза й Укренерго


Кабмін планує змінити керівництво Нафтогаза й Укренерго
Кабмін планує змінити керівництво Нафтогаза й Укренерго
  • Кабмін має намір змінити керівництво державних енергетичних монополій.
  • Зеленський "знайшов спосіб" зниження тарифів на опалення майже вдвічі наступного сезону.
  • Фракція "Слуга народу" призначила нового голову комітету з міжнародних справ.
  • ЦВК дозволила зміну місця голосування онлайн.

В Україні

  • Фракція "Слуга народу" призначить керівником комітету із зовнішньої політики депутата Ясько замість депутата Яременка, який засвітився в секс-скандалі.
  • Центральна виборча комісія дозволила тимчасову зміну місця голосування на обидва тури виборів шляхом подачі електронної форми на сайті ЦВК із використанням електронного підпису або через уповноважену особу.
  • Президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО про невідкладні заходи щодо забезпечення енергетичної безпеки, яким доручив Нафтогазу негайно затвердити фінансові плани на 2019 і 2020 рр і разом із Євросоюзом вжити заходів для збереження транзиту російського газу через українську ГТС. Кабмін має визначити розмір страхового запасу газу на 2020 р. Буде переглянуто Енергетичну стратегію України на період до 2035 р, а уряд має розробити механізми стимулювання енергоефективності до кінця першого півріччя 2020 р. Також Кабміну доручено опрацювати диверсифікацію постачання нафти й газу з обмеженням обсягу в 30 % постачання з одного джерела.
    Міністр енергетики Оржель заявив про намір Кабміну поміняти керівництво й наглядові ради всіх стратегічних енергетичних компаній, Нафтогазу та Укренерго тощо. Виконавчий директор Нафтогазу Вітренко вважає малоймовірним проведення конкурсу на посаду глави компанії до кінця поточного року, проте в самому конкурсі не бачить "нічого поганого".
    Зеленський заявив, що разом з урядом знайшов спосіб зниження тарифів на опалення майже у 2 рази, починаючи з наступного опалювального сезону. Оржель заявив про введення "ринкових цін" на газ для населення з 1 травня 2020 р.
    Міністр не виключає, що в деяких містах у найбільш холодні дні можуть виникнути проблеми з газопостачанням через зменшення тиску в трубі в разі припинення транзиту російського газу з 1 січня. За його словами, наступний раунд газових переговорів може відбутися 5 грудня, а розв’язувати газові питання на зустрічі в "нормандському форматі" не варто. Він також вважає можливим пряме постачання російського газу в разі досягнення домовленостей із Газпромом про виплату компенсацій газом за рішенням Стокгольмського арбітражу. Президент Зеленський не виключає обговорення газового контракту на зустрічі з Путіним у Парижі.
  • За 3 квартали поточного року прибуток компанії ДТЕК-Енерго, що належить олігархові Ахметову, зросла на 85 % до 6,3 млрд грн, проти аналогічного періоду минулого року.
  • Міністерство економіки стверджує, що падіння промислового виробництва в Україні в останні місяці є наслідком загальносвітового тренду.
  • Глава Митної служби Нефьодов заявив про намір звільнити 500 найодіозніших співробітників митниці після офіційного запуску відомства. За його словами, митниця в листопаді виконала план із надходжень – до бюджету перераховано 30,3 млрд грн.
  • Генпрокурор Рябошапка створив департамент нагляду за розслідуванням злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту.
  • Одеський бізнесмен Альперін, якого президент Зеленський назвав "хрещеним батьком контрабанди", вийшов із СІЗО після внесення застави в 70 млн грн.
  • Поліція затримала двох підозрюваних у вбивстві сина бізнесмена Соболєва. Ними названі колишні бійці "Правого сектору", віком менше, ніж 20 років. Керівництво Нацполіції заявило, що знає замовника злочину.
  • У перший день місяця обсяг торгів був невеликим. Курс долара закріпився на рівні нижче 24 грн через продаж валюти нерезидентами під аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП у вівторок. Курс встановлено на позначці 23,96 ₴/$ (-0,01 грн), 26,40 ₴/€ (+0,08 грн), 3,72 ₴/10 руб (-0,02 грн). За інформацією банкірів, НБУ купив в анонімному режимі близько $30 млн. Протягом листопада курс гривні щодо долара укріпився на 3,4 %.

Війна

  • На Донбасі – відносне затишшя. Перестрілки зі стрілецької зброї і гранатометів сталися на ділянці фронту в районі Маріуполя – у Лебединському й Павлополі, на схід від Волновахи – у Старогнатівці, в Авдіївці, а також у Луганському на Світлодарському водосховищі. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія минулу добу завершила без втрат.
  • "Глава ДНР" Пушилін запропонував зробити російську "єдиною офіційною державною мовою республіки", позбавивши українську такого статусу.
  • Президент Зеленський в інтерв’ю західним ЗМІ заявив, що українська влада має намір боротися за жителів ОРДЛО, які ще не визначилися й порадив переїхати до Росії тим, хто не хоче жити в Україні. За його словами, місцеві вибори на Донбасі треба проводити за українським законодавством після деокупацію території.

Україна та світ

  • Прес-секретар російського президента Пєсков назвав висловлювання спікера Держдуми про можливість виходу кількох областей зі складу України "оцінювальними" й заявив, що зовнішню політику Росії визначає президент особисто.
    У відповідь на заяву президента Зеленського про Крим Пєсков заявив, що Росія не планує обговорювати цю проблему в будь-якому форматі, оскільки вважає питання закритим, однак Путін готовий пояснити Зеленському позицію Росії щодо півострова.
  • Президент США Трамп має намір зупинити процес імпічменту через звернення до Верховного суду США й закликав конгресменів від Демократичної партії читати стенограми його перемовин із Зеленським. Український президент заявив, що влада США шкодить Україні, коли заявляє про неї, як про корумповану країну.
  • МЗС вручило ноту протесту послу Угорщини Ійдярто, у якій указало на неприпустимість висловлювань про можливість автономії угорської національної меншини і блокування діяльності комісії Україна-НАТО.

Тренди

  • Перший заступник глави парламенту Стефанчук вважає, що президент Зеленський має достатній мандат довіри на відкриття ринку землі й не вбачає необхідності в проведенні референдуму з цього питання.

No comments:

Post a Comment