November 24, 2019

23.11.2019: Україна відзначила День пам’яті Голодоморів

Україна відзначила День пам’яті Голодоморів
Україна відзначила День пам’яті Голодоморів

  • Україна відзначила День пам’яті Голодоморів.
  • Місія МВФ завершила роботу в Києві, не погодивши нову програму кредитування.
  • Апеляційний суд залишив без змін вирок бійцям батальйону "Торнадо".

В Україні

  • Україна відзначила День пам’яті жертв голодоморів. Його було введено в 1998 р указом президента Кучми, потім, у 2000 році, його назву було змінено на "День пам’яті жертв голодомору та політичних репресій", у 2004 – на "День пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій". У 2007 президент Ющенко прибрав із назви слова "політичних репресій". Україна безуспішно протягом 20 років намагається добитися визнання Голодоморів геноцидом українського народу. Статистики точної кількості жертв сталінського режиму немає, але історики вважають, що за три періоди штучного голоду Україна втратила до 10 млн осіб.
  • Місія МВФ завершила роботу в Україні. У прес-релізі Фонду зазначено, що експерти провели плідні обговорення з представниками української влади, а дискусія триватиме протягом наступних тижнів.
    Одним із каменів спотикання є ситуація навколо Приватбанку, який прагне повернути його колишній власник, олігарх Коломойський. Депутат Дубинський повідомив, що глава правління банку Крумханзл потрапив до лікарні з інфарктом, прес-служба банку стверджує, що йому встановлено діагноз "перевтома".
  • Агентство Moody's підтвердило кредитні рейтинги українського уряду на рівні "Caa1", змінивши прогноз зі стабільного на позитивний. Рейтинг не зростає у зв’язку з великими виплатами за зовнішнім боргом у наступні роки й ризиком геополітичної нестабільності, до якої країна не готова.
  • Апеляційний суд залишив без змін вирок суду щодо колишніх бійців батальйону "Торнадо", яких звинувачено у викраденні й тортурах людей.

Війна

  • Армія завершила добу без втрат. Окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів, стрілецької зброї і гранатометів у Пісках, на околиці Донецька. Перестрілки сталися у Водяному – на схід від Маріуполя, у Тарамчуку – поблизу КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь і у Верхньоторецькому в районі траси Донецьк-Горлівка.
  • СБУ викрила схему постачання вугілля з окупованої території на українські ТЕС і до Європи через українські компанії-прокладки, які завозили його, як російський, а гроші за вугілля надходили до “влади республік” ОРДЛО.

Україна та світ

  • Держдепартамент США опублікував документи, що розкривають зв’язок держсекретаря Помпео з Джуліані – особистим адвокатом президента Трампа. Глава Нафтогазу Коболєв заявив про готовність дати свідчення проти Джуліані на слуханнях у нижній палаті Конгресу США, де триває розслідування діяльності Трампа, яке може призвести до його імпічменту.
  • Міністр енергетики РФ Новак повідомив, що наступного тижня відбудеться ще одна "технічна" зустріч із представниками Нафтогазу й Оператора газотранспортної мережі України для обговорення контракту на транзит газу.

Тренди

  • Віцепрем’єр-міністр із цифрової трансформації Федоров оголосив, що мобільний додаток для смартфона "Дія" буде представлено вже в грудні поточного року. За його словами, до нього будуть включено електронні водійські права й техпаспорт на автівку, трохи пізніше – студентські квитки й посвідчення пенсіонера. Надалі через додаток чиновнику планують впровадити оформлення реєстрації місця перебування та призначення пенсії. Він стверджує, що метою уряду є створення держави, яку люди не помічають, і вона стає звичайним сервісом. Федоров нічого не сказав про захист додатку від атак ззовні і про безпеку даних громадян, у тому числі їхній захист від крадіжки і використання злочинцями.

No comments:

Post a Comment