November 19, 2019

18.11.2019: Газпром направив Нафтогазу проєкт угоди про подовження на 1 рік договору про транзит.

Газпром направив Нафтогазу проєкт угоди про подовження на 1 рік договору про транзит.
Газпром направив Нафтогазу проєкт угоди про подовження на 1 рік договору про транзит.

  • Газпром направив Нафтогазу проєкт угоди про подовження на 1 рік договору про транзит.
  • Росія повернула Україні катери й буксир.
  • Держбюро розслідувань підготувало підозру Порошенку.
  • Путін підтвердив проведення саміту в "нормандському форматі" 9 грудня.

В Україні

  • Фракція "Голос" наполягає на негайному скликанні засідання Верховної Ради для ухвалення поправок до закону про Державне бюро розслідувань щоби забезпечити безперервність розслідування злочинів проти активістів Майдану. Глава Бюро Труба повідомив про створення у відомстві підрозділу з розслідування справ Майдану, яке почне роботу після передачі кримінальних справ Генпрокуратурою. Глава Верховної Ради Разумков вважає скликання позачергового засідання парламенту малоймовірним і планує прийняття поправок на пленарному засіданні 3 грудня.
  • Держбюро розслідувань направило для затвердження до Генпрокуратури пропозиції щодо позбавлення колишнього президента Порошенка депутатської недоторканності і вручення йому підозри в справі про втручання у квітні поточного року в роботу Вищої ради правосуддя й перевищення службових повноважень. ДБР розслідує ще майже 10 справ, у яких Порошенко фігурує поки як свідок, за заявами, поданими колишнім заст. глави Адміністрації президента Портновим. Генпрокурор Рябошапка заявив, що рішення щодо пред’явлення підозри Порошенку буде прийнято за кілька тижнів. Після повідомлення про передачу підозри Порошенко перервав візит до Туреччини й повернувся до України, де заявив, що над підозрами "навіть кури сміються".
  • Окружний адмінсуд Києва закрив справу за позовом колишнього депутата Мосійчука до ексміністра охорони здоров’я Супрун.
  • Печерський суд звільнив голову правління Укрексімбанку Гриценка під заставу всього 3 млн грн, хоча генпрокуратура вимагала внесення застави в 100 млн грн. Захист банкіра стверджує, що підозру йому досі не пред’явлено.
  • Компанія олігарха Коломойського оскаржила в апеляції рішення суду про зняття арешту з акцій дочірнього російського державного "Ощадбанку", мотивуючи це тим, що кінцевим бенефіціаром банку є саме Росія. Компанії Коломойського виграли в арбітражному суді Гааги позов до Росії про компенсацію $160 млн від втрати бізнесу через окупацію Криму.
  • Укрексімбанк розмістив єврооблігації на $ 100 млн із рекордно високою процентною ставкою – $ 9,95 річних.
  • Курс долара з початку сесії пішов вниз, проте вже до середини дня тенденція змінилася, попри період податкових платежів, Нацбанк на торги не виходив. Офіційний курс зафіксовано на позначці 24,13 ₴/$ (-0,09 грн), 26,70 ₴/€ (+0,03 грн), 3,79 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Київ

  • Агентство Standard & Poor's підвищило довгостроковий кредитний рейтинг Києва з B- до B зі стабільним прогнозом

Війна

  • За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів на Донбасі поранено українського військовослужбовця. Позиції ВСУ було обстріляно з мінометів і стрілецької зброї в Новомихайлівці в околицях Донецька. Перестрілки із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів сталися на приморській ділянці фронту – у Лебединському, Широкиному, Талаківці і Гнутовому, у Березовому – поруч із КПВВ на трасі Донецьк – Маріуполь, у Майському і Гладосовому – в околицях Горлівки, у Луганському на Світлодарському водосховищі. У районі траси Р-66 в Луганській області – у Новотошківському – окупанти атакували за підтримки бойових машин піхоти.
    Місія ОБСЄ констатувала зростання порушень режиму припинення вогню у вихідні.
    Глава МЗС Німеччини Хаас, який прибув до Києва з офіційним візитом, скасував поїздку на Донбас через несприятливі погодні умови.
  • Глава Верховної Ради Разумков відкинув звинувачення міністра закордонних справ Пристайка в небажанні депутатів працювати над новим законом про особливий статус ОРДЛО й заявив, що законопроєкт розроблятимуть "президент, депутати й суспільство" після зустрічі глав держав "нормандської четвірки"

Україна та світ

  • МЗС РФ повідомив про передачу Україні військових катерів і буксира, захоплених береговою охороною ФСБ у листопаді 2018 року в районі Керченської протоки. Прес-служба ВМС України підтвердила, що кораблі повернуто, однак не повідомила, у якому саме вони стані.
    МЗС України стверджує, що повернення судів не вплине на судові процеси з Росією. У четвер у Гаазі в Міжнародному суді ООН відбудуться перші слухання в справі про порушення Росією імунітету українських військових суден та їхніх екіпажів. Російська влада стверджує, що повернення кораблів не пов’язане з виконанням рішень суду, а голова комітету Держдуми з міжнародних справ Слуцький заявив, що передача є виключно "жестом доброї волі" для нормалізації російсько-українських взаємин.
  • Газпром направив офіційну пропозицію про подовження договору транзиту газу українською ГТС терміном на 1 рік, з обсягами прокачування "з урахуванням прогнозу попиту європейських споживачів". Умовою укладення договору Газпром назвав відмову Нафтогазу від усіх взаємних претензій в арбітражах та припинення судових розглядів, в українських судах тощо.
    За словами виконавчого директора Нафтогазу Вітренка, на зустрічі глав держав "нормандської четвірки" питання газу обговорюватися не буде.
    Міністр енергетики Оржель стверджує, що в разі припинення Газпромом транзиту Україні вистачить газу в ПСГ і вона не замерзне.
  • Прес-секретар російського президента Пєсков підтвердив готовність Путіна до зустрічі в "нормандському форматі" 9 грудня, а міністр закордонних справ Лавров заявив, що умови для проведення саміту "дозріли".
    Путін провів телефонні переговори із президентом Франції Макроном, основною темою яких була ситуація навколо України й зустріч "нормандської четвірки". Путін підкреслив, що результатом зустрічі має стати повна реалізація мінських домовленостей.
  • У середу у Львівській області польський Інститут національної пам’яті почне роботи з пошуку масових поховань польських солдатів, які загинули в 1939 р під час захисту Львова.
  • У нижній палаті Конгресу США тривають слухання щодо застосування процедури імпічменту до президента Трампа.
    Співробітник посольства США в Україні Холмс припустив, що мобільний зв’язок в Україні прослуховується РФ, оскільки два або, навіть, усі три основні оператори мають безпосередньо або опосередковано російських власників. Тому, за його словами, розмова посла в ЄС Сондланда з президентом Трампу через відкриту мобільну лінію могла прослуховуватися російськими спецслужбами.
    Заступник держсекретаря з політичних питань Хейл заявив, що рішення про заморожування військової допомоги Україні надійшло безпосередньо від Трампа.

Тренди

  • Кабмін передав до Верховної Ради законопроєкт про регулювання обігу криптовалют і оподаткування операцій із ними, який розроблено міністерством цифрової трансформації.
  • Мінімальна ставка ЄСВ для підприємців на єдиному податку наступного року зросте до 1039 грн на місяць через зростання мінімальної зарплати на 550 грн у місяць до 4723 грн. Верховна Рада відмовилася від підвищення оподаткування підприємців сфери IT, а кабмін готує пропозицію про підвищення для них ліміту операцій.
  • Журналісти Bihus.info з’ясували, що президент Зеленський у червні незаконно виділив державну охорону голові свого Офісу Богдану, що є прямим порушенням закону.
  • Міністр економіки Милованов стверджує, що на підтримку фермерів у 2020 р виділено 4 млрд грн, а дрібні сільгосптоваровиробники зможуть брати кредити на покупку землі під 3–5 % річних. Уповноважений президента з земельних питань Лещенко заявив. що компроміс щодо граничної концентрації землі в одних руках після зняття мораторію ще буде обговорюватися, оскільки запропонований у законопроєкті ліміт у 213 тис. га "не сприймається суспільством".

No comments:

Post a Comment