November 15, 2019

14.11.2019: Рада прийняла поправки до Бюджетного кодексу та бюджет на 2020 р

Рада прийняла поправки до Бюджетного кодексу та бюджет на 2020 р
Рада прийняла поправки до Бюджетного кодексу та бюджет на 2020 р

  • Рада прийняла поправки до Бюджетного кодексу та бюджет на 2020 р.
  • У першому читанні прийнято законопроєкт про ліквідацію Земельного кадастру.
  • Путін виключив можливість зустрічі із Зеленським до саміту "нормандської четвірки".

В Україні

  • Верховна Рада прийняла бюджет на 2020 рік 280 голосами. Його підтримали "Слуга народу", група "За майбутнє" та більшість позафракційних депутатів. Перед цим було проголосовано поправки до бюджетного кодексу, якими створено Агентство з управління держборгом та змінено розподіл фінансових потоків між центром і місцевими органами влади. Серед провладних депутатів перед голосуванням виникло серйозне тертя через перерозподіл коштів від акцизів, які керівництву фракції вдалося згладити за допомогою прем’єр-міністра та міністра фінансів.
    У першому читанні прийнято законопроєкт про повернення місцевим громадам земель за межами населених пунктів, ліквідації Земельного кадастру, а також зняття вимоги про погодження з центральними органами влади продажу землі несільськогосподарського призначення іноземним компаніям.
    Поліція затримала цивільного чоловіка депутата від "Слуги народу" Скороход за запитом російської влади, яка підозрює його в крадіжці коштів із банку "Пушкіно" разом із бізнесменом Фуксом. Затриманого Аляксіна позбавлено українського громадянства ще 2018 р.
    Глава фракції Арахамія заявив, що ініціює виключення Скороход із фракції за голосування, відмінне від рішення фракції. Він також попередив про можливу ротацію в комітетах депутатів, які "погано працюють" і не відвідують засідання. Сама Скороход звинуватила владу в переслідуванні за "неправильні" голосування. Генпрокуратура підтвердила, що цивільного чоловіка Скороход затримано на вимогу Росії.
  • Конституційний Суд визнав законопроєкт про законодавчу ініціативу народу таким, що відповідає Конституції, зазначивши водночас  неконкретність положення про законодавчу ініціативу "народу", яка може призвести до обмеження прав і свобод громадян.
  • "Нова пошта" планує наступного року відкрити понад 1 тис. відділень, термінали з функцією автоматичної обробки вантажів у Харкові і Дніпрі й добудувати другу чергу терміналу в Києві. На сьогодні мережа підприємства складається з 5,7 тис. відділень,
  • Держстат повідомив про зростання реального ВВП в ІІІ кварталі на 4,2 % проти аналогічного періоду минулого року, а в порівнянні з ІІ кварталом – зростання склало 0,7 %.
  • Рада НБУ переобрала свого главу Данилишина на наступний трирічний термін.
  • Гривня продовжує зміцнюватися на тлі слабкого попиту на валюту: 24,24 ₴/$ (-0,07 грн), 26,67 ₴/€ (-0,10 грн), 3,78 ₴/10 руб (-0,01 грн). За оцінкою учасників ринку, НБУ в четвер купив приблизно $30 млн в анонімному режимі через систему Matching.

Київ

  • Київрада перейменувала проспект Космонавта Комарова, надавши йому ім’я архієпископа УГКЦ Гузара. Усі документи зі старою назвою проспекту, на право власності тощо, залишаються чинними.

Війна

  • Українські війська було обстріляно з мінометів на околиці Донецька – у Пісках, а також в Орєховому, на трасі Р-66 у Луганській області. Перестрілки сталися всією лінією фронту – у Широкиному і Гнутовому на схід від Маріуполя, у Красногорівці, Новомихайлівці, Пісках – в околицях Донецька, у Кам’янці – у районі Авдіївки, у Майорську на північ від Горлівки, у Луганському та Новолуганському на Світлодарському водосховищі, у Новотошківському, Орєховому й Жолобку на трасі Р-66. У Кам’янці під обстріл потрапив житловий сектор. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, минулої доби армія знову зазнала втрат – унаслідок обстрілу загинув український військовослужбовець.
  • Управління комісара ООН із прав людини повідомило, що цього року кількість жертв серед мирного населення на Донбасі скоротилося до 25 загиблих і 130 поранених. що є найменшою кількістю з моменту початку конфлікту.

Україна та світ

  • Президент РФ Путін привітав розведення сил на двох ділянках на Донбасі й наполягає на продовженні процесу всією "лінією розмежування" "без двозначностей, які висловив міністр закордонних справ України" Пристайко, а також за відмови української влади від введення до демілітаризованої зони інших збройних формувань, Нацгвардії тощо.
    Пристайко заявив, що ціною виходу України з мінських домовленостей може стати зняття міжнародних санкцій із Росії, однак не виключив такого варіанту в разі недосягнення результатів на переговорах у "нормандському форматі".
    Путін наполягає на подовженні дії закону про особливий статус Донбасу на наступний рік і поодження всіх дій української влади з "ЛНР" і "ДНР". В іншому випадку, за його словами, мирний процес зайде в глухий кут.
    Російський президент також виключив можливість зустрічі із Зеленським до саміту глав держав "нормандської четвірки".
    Політичний радник місії США в ОБСЄ наполягає, на розпуску "ЛНР", "ДНР" і всіх створених ними "органів влади" до моменту проведення виборів в ОРДЛО.
  • Представник зовнішньополітичного відомства ЄС Девін, який відповідає за Східне партнерство, висловив сумнів у необхідності фінансової допомоги Україні, поки не буде завершено розслідування про виведення коштів із Приватбанку. Приватбанк подав апеляцію на рішення суду, яким скасовано частину виплат за боргом фірмам колишніх власників банку Коломойського й Боголюбова.
  • За словами міністра закордонних справ Пристайка, українська влада не коментує ситуацію щодо імпічменту президента США Трампа, оскільки вважає, що це буде втручанням у справи іншої держави й зашкодить Україні. Він визнав, що не втручається в зустрічі помічника президента Єрмака з американськими офіційними особами, оскільки вважає, що президент особисто визначає розподіл обов’язків у зовнішній політиці.
  • Посол України в Польщі Дещиця повідомив, що Інтерпол так і не закрив справу проти українського добровольця Мазура, і вона поки перебуває в "підвішеному стані".
  • Екстрадицію олігарха Фірташа з Австрії до США знову тимчасово зупинено на час розгляду апеляції його адвокатів про перегляд справи.

Тренди

  • Мінфін пояснив необхідність створення Агентства з управління держборгом потребою прискорення погодження управлінських рішень та захистом від політичного впливу. За твердженням чиновників, Міністерство визначатиме для нового відомства тільки стратегічні цілі.
  • Перший заступник міністра економіки Кухта повідомив про плани залишити в держвласності всього 766 підприємств із 3643, оскільки за півріччя держсектор згенерував збитки в розмірі 8,3 млрд грн.

No comments:

Post a Comment