November 14, 2019

13.11.2019: "Слуги народу" ухвалили в першому читанні законопроєкт про продаж землі

"Слуги народу" ухвалили в першому читанні законопроєкт про продаж землі
"Слуги народу" ухвалили в першому читанні законопроєкт про продаж землі

  • "Слуги народу" ухвалили в першому читанні законопроєкт про продаж землі.
  • Коломойський прагне дружити з Росією за гроші.
  • Польща дозволила повернутися до України добровольцю Мазуру.

В Україні

  • Верховна Рада після бурхливої ​​дискусії прийняла в першому читанні законопроєкт про продаж земель сільгосппризначення. За нього проголосували 227 депутатів фракції "Слуга народу" і 13 позафракційних депутатів. Усі інші фракції голосували проти або утрималися. Партія "Батьківщина" після голосування оголосила про перехід в опозицію. Прем’єр-міністр Гончарук стверджує, що без земельної реформи життя сільських жителів поліпшити не вдасться, а під час розробки проєкту уряд змушений був балансувати між інтересами противників і прихильників реформи. Президент Зеленський подякував депутатам своєї фракції за прийняття законопроєкту.
    Представництво ЄС в Україні підтримало плани української влади про відкриття ринку землі. Єврочиновники наполягають на тому, щоби реформа базувалася на принципах сталості, верховенства права, прозорості та справедливості.
  • Президент Зеленський підписав закони про викривачів корупції, а також про аудит безпеки автошляхів міжнародного й національного значення.
  • Виконавчий директор Нафтогазу Вітренко стверджує, що в разі припинення транзиту російського газу українська економіка може продемонструвати падіння на 0,7 % замість зростання на 3,3 %.
  • Апеляційний суд скасував низку положень кредитних договорів, укладених у 2006–2016 рр між Приватбанком та підприємствами олігархів Коломойського й Боголюбова, що дозволило зменшити суму їхньої заборгованості на 7,5 млрд грн.
  • Балістична експертиза підтвердила, що 70 % бронежилетів, закуплених Міністерством оборони, прострілюються з автоматичної зброї. Начальник управління матеріального забезпечення генерал Марченко знав про це, але віддав наказ про подальшу закупівлю. Держбюро розслідувань оголосило підозри йому і його заступнику, а також повідомило про подовження слідства.
  • Глава СБУ Баканов повідомив, що його відомство не має підтверджених фактів проплати акцій "Ні капітуляції". Він вважає, що громадські організації мають право витрачати кошти на масові акції.
  • Суд випустив із в’язниці підприємця Германа, який відбував покарання за нібито організацію вбивства журналіста Бабченка.
  • Вищий антикорупційний суд відправив під домашній арешт колишнього начальника управління Нацбанку в Києві та Київській області Каленського. Його звинувачують у співучасті з олігархом Бахматюком, у справі про розкрадання стабілізаційного кредиту НБУ, виданого у 2014 р його VAB-банку перед його банкрутством. Бахматюку та директору його банку оголошено підозри, вони переховуються за кордоном.
  • Поведінку учасників ринку знову визначили нерезиденти, які продавали валюту під викуп ОВДП. І хоча їхні продажі були не надто великі, на малооб’ємному українському валютному ринку це призвело до перекосу пропозиції і зміцненню гривні, яка зміцнилася б ще більше, якби не Нацбанк, який купив в анонімному режимі від $40 до $75 млн: 24,32 ₴/$ (-0,15 грн), 26,76 ₴/€ (-0,18 грн), 3,79 ₴/10 руб (-0,04 грн).

Війна

  • Окупанти відновили обстріли позицій українських військ із мінометів. Під обстріл потрапили захисники Зайцевого й Золотого (за межами дільниці розведення військ). Перестрілки відбулися на схід від Маріуполя – у Лебединському та Пищовику, у районі КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь – у Славному й Новотроїцькому, у Невельському в околицях Донецька, у Зайцевому й Шумах у районі Горлівки, у Світлодарську, Луганському та Новолуганському на узбережжі Світлодарського водосховища, а також у Новотошківському та Орєховому на трасі Р-66 в Луганській обл. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія за добу втрат не зазнала. ЗМІ повідомили, що внаслідок підриву на вибуховому пристрої у вівторок постраждали командир 128 бригади Коростельов та один із командирів взводів, а вибух стався на контрольованій території.
  • Керівник гуманітарної підгрупи на переговорах у Мінську, колишня уповноважена з прав людини Лутковська заявила, що обговорення обміну полоненими 12 і 13 листопада не відбулися, а між учасниками переговорів є величезна недовіра.
  • На думку глави парламентської фракції "Голос" Рахманіна, заморожування конфлікту на Донбасі дозволить країні зосередитися на економічних реформах, як це сталося в Кореї після розведення військ на 4 км і створення "зони безпеки".

Україна та світ

  • Німецький Бундестаг із другої спроби прийняв закон, що виводить "Північний потік-2" з-під дії європейської газової директиви. Український уряд стверджує, що закон не дає можливості запуску російського газопроводу на повну потужність, оскільки до нього мають застосовуватися норми Третього енергопакета ЄС.
  • МЗС РФ наполягає, що введення підрозділів Нацгвардії на ділянки розведення військ на Донбасі перекреслить сенс розведення. Водночас прес-секретар російського президента Пєсков висловив задоволення позитивною динамікою підготовки зустрічі в "нормандському форматі" після засідання тристоронньої контактної групи в Мінську й розведення військ.
  • У Конгресі США почалися відкриті слухання в процесі про імпічмент чинного президента Трампа. За словами тимчасового повіреного в справах США в Україні Тейлора, заморожування допомоги Україні може призвести до її ослаблення й завдасть удару по американських національним інтересам. Трамп записав відеозвернення до американців, у якому звинуватив Конгрес у шахрайстві та замаху на досягнення республіканської адміністрації.
  • Уповноважена з прав людини Денисова повідомила про повернення в Україну добровольця Мазура, якого було затримано польськими прикордонниками 10 листопада за запитом російського бюро Інтерполу.
  • Російський державний "Сбербанк" готовий відновити переговори про продаж свого дочірнього банку в Україні за умови зняття з нього санкцій українською владою.
  • Російська компанія "Транснефть" заплатила "Укртранснафті" частина компенсації в розмірі $ 4,2 млн за прокачування забрудненої нафти у квітні-травні поточного року.

Тренди

  • Олігарх Коломойський дав інтерв’ю виданню The New York Times, у якому заявив про необхідність налагодження відносин із Росією. Він наполягає на відмові від співпраці з Заходом. За словами олігарха, США використовують Україну як інструмент послаблення свого геополітичного конкурента – Росії, нічого не даючи на заміну. Коломойський заявив, що російські кредити зможуть замінити фінансування МВФ, який вимагає проведення антикорупційних реформ, що зачіпає наявні бізнес-інтереси.


No comments:

Post a Comment