November 13, 2019

12.11.2019: Місія МВФ прибуде до України в четвер

Місія МВФ прибуде до України в четвер
Місія МВФ прибуде до України в четвер

  • Місія МВФ прибуде до України в четвер.
  • Назарбаєв запропонував провести зустріч Путіна й Зеленського в Казахстані.
  • Українська делегація в Мінську повідомила про зняття всіх перешкод для зустрічі "нормандської четвірки".
  • Усі опозиційні фракції виступають проти відкриття ринку землі.
  • НАБУ затримало на хабарі чиновницю Офісу президента.

В Україні

  • У Верховній Раді представники всіх опозиційних фракцій виступили проти продажу земель сільгосппризначення. Більшість партій вимагають проведення референдуму з цього питання. Парламент так і не прийняв новий закон про референдум замість скасованого Конституційним судом у травні 2018 р
    Президент Зеленський порадив громадянам не поспішати з продажем землі після відкриття ринку, оскільки ціни на неї будуть постійно зростати. Чиновники Міністерства економіки стверджують, що ціна гектара землі складе в середньому $2200, а з урахуванням обмеження на право придбання землі іноземцями – не перевищить $1500.
    Верховна Рада прийняла в першому читанні зміни до закону про ринок електроенергії – за нього проголосували президентська фракція, а також "Опозиційна платформа – За життя" і група "За майбутнє". Союз українських підприємців заявив, що з моменту введення ринку електроенергії ціни на неї для промисловості в багатьох регіонах знизилися на 10–12 %. А підприємства олігарха Пінчука та компанія АрселорМіттал Кривий Ріг заявили про зростання цін на електроенергію після введення ринку на 20 % і більше.
    Переважною більшістю голосів у першому читанні прийнято законопроєкт про ліквідацію електронних "майданчиків" – "прокладок" між оцінювачами та Фондом держмайна. Ці компанії, які за твердженням низки експертів і журналістів належать колишньому депутату Яценку, щорічно заробляють на корупційному посередництві десятки мільйонів гривень.
    У першому читанні підтримано законопроєкт про реформу вищої освіти, яким  передбачається зміна процедури ліцензування закладів освіти, виборів ректорів, вводиться визначення недоброчесності, а також запроваджуються нові правила вступу до вишів.
    Також у першому читанні проголосовано законопроєкт про обмеження використання поліетиленових і пластикових пакетів.
    У першому читанні підтримано законопроєкт про зменшення тиску наглядових органів на бізнес. Цей закон – один з останніх законодавчих актів, необхідних для запуску спрощеного експорту товарів з України до ЄС без додаткової сертифікації.
  • Колишній член партії "Свобода" Рудик прийняв присягу і став депутатом після того, як Центральна виборча комісія визнала його переможцем виборів в 198 мажоритарному окрузі, де він виграв у представниці "Слуги народу" Дяченко.
    Дружина колишнього генпрокурора, депутат від "Європейської солідарності" Луценко склала повноваження. Її місце займе колишній директор Інституту національної пам’яті В’ятрович.
  • Президент Зеленський призначив гловою Полтавської обласної держадміністрації юриста й бізнесмена Сінегубова, керівника Харківського університету внутрішніх справ.
    Зеленський підписав закон про зміни в Митному кодексі про захист прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через кордон.
  • Починаючи з листопада, побутові споживачі отримуватимуть рахунки на оплату комунальних послуг із повним розміром платежу – без урахування пільг і субсидій. Міністерство соцполітики попередило, що в рахунках за жовтень можливі помилки, оскільки з 1 жовтня змінився процес нарахування допомоги й пільг, частина яких може бути видана готівкою через Ощадбанк.
  • На думку глави Нафтогазу Коболєва, Газпром до кінця року не підпише новий контракт на транзит газу до Європи через українську ГТС, проте Україна та європейські партнери накопичили достатні запаси газу в сховищах і готові до подібного сценарію.
  • НАБУ повідомило про підозру в недекларування доходів колишньому генеральному директору концерну "Укроборонпром" Букіну.
    Слідчі бюро затримали на хабарі за підозрою в шахрайстві директора департаменту забезпечення доступу до публічної інформації Офісу президента Кондзелю й колишню заступника міністра культури Лісничу.
    НАБУ затримало кількох колишніх і теперішніх топ-чиновників НБУ за підозрою в заволодінні 1,2 млрд грн кредиту рефінансування, виданого VAB-банку в жовтні 2014 р, а вже в листопаді 2014 р банк було оголошено неплатоспроможним. Глава регулятора Смолій перервав закордонне відрядження й повернувся до України після повідомлення про затримання своїх підлеглих. Колишній власник банку Бахматюк звернувся до президента Зеленського зі скаргою на тиск силових структур, які розслідують цю справу, і заявив, що готовий повернутися до країни й поступово погасити борг.
    Правління НБУ висловило готовність виступити поручителем для затриманих чиновників, щоби Вищий антикорупційний суд зміг відпустити їх на поруки.
    Слідство стверджує, що колишній перший заступник глави НБУ Писарук і власник банку Бахматюк вступили в змову, завищивши розмір заставного майна за кредитом рефінансування.
  • Міністр фінансів Маркарова анонсувала приїзд місії МВФ до України 14 листопада. Місія продовжить обговорення нової програми кредитування з урядом і НБУ. Чинну програму кредитування stand-by, угоду за якою було підписано в грудні минулого року, так і не була виконано, як і всі попередні. Глава місії Томсен сподівається на досягнення швидкого результату в переговорах з українською владою.
  • Мінфін розмістив черговий випуск гривневих ОВДП на загальну суму 3,4 млрд грн, за попиту 9,6 млрд грн. Основна частина облігацій, що було розміщено, – трирічні з прибутковістю 13,07 % річних. Також було розміщено ОВДП у доларах США на суму $305 млн під 4,02 % річних. Валютний ринок України – малооб’ємний, і навіть, такі незначні за світовими мірками вливання валюти призводять до помітного перекосу пропозиції, що черговий раз призвело до зміцнення гривні: 24,46 ₴/$ (-0,05 грн), 26,94 ₴/€ (-0,12 грн), 3,83 ₴/10 руб.

Київ

  • Керівництво Київського метрополітену заборонило допуск у метро торговців, жебраків і агітаторів, розміщення несанкціонованої реклами, а також гру на музичних інструментах у вагонах і вестибюлях.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки з використанням стрілецької зброї і гранатометів усією лінією фронту – від узбережжя Азовського моря до Золотого в Луганській області. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок підриву на вибуховому пристрої поранено 2 українських військовослужбовців.
    Прес-секретар глави української делегації на переговорах у Мінську Оліфер заявила, що на зустрічі тристоронньої контактної групи у вівторок сторони зняли всі перешкоди для проведення саміту глав держав "нормандської четвірки". Російська делегація закликала українську владу подовжити дію закону про особливий статус ОРДЛО, який припиняє свою чинність 31 грудня. Для повноцінного запровадження такого статусу глава делегації РФ Гризлов наполягає на його закріпленні в Конституції України.

Україна та світ

  • За словами колишнього президента Казахстану Назарбаєва, Зеленський підтримав його пропозицію про проведення особистої зустрічі з президентом РФ. Прес-секретар російського президента Пєсков повідомив, що Путін не проти такої зустрічі, але вважає, що її треба ретельно підготувати. Міністр закордонних справ Пристайко назвав зустріч у Казахстані малоймовірною, оскільки пропозиції Назарбаєва не містять конкретики.
    За твердженням Пристайка, Зеленський прагне домовитися з Путіним, відповідаючи на очікування українців. За його словами, президент планує побудувати взаємини з Росією так, щоби "не вмирали люди, і щоби торгівля [між країнами] не вмирала".
  • Згідно з результатами опитування Всеросійського центру вивчення суспільної думки, головні проблеми, які турбують громадян РФ – це зниження доходів і збільшення нерівності. Заворушень і протестів побоюються майже 40 % опитаних, а загострення міжнародних конфліктів лякають тільки 20 % респондентів.

Тренди

  • На думку віцепрем’єр-міністра з євроінтеграції Кулеби, Україна вступить до НАТО раніше, ніж до ЄС. Він упевнений, що за 5 років країна досягне повної сумісності зі стандартами Альянсу та отримає згоду про початок процедури вступу.
  • Глава парламентської фракції "Слуги народу" Арахамія стверджує, що передвиборна заява про лібертаріанську ідеологію була лише маркетинговим ходом, а насправді партія будуватиме соціал-лібералізм, бо люди прагнуть будівництва соціальної держави.
    Він також вважає, що виборці не пробачать Зеленському втрату територій на Донбасі, якщо конфлікт там буде заморожений і зведена стіна на фактичній межі.
    Розслідування Bihus.info про доходи депутата Дубинського, на його думку, не є приводом для звернення в антикорупційні органи. Арахамія визнав наявність груп впливу всередині фракції, однак заявив, що в даний момент політсила "єдина, як ніколи".


No comments:

Post a Comment