November 12, 2019

11.11.2019: Більшість українців – проти скасування мораторію на продаж землі

Більшість українців – проти скасування мораторію на продаж землі
Більшість українців – проти скасування мораторію на продаж землі

  • Більшість українців – проти скасування мораторію на продаж землі.
  • Нафтогаз підняв у листопаді ціну на газ для побутових споживачів на 15 %.
  • Апеляційний суд підтримав ліквідацію УПЦ КП.
  • Розведення військ у Петровському завершено.

В Україні

  • Президент Зеленський призначив главою Кіровоградської обласної державної адміністрації колишнього слідчого Балоня, який працював із 2018 року заступником голови Херсонської ОДА.
    Він звільнив із посади свого представника в Кабміні депутата Геруса, оскільки той уже понад 2 місяці не виконує своїх функцій.
  • Верховна Рада планує прийняття бюджету наступного року вже цього четверга. Закон про продаж землі буде винесено для голосування в середу, оскільки, за твердженням представників фракції "Слуга народу", його обговорення потребує повного сесійного дня.Прем’єр-міністр Гончарук прийшов на погоджувальну раду парламентських фракцій для лобіювання земельних законопроєктів. Він повідомив, що до кінця весни наступного року буде проведено аерофотографування всієї території України для складання земельного кадастру. Президент Зеленський наполягає, що умовою придбання землі іноземцями буде рішення всеукраїнського референдуму. У кількох областях фермери провели акції протесту проти ухвалення закону про продаж землі, перекривши центральні автомагістралі.
    Згідно з результатами опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова, 63 % респондентів підтримали б на референдумі продовження мораторію на продаж землі, за прийняття закону про продаж землі висловилися всього 23 % опитаних. Проти попереднього опитування кількість противників продажу землі зросла.
  • Нафтогаз збільшив ціну газу для побутових споживачів у листопаді майже на 15 % – до 4,9 тис. грн/1000 м³ без ПДВ і витрат на транспортування.
  • Компанія Метінвест олігархів Ахметова й Новинського відновила постачання вугілля з Росії.
  • Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду заочно заарештувала колишнього главу Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг Вовка і його заступника Бутовського за підозрою в завданні державі збитків під час застосування формули розрахунку ціни енергетичного вугілля "Роттердам+".
  • В Апеляційному адміністративному суді відбулися сутички між парафіянами УПЦ Київського патріархату і співробітниками судової міліції, після прийняття рішення про задоволення апеляції Міністерства культури. Рішенням розблоковано роботу ліквідаційної комісії УПЦ КП, яка була створена після об’єднавчого собору ПЦУ в грудні 2018 р.
  • Печерський суд заарештував із правом внесення застави 76 млн грн начальника управління Міністерства оборони Марченка, якого Державне бюро розслідувань підозрює в співучасті в закупівлі бракованих бронежилетів для ЗСУ.
  • Верховний суд остаточно схвалив продаж акцій дочірнього російського державного "Промінвестбанку" для компенсації збитків групи "Приват" через втрату бізнесу після окупації Криму Росією.
  • Торги на міжбанку пройшли без помітної ​​активності через вихідний день ​​у США: 24,51 ₴/$ (+0,01 грн), 27,06 ₴/€ (+0,03 грн), 3,84 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Війна

  • Ситуація на Донбасі не змінюється – окупанти не припиняють обстріли всією лінією фронту. Знову були обстріляні з мінометів позиції українських військ у Гнутовому на приморській ділянці фронту, у Південному (Чигирях) на околиці Горлівки й у Новолуганському на Світлодарському водосховищі. Перестрілки сталися на схід від Маріуполя – у Широкиному і Гнутовому, на південь від Докучаєвська – у Старогнатівці й Богданівці (за межами ділянки розведення військ), у Красногорівці на околиці Донецька, у Верхньоторецькому – поблизу траси Донецьк-Горлівка, у Південному, у Луганському та Новолуганському – на Світлодарському виступі, а також в Орєховому – у районі траси Р-66 "Бахмутка" в Луганській обл. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця.
    Штаб ООС оголосив про завершення розведення військ у Петровському. На наступному етапі буде проведено розмінування території, яке має завершитися протягом тижня.

Україна і світ

  • У понеділок відбулися телефонні переговори президента РФ Путіна й канцлера Німеччини Меркель, основними темами яких була зустріч у "нормандському форматі" та постачання газу до Європи. Російська влада поки не підтвердила повідомлень про проведення саміту глав держав 24 або 26 листопада, про що оголосив Офіс президента України.Міністр закордонних справ РФ Лавров привітав "миролюбні ініціативи" президента Зеленського, підкресливши, що їхньому виконанню протидіють українські "неонацисти", на діяльність яких українська влада "заплющує очі". Лавров знову заявив, що на Донбасі українські війська й "неонацистські батальйони" "стріляють по мирному населенню".
  • Нафтогаз виграв справу в суді Люксембургу щодо арешту рахунків компанії, яка випустила єврооблігації Газпрому в японській валюті. "Живих" грошей Нафтогаз поки не отримав, проте Газпром зареєстрував нову компанію для випуску єврооблігацій у Великобританії, суди якої відмовили Нафтогазу в арешті рахунків дочірніх фірм російського газового монополіста.

Тренди

  • Згідно з результатами опитувань суспільної думки, які було проведено групою "Рейтинг" та Центром Разумкова, нова влада втрачає прихильників. Протягом минулого місяця кількість респондентів, які вважають нинішню владу кращою за попередню, знизилося з 48 % до 43 %, з 8 % до 12 % – збільшилася кількість тих, хто вважає Зеленського гіршим за Порошенка. З 27 % до 30 % зросла частка тих, хто не вбачає різниці між новою командою й колишнім президентом.

No comments:

Post a Comment