November 11, 2019

10.11.2019: Українського добровольця Мазура відпущено в Польщі на поруки генконсула в Любліні

Українського добровольця Мазура відпущено в Польщі на поруки генконсула в Любліні
Українського добровольця Мазура відпущено в Польщі на поруки генконсула

  • Українського добровольця Мазура відпущено в Польщі на поруки генконсула в Любліні.
  • Партія "Слуга народу" обрала собі нового главу.

В Україні

  • Відбулася перша частина з’їзду партії "Слуга народу", на якому було обрано нового главу. Місце голови Верховної Ради Разумкова зайняв його заступник Корнієнко. Разумков закликав делегатів повторити результат партії на місцевих виборах, для чого запропонував створити широку партійну структуру на місцях. Корнієнко заявив, що місцеві вибори можуть відбутися й раніше жовтня наступного року, якщо буде завершено реформу децентралізації.
    Корнієнко також наполягає на зміні ідеології партії з лібертаріанської на ліберальну або навіть соціалістичну "для знаходження компромісу" між її членами.
    На думку глави парламентської фракції президентської партії Арахамії, Рада не допрацює до кінця каденції і її буде розпущено. Водночас він упевнений, що фракція залишиться монолітною й не розпадеться навіть у разі виходу з неї кількох депутатів.
    На з’їзді в партію було прийнято 30 депутатів парламентської фракції.
    Під час з’їзду Союз захисту підприємців провів маніфестацію з вимогами скасування електронних чеків та захисту малого бізнесу.
    Партійні лідери запланували проведення другої частини з’їзду до 15 лютого наступного року.
  • Міністр оборони Загороднюк має намір згодом скасувати призов, оскільки країна переходить на стандарти НАТО і створює професійну армію.

Війна

  • На Донбасі внаслідок підриву на міні військової вантажівки травмовано 4 військовослужбовців. Окупанти обстріляли з мінометів позиції українських військ під Донецьком – у Красногорівці й Пісках, а на схід від Волновахи – у Новогнатівці – з протитанкового ракетного комплексу. Перестрілки сталися на приморській ділянці фронту, у районі КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь, в околицях Донецька, Горлівки й на Світлодарському виступі.
    Міністр оборони Загороднюк заявив, що розведення військ у Петровському йде за планом, попри спроби "терористів" зірвати процес.
  • На думку глави парламентської фракції "Слуга народу" Арахамії, вихід України з мінських домовленостей призведе до скасування міжнародних санкцій проти РФ.
  • Міністр оборони Загороднюк вважає результати опитування суспільної думки мешканців окупованих територій наслідком постійного інформаційного впливу окупантів на населення ОРДЛО, Новообраний глава партії "Слуга народу" Корнієнко намір врахувати результати опитування в напрацюванні рішень щодо Донбасу.

Україна та світ

  • Канцлер Німеччини Меркель вважає за необхідне посилити фінансування армії через агресію Росії в Криму й на Донбасі. Вона підкреслила, що НАТО є серцем оборони Європи й розкритикувала французького президента Макрона, який заявив про "смерть мозку Альянсу", маючи на увазі скорочення підтримки США. Міністр закордонних справ Німеччини Хаас застеріг Францію від підриву основ НАТО та запропонував об’єднати зусилля для побудови надійної оборони Європи.
  • Міністр закордонних справ Польщі Чапутовіч заявив, що польська влада ухвалить рішення про долю українського добровольця Мазура відповідно до норм міжнародного права. За словами міністра, прикордонники виконують приписи поліційних органів, проте низка держав [Росія, тощо], зловживають включенням до списку розшуку Інтерполу осіб, які не є злочинцями.
    Уповноважена Верховної Ради з прав людини Денисова заявила, що Мазура передано на поруки українського консула в Любліні та він буде проживати на території консульства, доки його справу буде розглянуто польською владою.
  • За повідомленням видання "Дзеркало тижня", команда Зеленського сподівається, що переговори в "нормандському форматі" відбудуться 24 або 26 листопада. На них планується обговорити виконання мінських домовленостей, особливий статус і проведення місцевих виборів у "республіках", а також отримання Україною контролю над кордоном із Росією. Міністр закордонних справ Німеччини Хаас також вважає, що саміт відбудеться протягом кількох наступних тижнів.
  • Радник президента США із національної безпеки О’Браєн заявив, що американська адміністрація продовжуватиме надання військової допомоги Україні, проте це не означає, що буде надавати її й надалі. Він висловив надію на укладення мирного договору між Україною й Росією.

Тренди

  • Міжнародний комітет захисту журналістів вважає, що законодавчі ініціативи президента Зеленського і його команди можуть негативно вплинути на безпеку журналістів і свободу ЗМІ.
  • Міністр Кабміну Дубілет запропонував замінити захищений урядовий зв’язок спеціальним додатком для мобільних телефонів із застосуванням надійного алгоритму шифрування.


No comments:

Post a Comment