November 08, 2019

07.11.2019: Армія знову зазнала втрат на Донбасі

Армія знову зазнала втрат на Донбасі
Армія знову зазнала втрат на Донбасі

  • Армія знову зазнала втрат на Донбасі і продовжує готуватися до відведення підрозділів у Петровському.
  • Правоохоронці провели обшук у номінального власника каналу "Прямий".
  • Бундестаг не зміг прийняти закон про виведення "Північного потоку-2" з-під вимог газової директиви ЄС.
  • Зеленський продовжує оновлювати СБУ.

В Україні

  • Президент Зеленський провів масштабні зміни в керівництві СБУ – звільнив начальника слідчого управління, призначив нового начальника департаменту охорони держтаємниці та ліцензування, а також голів управлінь у 6 областях.
    Зеленський також вніс зміни до складу комісії з правової реформи.
    Ветовано й повернуто до Верховної Ради з пропозиціями закон про верифікацію соцвиплат. Мінфін заявив, що правки президента є "технічними", а закон набуде чинності відразу після їхнього прийняття парламентом.
  • Апеляційний суд ухвалив рішення про арешт депутата Дубневича, зменшивши розмір застави до 90 млн грн.
  • Правоохоронці провели обшуки в номінального власника телеканалу "Прямий" Макеєнка в рамках розслідування справи про ухилення від сплати податків під час придбання каналу. Канал назвав обшук політичним переслідуванням ЗМІ, яке виступає проти президента Зеленського. Низка журналістів називають фактичним власником каналу колишнього президента Порошенка.
    Порошенко переписав частину кондитерського бізнесу на свого сина. Активи Міжнародного інвестиційного банку, що належить колишньому президенту, швидко скорочуються.
    Сам Порошенко продовжує ігнорувати виклики на допити до Держбюро розслідувань. Цього разу замість допиту він поїхав до Станиці Луганської.
  • Набув чинності президентський закон про судову реформу, який передбачає скорочення кількості суддів Верховного суду з 200 до 100, а членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів – із 16 до 12.
  • На ринку відчувається нестача гривні, що змушує експортерів продавати валюту для поповнення обігових коштів. Також проявляють активність і нерезиденти, які купують гривневі ОВДП на вторинному ринку. Істотне зміцнення гривні стримав Нацбанк, який активно скуповує валюту в анонімному режимі: 24,52 ₴/$ (-0,14 грн), 27,16 ₴/€ (-0,19 грн), 3,85 ₴/10 руб (-0,03 грн).

Війна

  • Армія знову зазнала втрат на Донбасі. Унаслідок обстрілу загинув український військовослужбовець, ще 4 – отримали поранення. Майже щодня відбуваються зіткнення на приморській ділянці фронту, де окупанти в середу атакували позиції українських військ у Водяному за підтримки мінометів і бойових машин піхоти. Під мінометні обстріли потрапили захисники Луганського й Новолуганського в районі Світлодарського водосховища. Окупанти обстріляли зі стрілецької зброї і гранатометів Гнутове і Водяне на схід від Маріуполя, Красногорівку, Опитне та Піски на околицях Донецька, Південне й Майорськ у районі Горлівки, Золоте поза межами ділянки розведення військ у Луганській області та Кримське поруч із трасою Р-66 "Бахмутка".
    На 8 листопада заплановано початок відведення військ у районі Петровського, на південь від Докучаєвська.
    За твердженням колишнього президента Порошенка, окупаційні війська на ділянці розведення в Станиці Луганській залишилися на колишніх позиціях.
    Тимчасовий повірений у справах США в Україні Тейлор під час візиту на Донбас заявив, що Україна виконала зобов’язання, взяті на себе в рамках підготовки саміту глав держав у "нормандському форматі".
  • Журналіст Рахманін – глава парламентської фракції "Голос", вважає одним із можливих варіантів розв’язання проблеми Донбасу тимчасове заморожування конфлікту, водночас назвав необхідною умовою допомогу жителям, які бажають залишити окуповану територію.
  • За інформацією омбудсмена Денисової, Росія з моменту початку окупації переселила до Криму майже 140 тис. своїх громадян.

Україна та світ

  • У німецькому Бундестазі не набрав достатньої кількості голосів закон, який міг вивести "Північний потік-2" з-під вимог газової директиви ЄС.
  • Представник МВФ Райс заявив, що Фонд вважає за необхідне проведення структурних реформ, які повинні посилити боротьбу з корупцією, підвищити ефективність управління та скоротити вплив держави й олігархів на економіку України. За його словами, обговорення нової програми кредитування України триває, за деякими напрямками вдалося досягти прогресу.
  • Віцепрем’єр-міністр із питань євроінтеграції Кулеба заявив, що Україна не збирається припиняти транзит російського газу до Європи, оскільки "грає за правилами", проте не відповідає за дії Росії.
  • Заступник голови Верховної Ради Кондратюк закликала послів країн Східної Європи посилити турботу про українських трудових мігрантів. які вносять значний вклад у їхню економіку.
  • Представник США в ОБСЄ Кеміан зажадав від Росії звільнення всіх українських політв’язнів.

Тренди

  • Журналісти програми "Схеми: Корупція в деталях" зафіксували численні контакти оточення президента Зеленського з олігархами Коломойським і Хорошковським, а також з одним із найбільших київських забудовників Мхітаряном.


No comments:

Post a Comment