November 07, 2019

06.11.2019: Газпром зажадав від України укладення контракту на пряме постачання газу

Газпром зажадав від України укладення контракту на пряме постачання газу
Газпром зажадав від України укладення контракту на пряме постачання газу

  • Газпром зажадав від України укладення контракту на пряме постачання газу і відмову від претензій за рішенням Стокгольмського арбітражу.
  • Волкер стверджує, що Луценко втручався в американську політику.

В Україні

  • Президент Зеленський відвідав Харків. Він представив нового голову облдержадміністрації – депутата від партії "Слуга народу", харківського юриста Кучера. Зеленський відвідав оборонний завод ім. Малишева, на якому, за його словами, з 2009 р було вироблено всього один танк і є величезна заборгованість із виплатою зарплати. Він доручив Кабміну провести засідання щодо ситуації в оборонному комплексі та подовжити контракт на виробництво 45 БТР на заводі "Харківське КБ ім. Морозова".
  • Кабмін прийняв рішення про звільнення 1720 співробітників Держстату.
    Створено комісію зі стандартів української мови, яка буде перевіряти рівень володіння нею претендентами на отримання громадянства.
    Міністр інфраструктури Криклій повідомив, що €450 млн кредиту ЄБРР буде спрямовано на будівництво об’їзної дороги навколо Львова та ремонт траси Київ – Одеса.
  • Експерти ЄБРР поліпшили прогноз зростання економіки України у 2019 році з 2,5 % до 3,3 %, а у 2020 – з 3,0 % до 3,5 %.
  • Держбюро розслідувань отримало доступ до інформації про доходи колишнього президента Порошенка за 5 попередніх років у рамках розслідування його відпочинку на Мальдівах у січні 2018 р.
  • Генпрокуратура розпочала службове розслідування за фактом можливої крадіжки двох томів матеріалів розслідування про розстріли на Майдані. Ексзаступник глави адміністрації президента Портнов стверджує, що в них містилися відомості про розслідування загибелі правоохоронців.
  • Успішне розміщення Мінфіном ОВДП у вівторок знову визначило тенденцію на торгах – пропозиція валюти перевищила попит. За оцінкою учасників ринку, нерезиденти реінвестували в ОВДП кошти, отримані від погашених у середу облігацій, тому попит на валюту був незначним. Це дозволило Нацбанку купити від $30 до $50 млн в анонімному режимі через систему Matching. Офіційний курс встановлено на позначці 24,66 ₴/$ (-0,06 грн), 27,35 ₴/€ (-0,12 грн), 3,88 ₴/10 руб (-0,03 грн).

Київ

  • Радник мера Бахматов стверджує, що клієнтам великої компанії-забудовника "Укрбуд", якою володів колишній депутат Микитась, не варто турбуватися, оскільки до компанії увійшов новий інвестор.

Війна

  • У середу на Донбасі внаслідок обстрілу поранено 4 українських військовослужбовців, попри зменшення інтенсивності бойових дій. Окупанти обстріляли з мінометів позиції українських військ у Пісках на околиці Донецька й у Новотошківському на трасі Р-66 "Бахмутка" в Луганській обл. Перестрілки сталися на приморській ділянці фронту, в околицях Донецька й Горлівки, на Світлодарськ виступі та в районі траси Р-66.

Україна та світ

  • Газпром назвав умови для укладення контракту на транзит газу з 1 січня 2020 р: укладення контракту на пряму закупівлю газу Україною, а також взаємна відмова від претензій та припинення судових розглядів між Газпромом і Нафтогазом.
    Владна коаліція Німеччини планує прийняти закон, який виведе "Північний потік-2" з-під обмежень газової директиви ЄС.
  • За твердженням колишнього спецпредставника Держдепартаменту США Волкера, дії колишнього генпрокурора Луценка в березні поточного року посилили скептичне ставлення президента Трампа до України. Волкер заявив, що Луценко всіляко намагався очорнити посла Йованович і фактично визнав втручання українських офіційних осіб в американські вибори. Волкер також заявив, що особистий адвокат Трампа Джуліані наполягав, щоби президент Зеленський особисто зробивши заяву про розслідування діяльності компанії "Бурісма", у якій працював син колишнього віцепрезидента Байдена – найбільш ймовірного противника Трампа на президентських виборах.
    На проміжних місцевих виборів у США Демократична партія здобула перемоги у двох штатах, що “коливаються”, голоси виборців у яких дозволили отримати перемогу Трампу на попередніх виборах.
    Наступного тижня в Конгресі почнуться відкриті слухання в рамках розпочатої процедури імпічменту президента Трампа.
  • Відбулися телефонні переговори президентів Туреччини й України. Ердоган підтвердив підтримку територіальної цілісності та суверенітету України та привітав кроки Зеленського щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Президенти обговорили підготовку угоди про вільну торгівлю між країнами.

Тренди

  • Прем’єр-міністр Гончарук сподівається, що перепис населення можна буде провести дешевше, ніж за 3,4 млрд грн, а для оптимізації витрат можна буде залучити до процесу працівників Укрпошти та інших державних компаній та організацій. Він також стверджує, що в бюджеті достатньо коштів для реалізації програми команди Зеленського "держава в смартфоні".
  • Міністр економіки Милованов прогнозує зростання середньої зарплати на 2 тис. грн щорічно протягом наступних трьох років.
  • Партія "Слуга народу" планує прийняти новий закон про ЗМІ, яким будуть введено санкції за їхню збитковість і виплату зарплати журналістам "у конвертах".

No comments:

Post a Comment