November 06, 2019

05.11.2019: Кабмін представив у Верховній Раді відкоригований проєкт бюджету на 2020 рік

Кабмін представив відкоригований проєкт бюджету на 2020 рік
Кабмін представив відкоригований проєкт бюджету на 2020 рік

  • Кабмін представив у Верховній Раді відкоригований проєкт бюджету на 2020 рік.
  • Зеленський доручив підготувати масштабну приватизацію і введення ринку землі.
  • Нафтогаз розмістив єврооблігації на $500 млн.
В Україні
  • Прем’єр-міністр Гончарук представив у Верховній Раді до другого читання відкоригований проєкт бюджету на 2020 р Уряд збільшив видаткову частину на 15 млрд грн, дохідну – на 13 млрд грн. Загальну суму витрат заплановано в розмірі майже 1,20 трлн грн. Додаткові витрати спрямовуватимуться на підвищення зарплат вчителям, фінансування опорних шкіл, програми із закупівлі ліків і лікування за кордоном, розвиток культури та туризму, а також на реконструкцію аеропортів і будівництво мостів.
    Заплановано зниження обсягу державного й гарантованого державою боргу до 45,3 % ВВП, що складе 2,05 трлн у гривневому еквіваленті. На виплату зобов’язань за запозиченнями у 2020 р асигновано 282 млрд грн, з них 120 млрд грн – на обслуговування держборгу. Міністр фінансів Маркарова повідомила, що до кінця 2019 р він зменшиться до 55 % ВВП, а до 1 січня треба виплатити ще майже 50 млрд грн. Вона підкреслила, що до проєкту не закладено виплати за запозиченнями, що прив’язані до зростання ВВП (ВВП-варранти).
    Бюджет зверстано, з огляду на середньорічний курс 27 грн/$.
    До нього закладено доходи від грального бізнесу ну суму 3 млрд грн. Також заплановано збільшення доходів на 10 млрд грн завдяки зростанню виплати дивідендів держкомпаніями. Міністр Кабміну Дубілет заявив, що на проєкт "держава в смартфоні" кошти до бюджету не закладено, тому він має намір зробити ставку на ефективну команду, міжнародну допомогу й державно-приватне партнерство.
    Міністр оборони Загороднюк повідомив, що військовий бюджет на 2020 рік стане найбільшим за роки незалежності. На безпеку й оборону буде виділено 5,45 % прогнозованого ВВП – 245,8 млрд грн, з них 116 млрд грн – на фінансування міністерства.
  • Міністерство економіки, торгівлі та сільського господарства представило проєкт системи моніторингу обігу земель сільгосппризначення, яка буде містити інформацію про власників, орендарів, перехід прав власності, а також про вартість угоди. Чиновники стверджують, що система дозволить отримати інформацію про концентрацію землі в одних руках. Президент Зеленський доручив Міністерству підготуватися до введення ринку землі до кінця поточного року.
    Він також доручив міністерству енергетики й навколишнього середовища реформувати вугільну галузь і створити нормативну базу для інвентаризації лісових ресурсів. Міністерству інфраструктури доручено спростити процес міжнародних перевезень, а також налагодити ефективний габаритно-ваговий контроль на дорогах. Міністерство економіки має підготувати масштабну приватизацію. У список на продаж заплановано включення держпакетів акцій 500 великих держпідприємств.
    Уряд запланував проведення перепису населення в листопаді-грудні 2020 г. Одним з основних питань перепису є захист персональних даних громадян.
  • Поліція повідомила про пред’явлення підозр винним у загибелі 5-річного хлопчика, якого було вбито 31 травня в Переяславі. Глава Держбюро розслідувань Труба заявив, що серед підозрюваних – співробітники поліції.
  • Держказначейство повідомило про зростання за 10 місяців поточного року надходжень єдиного соціального внеску до бюджету майже на 21 %, проти аналогічного періоду 2018 г. Загалом до бюджету надійшло понад 222 млрд грн ЄСВ.
  • Ситуацію на міжбанку визначили продажі валюти нерезидентами для викупу ОВДП, розміщених Мінфіном на аукціоні у вівторок. Обсяг розміщення склав 3,14 млрд грн. Більшу його частину (2,3 млрд грн) склали 4-річні облігації з прибутковістю 13,3 % річних і 1-річні – 0,52 млрд грн під 14 % річних. Тримісячних облігацій було випущено всього на 0,31 млрд грн, а їхня прибутковість склала 14,35 % річних. Покупки валюти інвесторами під виведення дивідендів були незначними й не дозволили спекулянтам розгойдати ринок. Надлишок доларів дозволив Нацбанку купити в анонімному режимі від $40 до $85 млн. Офіційний курс встановлено на позначці 24,72 ₴/$ (-0,08 грн), 27,46 ₴/€ (-0,20 грн), 3,90 ₴/10 руб (+0,04 грн).
    З 5 листопада НБУ скасував ліміти для фізичних осіб на покупку валюти й банківських металів.
Війна
  • Окупанти знову обстріляли позиції українських військ із мінометів у Водяному, на схід від Маріуполя. Перестрілки сталися на приморській ділянці фронту – у Лебединському і Водяному, на схід від Волновахи – у Старогнатівці, у Луганському на Світлодарському водосховищі, Ореховому і Кримському – у районі траси Р-66 в Луганській області, а також у Золотому, за межами ділянки розведення військ. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, минулої доби втрат серед українських військовослужбовців не було.
Україна та світ
  • Видання The Wall Street Journal повідомило про припинення фінансування України Міжнародним валютним фондом. За інформацією WSJ, Фонд наполягає на розслідуванні українською владою виведення грошей зі збанкрутілих банків їхніми колишніми власниками та повернення коштів до бюджету. Насамперед, мова йде про Приватбанк і його колишнього власника, олігарха Коломойського.
    Прем’єр-міністр Гончарук назвав це повідомлення чутками, що не відповідають дійсності й заявив, що переговори зі МВФ йдуть у робочому режимі, а основною вимогою для укладення нової угоди про фінансування є реалістичність бюджету.
  • Нафтогаз розмістив 7-річні єврооблігації на $500 млн під 7,625 % річних. За твердженням глави компанії Коболєва, ці кошти будуть спрямовані на "загальні корпоративні цілі", зокрема, на погашення зобов’язань попередніх періодів. У липні Нафтогаз розмістив єврооблігації на $335 млн під 7,375 % й на €600 млн під 7,125 % річних.
    Коболєв також заявив, що не має наміру піддаватися на шантаж Росії, яка прагне прив’язати переговори про продовження транзиту до відмови України від вимоги виплати Газпромом штрафних санкцій за рішенням Стокгольмського арбітражу. Він повідомив, що пропозиції Нафтогазу про укладення нового транзитного договору повністю збігаються з позицією Єврокомісії. Український газовий монополіст не має наміру "обнуляти взаємні претензії" під тиском РФ.
Тренди
  • Новий глава Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг Тарасюк наполягає, що ціна електроенергії для промислових і приватних споживачів має зрівнятися для виключення перехресного субсидування. Це означає зростання тарифів для населення без їхнього зниження для промисловості.
    За даними видання "Гордон", середньодобовий імпорт електроенергії із Росії в листопаді виріс у 3 рази проти жовтня й сягнув 12 млн кВт•год, всупереч твердженню голови парламентського комітету з енергетики та комунальних послуг Геруса. Імпорт став можливий після прийняття 18 жовтня Верховною Радою поправок до закону "Про ядерну енергію".
  • Прем’єр-міністр Гончарук виступає проти емісії гривні, тому що це, за його словами, стане додатковим податком на людей. Він визнав, що уряд і Нацбанк проводять узгоджену монетарну і фіскальну політику, хоча НБУ має бути незалежним регулятором.

No comments:

Post a Comment