November 05, 2019

04.11.2019: Зеленський підписав закони про судову реформу, розкритиковані Заходом


Зеленський підписав закони про судову реформу, розкритиковані Заходом
Зеленський підписав закони про судову реформу, розкритиковані Заходом
  • Зеленський підписав закони про судову реформу, розкритиковані Заходом.
  • Подала у відставку депутат Луценко – дружина колишнього Генпрокурора.
  • Главою НКРЕКП обрано чиновника, призначеного за квотою президента.
  • Усією країною відбулися акції в пам’ять активістки Гандзюк.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про судову реформу, яким, зокрема, скорочується кількість суддів Верховного суду з 200 до 100. Закон набуває чинності, попри вкрай негативну реакцію Заходу, висновок Венеціанської комісії тощо.
    Також підписано закон про розпуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів і скорочення кількості її членів з 16 до 12. Їхні повноваження припиняються в момент публікації закону, нових членів ВККС призначатиме Вища рада правосуддя.
    Зеленський призначив головою Черкаської обласної державної адміністрації колишнього співробітника управління СБУ в Донецькій і Луганській областях Боднара.
    Підписано указ про поліпшення зберігання ракет, боєприпасів і продуктів їхньої утилізації на арсеналах, базах і складах ЗСУ.
  • Кабмін прийняв постанову про переведення всіх виплат держслужбовцям у безготівкову форму
  • Депутат від "Європейської солідарності" Луценко подала заяву про складення мандата "за станом здоров’я".
  • У Києві під Офісом президента й ще в 40 містах країни відбулася акція "Рік без Каті" в пам’ять про активістку Гандзюк, яка загинула минулого року. Президента Зеленського, запрошеного батьком активістки, на заходах не було, хоча він і пообіцяв покарати замовників вбивства. Тимчасовий повірений у справах США в Україні Тейлор вшанував пам’ять Гандзюк і закликав до справедливості щодо її сім’ї.
  • Партія "Слуга народу" проведе з’їзд у неділю, 10 листопада.
  • За даними Інституту аграрної економіки, експорт зернових із початку 2019 р склав 39,8 млн т., що на 44 % більше, ніж за аналогічний період минулого року. Найбільші обсяги українського зерна купують Єгипет, Китай, Іспанія, Туреччина, Нідерланди.
  • Міністр енергетики та охорони навколишнього середовища Оржель заявив про готовність України до припинення прокачування російського газу з 1 січня 2020 р.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг обрала своїм керівником Тарасюка, призначеного Зеленським членом НКРЕКП 28 жовтня за президентською квотою.
  • Держаудиторська служба не може з 2010 року перевірити "Укрнафту", 49,9 % якої володіє група "Приват" олігарха Коломойського. Керівництво компанії наполягає, що вона не є державним суб’єктом господарювання.
  • Митна служба запустила калькулятор вартості розмитнення автомобілів та платежів за їхнє оформлення. На думку автовласників, вартість оформлення з застосуванням цього калькулятора перевищує теперішню. Після оголошення про запуск, сайт "впав" від напливу відвідувачів.
  • Антимонопольний комітет розглядає справу про антиконкурентні дії Міністерства інфраструктури, яке в червні 2019 р встановило плату за аеронавігаційне обслуговування польотів для аеропорту Бориспіль удвічі нижчою за плату для всіх інших аеропортів.
  • Глава Держбюро розслідувань Труба заявив, що після передачі справ про злочини на Майдані з Генпрокуратури до його відомства, їхнє розслідування затягнеться на невизначений термін через нестачу слідчих. Крім того, за його словами, новим слідчим доведеться заново вивчати всі матеріали справ.
  • Торги на міжбанку пройшли досить спокійно – попит на валюту з боку інвесторів, що виводили дивіденди, було збалансовано продажами нерезидентів для участі в аукціоні Мінфіну у вівторок: 24,80 ₴/$ (+0,06 грн), 27,67 ₴/€ (+0,11 грн), 3,87 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Війна

  • Окупанти не припиняють обстріли позицій українських військ з артилерії й мінометів. Під мінометний обстріл потрапили захисники Гнутового на приморській ділянці фронту, Залізного на околицях Горлівки, Новолуганського на Світлодарському виступі. Також з артилерії й мінометів обстріляно житлові квартали Новотошківського, зокрема, школа, учнів якої було евакуйовано до бомбосховища. Перестрілки сталися всією лінією фронту, зокрема, у безпосередній близькості від ділянки розведення військ у Золотому. За офіційним зведенням, втрат серед мирного населення та військовослужбовців минулої доби не було.
    Депутат Держдуми РФ Журавльов незаконно в’їхав на окуповану територію Луганської області, де відвідав Золоте. МЗС України висловив із цього приводу протест і повідомив, що Журавльову у 2018 р було заборонено в’їзд до України.
    Командування операції об’єднаних сил повідомило про готовність до розведення військ у Петровському 7 листопада, за умови дотримання режиму припинення вогню на цій ділянці протягом 7 діб. За інформацією російських ЗМІ, "влади ДНР" повідомили про готовність до розведення.

Україна та світ

  • Україна направила ноту Росії з вимогою вказати координати знаходження військових катерів і буксира, захоплених у листопаді 2018 року в районі Керченської протоки, а також дату, коли можна буде забрати кораблі. Член Ради Федерації Росії Цеков назвав умовою повернення суден публічне визнання Україною факту провокації.
  • Заступник міністра закордонних справ Боднар оголосив про передавання Україні Канадою снайперських гвинтівок уже найближчим часом. Уряд Канади ще у 2017 р прийняв рішення про включення України до списку країн, до яких дозволено постачання стрілецької зброї.
  • Міжнародний суд ООН оголосить 8 листопада рішення про можливість визнання своєї юрисдикції в міждержавному спорі між Україною та Росією щодо застосування двох конвенцій – про фінансування тероризму та ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Україна подала позов у 2017 р із вимогою відшкодування збитків від агресії й окупації Криму.

Тренди

  • Прем’єр-міністр Гончарук має намір провести перепис населення України у 2020 р із максимальним використанням онлайн-інструментів, що, на його думку, буде стимулювати людей самостійно заповнювати інформацію про себе.
    Він також заявив, що підвищення зарплат педагогам буде набагато меншим за обіцяне президентом, оскільки для радикального підвищення потрібен набагато більший економічний ріст, який дозволить генерувати більше податків.
    Гончарук сподівається зменшити кількість чиновників на 10 і більше відсотків шляхом застосування IT-інструментів.
  • Укрзалізниця планує протягом наступних 5 років збільшити парк швидкісних поїздів "Інтерсіті+" на 10 одиниць. На сьогодні компанія експлуатує 10 поїздів Hyundai Rotem, 2 швидкісних потяги виробництва Крюківського вагонобудівного заводу, 2 двоповерхових поїзди Škoda Vagonka і 10 вагонів поліпшеної конструкції, що можуть рухатися зі швидкістю 160 км/год.
  • Міністр цифрової трансформації Федоров обіцяє запустити мобільний зв’язок 5 покоління (5G) у 2022 р. За оцінкою одного з найбільших у світі виробників комунікаційного устаткування – компанії Ericsson, яка проводила тестування в Україні, зв’язок 5G з’явиться в країні не раніше 2024 р.


No comments:

Post a Comment