November 02, 2019

01.11.2019: Нафтогаз підвищив ціну на газ для промисловості майже на 20%

Нафтогаз підвищив ціну на газ для промисловості майже на 20%
Нафтогаз підвищив ціну на газ для промисловості майже на 20%

  • Нафтогаз підвищив ціну на газ для промисловості майже на 20%.
  • Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом.
  • Депутат Яременко подав у відставку з поста голови парламентського комітету в закордонних справах.
  • За словами Зеленського, тіньовий обіг "Укрспирту" становить 55 %.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про протидію відмиванню коштів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та розповсюдженню зброї масового знищення.
  • Зеленський призначив новим головою Тернопільської обладміністрації колишнього члена Партії регіонів, підприємця Сопеля, який балотувався на минулих виборах до Верховної Ради від партії "Слуга народу", але програв самовисуванцю.
    Головою Чернігівської обласної державної адміністрації став керівник виборчого штабу "Слуги народу" в Одеській області Прокопенко, якого було обрано до Чернігівської облради за списком партії "Наш край".
  • Генпрокурор Рябошапка оголосив, що в справі про вбивство активістки Гандзюк є істотне просування й пообіцяв оприлюднити важливу інформацію наступного тижня. Батько Гандзюк запросив президента Зеленського на акцію "Рік без Каті", яка відбудеться 4 листопада. Він підкреслив, що з минулого року нікого з організаторів і замовників вбивства не було покарано. Начальник слідчого управління СБУ Тиводар заявив, що в слідчих поки немає достатніх доказів для пред’явлення підозри замовникам злочину.
  • Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за заявою депутата від "Слуги народу" Качури щодо закликів до вбивства президента й повалення державної влади депутатом Фединою.
  • Нафтогаз майже на 20 % підвищив ціну на газ для промислових споживачів у листопаді через зростання цін на європейському ринку, які, за твердженням прес-служби компанії, уже перевищили українські в півтора раза.
  • НБУ прогнозує зменшення обсягів прокачування російського газу через українську ГТС із 90 млрд м³ у 2019 р до 50 млрд м³ – у 2020 р і до 30 млрд м³ – у 2021 р.
  • Прем’єр-міністр Гончарук оголосив, що запаси газу в підземних сховищах закривають усі потреби опалювального сезону, а відповідальність за його зрив лежатиме на місцевій владі.
  • Президент Зеленський на нараді з питань розвитку спиртової галузі заявив, що понад половина продукту, виробленого "Укрспиртом", перебуває  в тіні, а заводи контролюють кримінальні угруповання.
  • Нікопольський завод феросплавів олігарха Коломойського підписав мирову угоду з НБУ й зобов’язався погасити частину заборгованості Приватбанку за кредитами рефінансування на суму ринкової вартості заставного майна.
  • Нацбанк повідомив про завершення переходу всіх банків на міжнародний стандарт номерів рахунків IBAN.
  • У перший день місяця обсяг торгів на міжбанку був невеликим, з поступовим зміцненням курсу гривні. Довідковий курс зафіксовано на позначці 24,73 ₴/$ (-0,08 грн), 27,56 ₴/€ (-0,13 грн), 3,86 ₴/10 руб (-0,03 грн). Однак після обіду долар почав швидко дорожчати. Банкіри прогнозують подальше ослаблення гривні в перші дні місяця.

Київ

  • Влада столиці анонсувала запуск у листопаді системи безконтактної оплати проїзду в громадському транспорті банківськими картками, а також смартфонами через Apple Pay і Google Pay.
  • Мер Кличко написав заяву до Нацполіції із проханням відкрити кримінальне провадження за самоуправство на главу Офісу президента Богдана через його дій щодо звільнення Кличка з посади голови Київської міської адміністрації.

Війна

  • Окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів у Старогнатівці в районі Докучаєвська. Перестрілки сталися на приморській ділянці фронту – у Талаківці й Водяному, у Новогнатівці і Старогнатівці – на схід від Волновахи, у Мар’їнці на околиці Донецька, у Майорську в районі Горлівки, у Луганському Новолуганському і Троїцькому – на Світлодарському виступі, а також у Золотому, за межами ділянки розведення військ. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія завершила добу без втрат. За повідомленням розвідки, документально підтверджені втрати окупаційних військ у жовтні склали 96 осіб, із них убитими – 33. Штаб ООС заявив, що українські війська надають адекватну відповідь спробам проникнення диверсійних груп на контрольовану територію.
    Командувач ООС Кравченко повідомив про закінчення виведення українських військ із Золотого. Міністр оборони Загороднюк оголосив, що 4 листопада розведення сил у Петровському не відбудеться, оскільки в попередні дні тут було порушено режим тиші.
  • Глава правління Укрзалізниці Кравцов заявив, що відомство опрацьовує можливість будівництва залізничної гілки для з’єднання ділянок колії в Луганській області поза зоною бойових дій, яка дозволить постачати вугілля до ТЕС у Щасті й забезпечуватиме сполучення зі Станицею Луганською.

Україна та світ

  • Результати роботи комісії Україна-НАТО в Києві більшість експертів визнають успішними. Україна звернулася до НАТО з проханням про приєднання до Програми розширених можливостей (EOP). Прес-секретар МЗС РФ Захарова заявила, що діяльність НАТО в Україні провокує розкол у двосторонніх відносинах і намагається переінакшити внутрішньоукраїнський конфлікт, подаючи його, як війну з Росією.
  • Федеральний суд США зобов’язав Держдепартамент оприлюднити деталі переговорів президентів Трампа й Зеленського. Міністр енергетики Перрі, який брав участь в інавгурації Зеленського й переговорах із ним, відмовився дати свідчення комісії Конгресу, що розслідує діяльність Трампа, але оголосив про готовність узяти участь у відкритих слуханнях. Адміністрація Білого Дому повідомила, що готова до імпічменту, який збирається оголосити Трампу нижня палата Конгресу.
  • З 1 листопада у РФ набув чинності закон про "суверенній Інтернеті", який зобов’язує провайдерів встановлювати надане Роскомнадзором обладнання, що у разі  виникненні загроз безпеці країни дозволить відомству здійснювати централізоване управління мережами, зокрема відключати користувачів від закордонного сегмента Інтернет, а також блокувати заборонені ресурси.
  • У відповідь на намір 40 депутатів Конгресу США визнати полк Нацгвардії "Азов" терористичною організацією, нібито за причетність його бійців до теракту в Новій Зеландії і вербування американських громадян, депутати Верховної Ради звернулися до колег зі США з листом на підтримку "Азова", бійці якого захищали й захищають Україну. Під час бойових дій в “Азові” загинули 26 військовослужбовців, 1414 – нагороджені за мужність і героїзм. У зверненні підкреслено, що у відкритих джерелах немає жодного підтвердження причетності "Азова" до терористичної діяльності.
  • Компанія Apple запустила власний стрімінговий сервіс Apple+ у 106 країнах, зокрема в Україні.

Тренди

  • На думку міністра закордонних справ Пристайка, влада країни розглядає кілька варіантів надання подвійного громадянства для українців із діаспори. Одним із них може стати отримання громадянства через двосторонні угоди з різними країнами, ще одним – надання документа закордонного українця подібного "карті поляка".
  • Після гучного секс-скандалу депутат від "Слуги народу" Яременко подав у відставку з поста голови парламентського комітету з закордонних справ, проте заявив, що рішення про звільнення має ухвалити фракція. Вимогу про відставку спільно висунули фракції "Голос", "Батьківщина" й "Європейська солідарність".
  • Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів опитування про ставлення громадян України до реінтеграції Донбасу. 21 % опитаних назвали “ДНР” і “ЛНР” терористичними організаціями, 17 % – російською окупацією, 15 % – псевдодержавними утвореннями, 14 % – реакцією народу на події на Майдані, 4 % – незалежними державами. 60 % респондентів вважають, що за відновлення зруйнованої інфраструктури окупованих територій має заплатити Росія, 33 % – Україна, 26 % – що роботи мусять профінансувати олігархи. 17 % – експропрійованими грошима "бойовиків", 15 % – коштом міжнародних організацій. Майже 42 % респондентів вважають, що для реінтеграції треба створити телевізійний російськомовний канал, 25 % – виступають проти цього. 46 % опитаних наполягають на україномовній подачі інформації в регіоні, 33 % – проти цього. 61 % вважає, що регіон має більше спільної культурної та історичної спадщини з Україною, ніж із Росією, 15 % – вважають, що Донбас тяжіє до Росії. 42 % – за створення окремого відомства для інформаційної реінтеграції регіону, 22 % – виступають проти подібної структури.
  • Міністр інфраструктури Криклій також вважає, що за відновлення Донбас має заплатити Росія. Прес-секретар російського президента Пєсков назвав цю ідею "невдалою".
  • Журнал "Новое время” разом з інвестфондом Dragon Capital оприлюднив рейтинг найбагатших громадян України. Перша шістка списку – мільярдери Ахметов, Пінчук і Новинський, далі йдуть співвласники групи "Приват" Коломойський і Боголюбов, на шостому місці – колишній президент Порошенко. Їхні сумарні активи більше, ніж у всіх інших, разом – $17,8 млрд. Видання оцінило капітали першої сотні багатіїв у $34,8 млрд.
  • Прес-служба Міністерства регіонального розвитку розробляє порядок безоплатної передачі земельних ділянок під багатоквартирними будинками у власність їхніх співвласників.

No comments:

Post a Comment