November 01, 2019

31.10.2019: Верховна Рада знову криміналізувала незаконне збагачення

Верховна Рада знову криміналізувала незаконне збагачення
Верховна Рада знову криміналізувала незаконне збагачення

  • Верховна Рада знову криміналізувала незаконне збагачення.
  • Прийнято закон про анбандлінг Нафтогазу.
  • Угорщина домоглася внесення потрібних їй поправок і зняла вето з резолюції комісії Україна-НАТО.

В Україні

  • Верховна Рада ухвалила закон про криміналізацію незаконного збагачення, скасованого рішенням Конституційного суду в лютому. Прийняття закону було однією з вимог міжнародних донорів для подовження співпраці з Україною.
    Також прийнято закон про виділення газотранспортної системи в окреме від Нафтогазу підприємство (анбандлінг).
    Прийнято зміни до бюджету поточного року, які дозволять профінансувати низку програми міністерств, зарплати шахтарям і вчителям, а також соцвиплати.
    Парламент проголосував за зняття недоторканності та притягнення до кримінальної відповідальності депутата групи "За майбутнє" Дубневича, якого підозрюють в організації корупційної схеми розкрадання 93 млн грн в Укрзалізниці. Генпрокуратура вручила йому підозру і вимагатиме в суді арешту із можливістю внесення застави в 93 млн грн.
    Парламентський комітет із фінансів, податкової та митної політики підтримав ліквідацію приватних електронних майданчиків для оцінки нерухомості, які щорічно приносили кілька мільярдів гривень депутату Яценко з групи "За майбутнє".
  • Уряд створив координаційну раду з питань малого бізнесу, яка має розробити і внести пропозиції щодо критеріїв віднесення підприємців на єдиному податку до першої групи, а також про застосування дворічного мораторію на перевірки ФОП.
    Мінфін створив робочу групу для вдосконалення законодавства щодо реєстраторів розрахункових операцій (РРО), до якої увійшли представники Податкової служби, НБУ і громадських організацій.
  • Укртелеком має намір з 1 лютого 2020 р відключити й демонтувати таксофони через нерентабельність послуги.
  • У Литві затримано колишнього главу правління державної продовольчо-зернової компанії (ДПЗКУ) Вовчука, якого НАБУ оголосило в розшук у березні 2017 р за завдання підприємству збитків на суму $60 млн.
  • Нафтогаз попередив про можливий зрив опалювального сезону в Дніпрі та низці населених пунктів області через несплату газу постачальниками тепла й бездіяльність місцевої влади.
  • ЄБРР планує у 2020 р інвестувати в проєкти в Україні €1 млрд.
  • Ощадбанк знижує процентні ставки за гривневими й доларовими депозитами на 0.25–0,5 % через зменшення облікової ставки НБУ.
  • Приватбанк повідомив про запуск в Україні з весни 2020 р розрахунків картами японської платіжної системи JCB.
  • За перші 9 місяців року платоспроможні банки отримали 48,35 млрд грн чистого прибутку, що в 4,4 раза більше, ніж за аналогічний період 2018 року.
    Промінвестбанк, дочірній банк російського державного Зовнішекономбанку, показав за 3 квартали прибуток 1,1 млрд грн, водночас його активи скоротилися на 41 % до 8,1 млрд грн. У серпні виконавча служба спробувала продати 99,8 % акцій банку за позовом компаній олігарха Коломойського, проте на них не знайшлося покупців. З грудня банк припиняє платежі фізосіб і обслуговування платіжних карт Mastercard.
    За повідомленням Фонду гарантування вкладів фізосіб, з початку року ліквідовані банки отримали 6,6 млрд грн, з них 5,7 – від реалізації активів.
  • За даними НБУ, портфель ОВДП нерезидентів після останнього аукціону у вівторок збільшився на 0,9 млрд грн і сягнув майже 100 млрд грн.
  • Прес-служба Мінфіну повідомила, що державний і гарантований державою борг у вересні зменшився на 69,4 млрд грн і наразі становить менш, як 2 трлн грн у гривневому еквіваленті.
  • Тенденцію останнього торгового дня місяця визначили продаж валюти експортерами для закриття місячних контрактів і нерезидентами для покупки ОВДП на вторинному ринку. Це призвело до перевищення пропозиції долара над попитом і зміцненню гривні: 24,82 ₴/$ (-0,18 грн), 27,68 ₴/€ (-0,08 грн), 3,89 ₴/10 руб (-0,02 грн). За оцінкою учасників торгів, НБУ купив в анонімному режимі через систему Matching близько $30 млн.

Війна

  • Окупаційні війська знову обстріляли з мінометів захисників Новотошківського і Кримського поруч із трасою Р-66 "Бахмутка" в Луганській області. Перестрілки сталися на приморській ділянці фронту – у Водяному та Лебединському, у Новогригорівці на схід від Волновахи, у Невельському в околицях Донецька й Кам’янці в районі Авдіївки, у Південному на околиці Горлівки, у Луганському, Світлодарську, Новолуганському і Троїцькому на Світлодарському виступі, а також у Кримському. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця.
    Командування ООС оголосило про відвід ще 21 військовослужбовця з Золотого. Командувач операцією Кравченко заявив, що населені пункти Золоте-4 і Петровське не входять до ділянки розведення військ, а "військові не віддадуть жодного сантиметра української землі".
    За словами заступника глави Нацполіції Трояна, з Золотого виїхали майже всі добровольці, залишилися лише 10 беззбройних осіб, які надають волонтерську допомогу місцевим жителям.
  • Міністр закордонних справ Пристайко стверджує, що обмін полоненими й утримуваними особами не прив’язано до зустрічі в "нормандському форматі". За його словами, наразі формуються списки кандидатів для одночасного звільнення.

Україна та світ

  • Угорщина в останній момент зняла вето з резолюції комісії Україна-НАТО після внесення до документа положень про захист прав національних меншин, відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії.
  • Польська автокефальна православна церква підтвердила невизнання автокефалії ПЦУ.
  • ЄС підтримує розведення військ на Донбасі й очікує відповідних кроків від Росії з виконання мінських домовленостей.
  • Заступник генерального секретаря НАТО Каденбах заявила, що Україна для отримання членства має знайти консенсус у суспільстві, крім схвалення заявки на вступ усіма державами Альянсу.
  • ЄС підтвердив. що російські "гуманітарні конвої" є порушенням суверенітету України, а гуманітарна допомога має надаватися міжнародними благодійними організаціями.
  • Обидві партійних фракції нижньої палати Конгресу США проголосували за резолюцію проти повернення Росії до G7, через агресію в Україні та підрив демократії у світі.
    Демократичною більшістю прийнято резолюцію про запуск процесу імпічменту президента Трампа.

Тренди

  • За словами міністра фінансів Маркарової, можливостей для зниження податку на доходи фізосіб та єдиного соціального внеску (ЄСВ) поки немає, а пропозиції міністра економіки Милованова можуть розбалансувати бюджет і призведуть до неможливості виконання державою національних програм, а також зобов’язань із виплати пенсій та соціальної допомоги. За її словами, підвищення податків на нерухомість і землю не приведе до наповнення держбюджету, оскільки вони надходять до місцевих бюджетів.
    Глава митної служби Нефьодов стверджує, що реформа митниці вже почалася, а обсяги імпорту окремих груп товарів істотно зросли, що, на його думку, свідчить про легалізацію "сірого" імпорту.
    Міністр економіки, торгівлі та сільського господарства Милованов стверджує, що найвища в Україні зарплата – не в Києві, а в Маріуполі, далі йдуть Дніпро, Харків і Одеса. Ця заява суперечить офіційній інформації Держстату.
    Заступник голови правління НБУ Рожкова стверджує, що зниження облікової ставки не приведе зростання кредитування бізнесу і громадян. Для цього, за її словами, потрібно дати банкам доступ до дешевих довгострокових кредитних ресурсів. Вона також заявила, що Нацбанк готовий надати банкам довгострокові кредити рефінансування для збалансування ліквідності.
    Міністр економіки Милованов повідомив про погрози його заступникам за звільнення керівників низки держпідприємств.
    Депутати від "Слуги народу" Дубинський, Підласа й Діденко зареєстрували законопроєкт про збільшення річних лімітів виторгу для фізосіб-підприємців.


No comments:

Post a Comment