October 31, 2019

30.10.2019: Данія дозволила прокладання "Північного потоку-2" у своїх територіальних водах

Данія дозволила прокладання "Північного потоку-2" у своїх територіальних водах
Данія дозволила прокладання "Північного потоку-2" у своїх територіальних водах

  • Данія дозволила прокладання "Північного потоку-2" у своїх територіальних водах.
  • Зеленський представив програму реінтеграції окупованих територій.
  • Антикорупційний суд виніс перший вирок.

В Україні

  • Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про захист культурних цінностей на окупованих територіях. Зокрема, мова йде про захист прав на скіфське золото з кримських музеїв.
    Депутати перейменували Переяслав-Хмельницький на Переяслав, повернувши місту назву, змінену рішенням Верховної Ради СРСР у 1943 р.
    Прийнято закон про заборону вирубки лісів у Карпатах.
  • Міністр фінансів Маркарова повідомила, що бюджет наступного року підготовлено на базі чинної податкової системи. До другого читання до нього може бути внесено зміни, якщо Верховна Рада ухвалить закони про регулювання грального бізнесу й видобутку бурштину.
  • Агентство з розшуку та менеджменту активів, отриманих від корупційних та інших злочинів, заявило про зникнення великої кількості документів, пов’язаних з управлінням арештованим майном.
  • Вищий антикорупційний суд виніс перший вирок. Суддю апеляційного суду Дніпра визнано винною за неподання декларації за 2015 р, їй призначено штраф 51 тис.грн і заборонено протягом року обіймати державні посади, крім виборних.
  • З’їзд суддів обрав другого суддю Конституційного суду за своєю квотою. Третього суддю буде обрано вже на наступному з’їзді, дату якого поки не визначено.
  • Заступник правління Нафтогазу Перелома повідомив, що Україна готова до опалювального сезону незалежно від того, чи буде припинено транзит російського газу через Україну із 1 січня 2020 р.
  • Чистий прибуток Приватбанку за 9 місяців склав 27,4 млрд грн, що в 5,4 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року.
    Банк випустив віртуальну карту для бізнесу, якою можна оплачувати рахунки, покупки, знімати готівку, а також здійснювати оплату через Google Pay й Apple Pay.
    Банк не очікує зростання валютообмінних операцій після скасування Нацбанком обмежень на покупку валюти для фізичних осіб.
  • На міжбанку гривня зміцнилася внаслідок продажу валюти нерезидентами для викупу ОВДП, а також закриття місячних контрактів експортерами, За оцінкою учасників торгів, Нацбанку вдалося купити в анонімному режимі близько $40 млн. Офіційний курс встановлено на позначці 25,00 ₴/$ (-0,11 грн), 27,76 ₴/€ (-0,10 грн), 3,91 ₴/10 руб (-0,02 грн).

Київ

  • У київському метрополітені не буде скасовано продаж жетонів із 1 листопада, оскільки запуск електронного квитка перенесено на 31 березня 2020 р.

Війна

  • Минулої доби окупаційні війська різко збільшили кількість і інтенсивність мінометних обстрілів у Луганській області. Під обстріл потрапили захисники Орєхово, Новотошківського, Кримського поруч із трасою Р-66 "Бахмутка". Також обстріляно із мінометів Зайцеве під Горлівкою. Не припиняються інтенсивні перестрілки у Водяному на приморській ділянці фронту, Красногорівці в околицях Донецька, у Майському й Південному на околицях Горлівки, у Троїцькому, Луганському та Новолуганському на Світлодарському виступі, а також у Кримському. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів втрат серед українських військовослужбовців минулої доби не було.
    Командування ООС оголосило в районі проведення операції "жовтий" режим безпеки, яким введено обмеження на пересування громадян і надано повноваження силовим структурам на перевірку документів, огляд особистих речей і транспортних засобів, а також на застосування зброї в разі відмови від виконання їхніх вимог.
    Під час розведення військ "влада ЛНР" оголосили про проведення спільних навчань усіх силових структур, "через побоювання агресії з боку Києва".
    Глава партії "Голос" Вакарчук заявив, що розведення військ у Золотому сталося, попри порушення режиму тиші з боку окупантів. Він наполягає на перегляді мінських домовленостей і вимагає, щоб Україна перестала підлаштовуватися під політичну кон’юнктуру інших держав.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг привітав розведення військ у Золотому й нагадав про відповідальність Росії за виконання мінських домовленостей. Він висловив переконання, що Донецьк і Луганськ обов’язково повернуться під контроль України.
  • Президент Зеленський на "форумі єдності" в Маріуполі презентував програму безпечної реінтеграції Донбасу і Криму, основними складниками якої мають стати прозорість і публічність, консенсус у суспільстві, реалізм, а також імплементація рішень. За його словами, війна на Донбасі має закінчитися в три етапи: завершення гарячої стадії конфлікту і припинення вогню, примирення людей та пошук консенсусу, третім етапом має стати реінтеграція територій. Зеленський заявив, що Україну не влаштовує варіант примирення без повернення територій. Він наголосив на важливості інформаційної та гуманітарної політики щодо Донбасу і Криму й закликав називати мешканців цих територій не “сепарами", а "громадянами України".
  • Заступник глави МЗС РФ Руденко повідомив про переговори з Україною про обмін полоненими й ув’язненими, зокрема (на нарадах тристоронньої контактної групи в Мінську) – особами, яких утримують донбаські "республіки". Він також повідомив, що влада РФ позитивно ставиться до розведення військ, але прагне дочекатися завершення процесу.
  • Глава інформагентства "Russia Today" Вишинський, якого було передано Росії в рамках обміну ув’язненими, зняв пропагандистський серіал "Люди Донбасу", у якому стверджується, що в Україні триває громадянська війна.

Україна та світ

  • Данія дозволила будівництво газогону "Північний потік-2" у своїх територіальних водах. Глава Нафтогазу Коболєв вважає, що єдиним чинником стримування російської експансії зможуть стати західні санкції до компаній, що беруть участь у проєкті. Після інформації про добудову "Північного потоку-2" й заповнення газогону "Сила Сибіру" для постачання газу до Китаю, акції Газпрому на Московській товарній біржі подорожчали до 11-річного максимуму.
  • Віцепрем’єр-міністр із питань євроатлантичної інтеграції Кулеба заявив, що Україна не буде подавати нову заявку на отримання плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ), оскільки вважає чинною заявку, подану на Бухарестському саміті у 2008 році. Він заявив, що Україні варто зосередитися на реформах і поглиблювати взаємодію для досягнення сумісності збройних сил країни з арміями країн, що входять в Альянс.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг оголосив про запуск нової ініціативи взаємодії з Україною, що дозволяє об’єднати всі наявні формати співпраці. Він нагадав, що НАТО навесні ухвалив рішення про збільшення допомоги Україні, яку, за його словами, буде спрямовано на зміцнення військово-морських сил.
    Угорщина знову заблокувала спільну заяву країн НАТО, оскільки Україна не відреагувала на вимоги змінити до прийнятих Верховною Радою законів про освіту й мовою. Ці закони, за твердженням влади Угорщини, ущемляють права угорської громади в Закарпатті. Про це повідомив міністр закордонних справ Сійярто на Євразійському форумі в Будапешті за участі Росії. До Угорщини прибув з офіційним візитом президент РФ Путін, який проведе переговори з прем’єр-міністром Орбаном. Угорщина в травні оголосила про початок "культурної експансії на Закарпатті", виділивши на це понад € 7,5 млн.

Тренди

  • До Верховної Ради депутатами Дубинським від "Слуги народу" й Савчук від "Свободи" внесено два альтернативних законопроєкти про військовий збір – про його повне скасування та введення за диференційованою ставкою від 0,5 % до 10 % залежно від рівня середньомісячного доходу громадян.
  • Забудовник Вавриш підтвердив, що колишній гендиректор каналу "1+1" депутат Ткаченко, якого партія "Слуга народу" планує призначити головою Київської міської адміністрації, є, разом із ним, співвласником Одеської кіностудії.
  • Міністр Кабміну Дубілет планує боротися з контрафактними сигаретами й алкоголем шляхом випуску оновлених акцизних марок та створення механізму відстеження проходження такої продукції від моменту виробництва до реалізації через магазини, а також через перевірки силовими структурами магазинів, які торгують контрафактною продукцією.
    Він також повідомив, що уряд планує до кінця року внести до парламенту законопроєкт про скасування обов’язкового надання трудових книжок, оскільки, за його словами, у Пенсійному фонді є в електронному вигляді вся інформація про трудову діяльність фізосіб, починаючи з 2000 року.
  • Журналісти зафіксували у Верховній Раді листування депутата Яременка з повіями. Депутат публічно вибачився перед усіма, "кому створив проблеми своїм необдуманим вчинком".
  • Глава митної служби Нефьодов заявив, що ваги на митних пунктах є дешевшим та ефективнішим порівнюючи зі сканерами, способом боротьби з контрабандою. За його словами, встановлення ваг на всіх пунктах потребує всього 21 млн грн, водночас, установка одного сканера коштує 70 млн грн, а ефективність застосування сканерів ще не доведено.
    Він відкинув звинувачення про вплив Хорошковського – колишнього глави СБУ й міністра уряду Азарова на прийняття ним рішень, однак визнав, що користується його порадами.
  • Депутат Підласа, одна з авторок закону про фіскалізацію розрахунків підприємців, заявила, що вартість обслуговування програмних реєстраторів розрахункових операцій буде коштувати від 1000 грн у міс, назвавши цю суму "символічною". Після вибуху обурення підприємців у соцмережах, податкова служба повідомила, що програмні РРО будуть безкоштовними, а будь-яку абонплату за їхнє використання не передбачено.

No comments:

Post a Comment