October 23, 2019

22.10.2019: Кабмін змінив порядок оформлення водійських посвідчень

Кабмін змінив порядок оформлення водійських посвідчень
Кабмін змінив порядок оформлення водійських посвідчень

  • Кабмін змінив порядок оформлення водійських посвідчень.
  • У фракції "Слуга народу" – черговий скандал.
  • На Донбасі загинув ще один український військовий.
  • Антикорупційний суд узяв під варту колишнього депутата Микитася.

В Україні

  • Кабмін збільшив з 15 % до 20 % розмір норму оплати за житлово-комунальні послуги від сукупного доходу домогосподарств, що використовується для розрахунку призначення субсидій. Уряд у проєкті бюджету на 2020 рік запропонував Верховній Раді скоротити майже на 14 % – до 47,6 млрд грн – фінансування з бюджету субсидій і пільг.
  • Уряд змінив порядок видавання посвідчень водія, реєстрації навчання водіїв і акредитації автошкіл. Свідоцтва про проходження навчання реєструватимуться в реєстрі МВС, а термін дії свідоцтва про закінчення автошколи скорочено з 10 до 2 років. Отримання документів на право водіння буде неможливим без відмітки в паспорті про місце реєстрації, в особливих відмітках буде вказано групу крові власника.
  • Глава парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Герус заявив, що Кабмін встановив мито 2 % на електроенергію, що імпортується з Росії. За його словами, імпорт не перевищує 1 % споживання й не несе загрози енергобезпеці України.
  • Тютюнова компанія JTI Україна оголосила про відмову купувати в Податковій службі акцизні марки на суму 350 млн через прийняття парламентом закону про фіксовану торгову маржу на дистрибуцію сигарет. Поправка до закону, що була внесена в останній момент, за твердженням асоціації "Укртютюн", може призвести до закриття фабрик і скорочення 50 тис. робочих місць.
  • СБУ затримала колишнього заступника міністра економіки Бровченка, якого звинувачено в державній зраді. Колишній чиновник разом із посадовими особами оборонних підприємств уклав фіктивний контракт із компанією"прокладкою" на постачання лінії для виробництва снарядів, після чого спільники відмили гроші через офшорні фірми.
  • Антикорупційний суд узяв під варту колишнього депутата і власника компанії УкрБуд Микитася і збільшив йому заставу з 5,5 до 80 млн грн за привласнення коштів під час будівництва житла для співробітників і бійців Нацгвардії.
  • Мінфін розмістив облігації на 3 млрд грн, більша частка яких – із терміном погашення 3 роки і прибутковістю 15,06 % річних. Також було розміщено ОВДП із терміном погашення пів року й 1 рік із прибутковістю 15,4 % і 14,8 % відповідно. Істотну частину облігацій купили нерезиденти. Це визначило тенденцію на зміцнення гривні після того, як вони вийшли на міжбанк із продажем валюти. Однак уже до обіду тренд змінився й долар став швидко дорожчати. Готівковий ринок поки спостерігає за міжбанком, цінники в обмінних пунктах і касах банків змінилися лише незначно. Офіційний курс встановлено на позначці 24,84 ₴/$ (-0,13 грн), 27,65 ₴/€ (-0,25 грн), 3,90 ₴/10 руб (-0,01 грн). Після останнього розміщення нерезиденти наростили портфель гривневих ОВДП до 98 млрд грн.

Київ

  • Кабмін звільнив керівника управління Держгеокадастру в Київській області Приходько. Прем’єр-міністр оголосив, що найближчим часом буде замінено майже всіх керівників кадастрової служби в областях.
  • Забруднення повітря в Києві зростає і вже перевищило рівень Пекіна, який визнано одним із найбільш екологічно забруднених міст світу. Лідери в забрудненні повітря – Дакка, Лахор і Делі.

Війна

  • На Донбасі внаслідок обстрілів загинув український військовий, ще трьох – поранено і травмовано. Не припиняються активні бойові дії на приморській ділянці фронту, де окупанти у Водяному знову обстріляли позиції українських військ із мінометів і ствольної артилерії. Під мінометні обстріли потрапили й захисники Зайцевого в районі Горлівки та Новолуганського на Світлодарському водосховищі. Перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів сталися всією лінією фронту – від узбережжя Азовського моря до Золотого. ОБСЄ попередньої доби зафіксувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню.

Україна та світ

  • У США не вщухає "Українгейт" – скандал із тиском президента Трампа на українську владу щоб отримати компромат на свого ймовірного суперника на прийдешніх президентських виборах – колишнього віцепрезидента Байдена. Тимчасового повіреного в справах США в Україні Тейлора було допитано комісією Конгресу, яка розслідує дії Трампа в рамках процедури імпічменту. Тейлор заявив, що посол США в ЄС Сондланд, посилаючись на Трампа, вимагав натиснути на президента Зеленського, щоби він заявив про початок розслідування діяльності фірми Burisma, у якій син Байдена займав пост члена ради директорів. Таку умову американські представники висували в обмін на подовження військової допомоги та організацію зустрічі Трампа із Зеленським.
  • Глава МЗС Німеччини Маас закликав "сторони конфлікту на Донбасі" дотримуватися перемир’я й розвести війська, що відкриє можливість реалізації "формули Штайнмайєра". Прес-секретар російського президента Пєсков заявив про неможливість проведення найближчим часом саміту глав держав у "нормандському форматі", оскільки "змінюється позиція однієї зі сторін".

Тренди

  • Офіс президента й низка членів парламентської фракції "Слуга народу" зажадали проходження депутатами з фінансового комітету, комітету з антикорупційної політики та кількома авторами законопроєктів перевірки на поліграфі.

No comments:

Post a Comment