October 22, 2019

21.10.2019: Росія не бачить прогресу в підготовці саміту "нормандської четвірки"


Росія не бачить прогресу в підготовці саміту "нормандської четвірки"
Росія не бачить прогресу в підготовці саміту "нормандської четвірки"

  • Росія не бачить прогресу в підготовці саміту "нормандської четвірки".
  • Київ накрив смог.
  • Гладковського випущено із СІЗО під заставу.
  • Коміка Сивохо призначено радником секретаря РНБО.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про боротьбу з рейдерством, яким введено обов’язкове нотаріальне оформлення договорів про відчуження корпоративних прав одночасно з держреєстрацією цих прав, а також підвищення відповідальності за порушення реєстраційних процедур.
  • Кабмін має намір уже цього тижня оголосити конкурс на посаду глави Нацагентства з питань запобігання корупції. Виконувач обов’язки голови агентства Новак оголосила, що система електронної перевірки декларацій запрацює протягом 2 місяців, завдяки відкриттю законодавцями доступу до держреєстрів. НАЗК планує відмовитися від замовленої перевірки декларацій і зосередитися на перевірці осіб із групи найбільших корупційних ризиків. Агентство виявило порушення у фінансових звітах 58 партій, у тому числі, "Слуги народу".
  • Прем’єр-міністр Гончарук заявив, що країна повністю готова до опалювального сезону.
  • У ніч із суботи на неділю Україна перейде на зимовий час. Раніше було оголошено, що рішення про скасування переходу на зимовий час Україна ухвалить синхронно з Євросоюзом, який відклав цю реформу до 2021 р.
  • Українська Гельсінська спілка з прав людини закликала Конституційний суд до якнайшвидшого розгляду справи про конституційність закону "Про очищення влади" (люстрації). 17 жовтня Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) підтвердив, що Конституційний суд України значно перевищив терміни розгляду справи.
  • Генпрокурор Рябошапка розформував департамент спецрозслідувань, який займався справами злочинів проти активістів Майдану, і створив департамент процесуального нагляду за розслідуванням цих злочинів. Справи передані за підслідністю до Держбюро розслідувань, Національної поліції й НАБУ.
  • Ексзаступника секретаря РНБО Гладковського відпущено із СІЗО після внесення застави 10,6 млн грн.
  • Аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП, що відбудеться у вівторок, та завершення періоду податкових платежів сформували на ринку тенденцію на зміцнення гривні й дозволили купити Нацбанку близько $30 млн: 24,98 ₴/$ (-0,06 грн), 27,90 ₴/€ (+ 0,01 грн), 3,92 ₴/10 руб. Минулого тижня НБУ не зміг поповнити міжнародні резерви – купив $31 млн у четвер і витратив ці кошти на валютну інтервенцію в п’ятницю.

Київ

  • Завдяки обробці полів аміачними добривами, якість повітря в районі аеропорту Бориспіль різко погіршилися. Це призвело до припинення роботи терміналів, яка була відновлена ​​лише ввечері. Ситуація із забрудненням повітря в Києві вкрай важка – у багатьох районах вміст шкідливих речовин у кілька разів перевищує гранично допустимі концентрації. У районі найбільших житлових масивів на південному сході столиці – Позняках, Осокорках і Харківському – відчувається сильний запах каналізації від розташованої неподалік станції аерації. Київська міська адміністрація стверджує, що повітря забруднене тільки в місцях великого скупчення транспорту. Прем’єр-міністр Гончарук заявив, що в Україні, за офіційними даними, аномального забруднення повітря не зафіксовано.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська на Донбасі з мінометів у районі Зайцевого, на північний схід від Горлівки. Перестрілки сталися всією лінією фронту від Азовського моря до Золотого в Луганській області. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія минулої доби втрат не зазнала. У вихідні місія ОБСЄ зафіксувала зменшення вогневої активності на лінії бойових дій.
  • Радником секретаря РНБО з питань реінтеграції і відновлення Донбасу призначено донецького коміка студії "Квартал-95" Сивохо.

Україна та світ

  • Прес-служба французького президента Макрона повідомила про телефонні переговори з президентом РФ Путіним. Російський президент ще раз наголосив, що саміт "нормандської четвірки" має бути ретельно підготовлений. За його словами, це дозволить затвердити новий план виконання мінських домовленостей. Помічник Путіна Ушаков заявив, що, на думку керівництва країни, прогресу в підготовці зустрічі в "нормандському форматі" поки не видно, а РФ турбує ситуація на Донбасі, де українські добровольчі підрозділи перешкоджають розведенню військ.
  • 40 членів нижньої палати Конгресу США від демократичної партії підписали звернення до держсекретаря Помпео про внесення полку "Азов" і двох європейських праворадикальних угруповань до списку терористичних організацій. Конгресмени наполягають на існуванні зв’язків між "Азовом" і терористом, який розстріляв мусульман у Новій Зеландії. Бійці "Азова" розцінюють цю ініціативу як інформаційну атаку на український суверенітет і безпеку, яку ініціювала Росія. Полк захищає Україну на Донбасі й підпорядкований Міністерству внутрішніх справ і Генштабу.
  • МЗС Німеччини виступив проти визнання Голодомору геноцидом українського народу, оскільки визначення "геноцид" не було до 1951 року. Проте це не завадило Німеччині визнати геноцидом знищення євреїв під час Другої світової війни. На думку члена німецького Бундестагу Фаатца, МЗС країни не хоче створювати нові точки конфронтації з Росією.
  • Глава представництва НАТО Вінніков заявив, що рішення Будапештського саміту 2008 року про перспективи вступу до Альянсу України і Грузії залишається в силі, проте на шляху до членства країна має сконцентруватися на проведенні реформ. Він зазначив, що НАТО підтримує Україну шляхом надання комплексного пакету допомоги й річної національної програми, Вінніков зазначив, що країна досягла значного прогресу в імплементації стандартів Альянсу. Віцепрем’єр-міністр із питань євроінтеграції Кулеба повідомив, що НАТО для аналізу передано законопроєкт про реформу СБУ.
  • Президент Зеленський подякував керівництву Японії за фінансову допомогу Україні, яка з 2014 р сягнула $1,8 млрд. Він сподівається на подовження підтримки Японією реалізації інфраструктурних проєктів в Україні. Зеленський запросив прем’єр-міністра Японії Абе відвідати Київ з офіційним візитом і сподівається на прийняття урядом країни рішення про надання безвізового режиму для українських громадян.
  • Під час візиту до Японії заплановано зустріч Зеленського з президентом Німеччини Штайнмайєром.

Тренди

  • Глава Митної служби Нефьодов сподівається на ухвалення вже найближчим часом закону про криміналізацію контрабанди підакцизних товарів і повернення службі права на проведення оперативно-розшукової діяльності та розслідування злочинів.
  • Прем’єр-міністр Гончарук заявив, що до 30 % держпакету акцій Укрпошти може бути продано для залучення міжнародних інвесторів.

No comments:

Post a Comment